Spre deosebire de răceală, gripa la femeile însărcinate poate determina apariția mai multor complicații și le poate încadra în categoriile de risc. Dacă sunteți însărcinată și, în același timp, suspectă de gripă, este bine să știți ce trebuie să faceți și la ce să vă așteptați, acum, când sunteți responsabilă pentru o viață în plus.
Cum afectează gripa femeile însărcinate?
Este important de știut faptul că, pe durata sarcinii, sistemul imunitar suferă modificări temporare, fiind aproape în întregime dedicat dezvoltării fătului. Prin urmare, „partea” care îi revine sănătății mamei este considerabil scăzută. Acest lucru se întâmplă pentru ca organismul să nu respingă fătul ca pe un corp străin, ceea ce ar rezulta în pierderea sarcinii.
Prin urmare, sistemul imunitar devine mai puțin eficient în raport cu factorii de mediu, cu virusurile, bacteriile și fungii din aer și de pe suprafețe. Așadar, confruntat cu un sistem de apărare deficitar, virusul gripal se va manifesta mai puternic, cu posibile complicații, care de regulă nu apar la o persoană sănătoasă, însă femeile gravide fac excepție. Complicațiile pot afecta grav atât sănătatea mamei, cât și pe cea a copilului, de aceea este foarte important să recunoașteți simptomele gripei și, în cazul în care le aveți, să știți cum trebuie să procedați.
Cum distingeți gripa de răceală?
Spre deosebire de răceală, care se manifestă într-un timp foarte scurt de la expunerea la frig, simptomele gripei apar la câteva zile după contactul cu virusul gripal. Acestea sunt:
- Nas înfundat, cu secreții nazale și respirație dificilă;
- Dureri în gât, asociate cu tuse uscată sau productivă, sau tuse inițial uscată, care devine, ulterior, productivă;
- Frisoane, febră, dureri de cap.
De asemenea, gripa ține mai mult decât o banală răceală. Astfel, dacă o răceală, dacă este tratată corespunzător, durează câteva zile, gripa poate ține între 3 și 14 zile. Un lucru foarte important de știut, în privința simptomelor, este că, în unele cazuri mai grave, gripa se poate manifesta mai violent, și anume cu: durere/presiune în piept sau abdomen, vărsături, stare de amețeală și/sau confuzie, febră care nu trece cu medicație. Dacă manifestați unul sau mai multe simptome de acest fel, prezentați-vă de urgență la medic. De asemenea, dacă aveți gripă și remarcați scăderea frecvenței mișcărilor copilului sau absența bruscă a acestora, din nou, trebuie să căutați ajutor medical de urgență.
Ce faceți în caz de gripă?
În primul rând, nu trebuie să vă panicați. Deși gripa poate avea consecințe neplăcute, și chiar complicații, atât timp cât urmați procedura corectă, riscul de a vi se întâmpla ceva, dvs. sau fătului, este foarte mic. Așadar, este important să îi comunicați acest lucru imediat medicului obstetrician, care va urmări parcursul bolii și vă va prescrie un tratament adecvat sau vă va face trimitere către un specialist, după caz.
În cazul în care suferiți deja de gripă, este posibil ca medicul dvs. curant să vă prescrie antivirale și/sau paracetamol. Acestea nu pot vindeca gripa, dar pot atenua efectele neplăcute ale acesteia, precum și reduce timpul de manifestare al bolii. Antiviralele nu vor fi luate independent de medicul curant, așadar este absolut necesar să vă consultați cu acesta și să urmați tratamentul prescris.
Paracetamolul poate fi luat fără prescripție medicală și nu prezintă un pericol pentru făt. Pe lângă un tratament medicamentos, dacă e cazul, este important să nu depuneți efort crescut și să nu vă expuneți la frig. În schimb, creați-vă o prioritate din odihnă, hidratare corespunzătoare (în timpul gripei, riscul de deshidratare este crescut) și consum de fructe și legume bogate în vitamine și minerale. Consumul de alimente bogate în vitamina C, precum citrice, mere, spanac, broccoli și roșii, este foarte benefic în caz de gripă.
Prevenția este cea mai importantă
În acest caz, este vorba despre vaccinul antigripal. Este bine de știut că vaccinul împotriva gripei poate fi făcut în orice etapă a sarcinii, fără a pune fătul în pericol. Prin urmare, este recomandat să efectuați acest vaccin, dar nu atunci când sunteți deja bolnavă. Vaccinul trebuie injectat într-un organism neafectat din punct de vedere viral. Odată vaccinată, imunizarea se transmite și copilului, asigurându-i, astfel, protecție antivirală pentru primele șase luni de viață.