Diabetul gestațional este o boală temporară, care apare în timpul sarcinii, atunci când corpul tău nu produce suficientă insulină, iar nivelul de glucoză din sânge este ridicat. De obicei, diabetul gestațional se dezvoltă în jurul săptămânilor 24-28 ale sarcinii, iar după naștere dispare. Totuși, chiar dacă glicemia revine la normal, e semn că mama are un risc ridicat de a dezvolta diabet de tip 2 de-a lungul vieții.
Simptome
Diabetul gestațional are aceleași simptome ca cel de tip 1 și 2: stare de oboseală, senzația de gură uscată, sete continuă, urinări dese și amețeli. Dar cum sunt stări destul de generale, e bine să mergeți la medic odată ce sarcina ajunge la 24 de săptămâni, pentru a verifica nivelul glucozei din sânge.
Diagnostic
Cel mai simplu mod de a afla dacă suferi de diabet gestațional este să faci testul de toleranță la glucoză. Pentru a fi concludent, e nevoie ca în seara de dinaintea testului și în dimineața respectivă să nu mănânci nimic și să bei doar apă. După ce ți se recoltează o probă de sânge, pentru a vedea care este nivelul de bază al glicemiei, pe nemâncate, vei bea o băutură care conține 75 de grame de glucoză. Apoi, ți se va lua din nou sânge, întâi după o oră și încă o dată după două ore. În funcție de cum răspunde organismul tău la glucoză și de valorile glicemiei înregistrate după fiecare recoltare, medicul îți poate spune dacă ai sau nu diabet.
La cine apare?
Este mult mai probabil să faci diabet de sarcină dacă ești obeză, dacă ai fost diagnosticată cu sindromul ovarului polichistic sau ai rude de gradul 1 cu diabet. S-a observat și că femeile care au avut diabet gestațional la o sarcină anterioară, precum și cele care au născut anterior un copil cu o greutate de peste 4,5 kilograme, sunt mai predispuse la această afecțiune.
Tratament
Pentru că nivelul glucozei din sânge trebuie menținut în anumiți parametri, e nevoie ca femeile cu diabet gestațional să adopte o alimentație sănătoasă și să apeleze și la câteva exerciții fizice ușoare. În plus, trebuie să își monitorizeze glicemia în fiecare zi, pentru a observa evoluția. Dacă dieta și exercițiile nu sunt suficiente pentru a controla glicemia, medicul va prescrie un tratament în funcție de particularitățile fiecărei femei și va decide dacă este nevoie de insulină sau nu.
Riscuri
Cele mai multe femei cu diabet în sarcină nasc bebeluși sănătoși.
„Totuși, dacă nu e depistat și tratat la timp, pot să apară complicații atât pentru bebeluș, cât și pentru mamă”, atenționează dr. Tarek Abdou, medic specialist obstetrică-ginecologie.
Nivelul crescut de glucoză pe care fătul îl primește prin placentă va stimula secreția de insulină, iar bebelușul se poate naște cu o greutate mai mare decât cea normală. În plus, acesta va fi predispus la a deveni obez și a face diabet de tip 2 când devine adult. Pentru mamă, diabetul în sarcină crește riscul unei nașteri premature și poate determina creșterea cantității de lichid amniotic.