Prin definiție constipația este recunoscută drept dificultatea sau imposibilitatea de-a  elimina masele fecale. Cum înțelegem dacă un copil alăptat este întradevăr constipat sau nu? Pentru că lucrurile stau un pic diferit în acest caz și motivul este că laptele matern se poate asimila aproape în întregime, iar copiii alăptați pot avea scaunul o dată la câteva zile fără să fie constipați.

Constipațiile la copilul alăptat

Este absolut în regulă ca un copil alăptat să aibă scaunul după fiecare alăptare și în acest caz nu vorbim de diaree, este un fenomen absolut normal. La fel de în regulă este ca micuții alăptați exclusiv, după vârsta de 4-6 săptămâni (!), să aibă scaunul chiar și o dată la 10 zile. De asemenea consistența maselor fecale poate deveni ușor mai solidă (ca pasta de dinți). 

Așa după cum am menționat mai sus, laptele matern se poate asimila aproape în totalitate, din acest motiv scaunul ar putea să apară o dată la câteva zile sau chiar la 10 zile. Cum înțelegem că bebe e în regulă și nu se constipă:

  • deși se screme, face scaunul ușor, fără să se înroșească excesiv pe față, fără să plângă
  • masele fecale sunt moi sau de consistența pastei, fără a fi dure și fără să conțină bucăți întărite
  • burtica e moale
  • copilul se simte bine.

Dacă ați decis să stimulați scaunul copilului cu un supozitor cu glicerină, iar copilul s-a defecat fără greutate și scaunul a fost moale, în acest caz nu poate fi vorba de constipație.

Constipațiile la copilul alăptat

!Foarte important! Nu este recomandat să stimulați anusul copilului cu bețișorul de vată sau cu atât mai mult cu termometrul. Aceste manipulări pot provoca fisuri anale, iar termometrul cu mercur poate avea crăpături minuscule și astfel prin ele se pot produce scurgeri de mercur, ceea ce poate provoca o intoxicație letală. În cazul în care nu vă regăsiți în cele enumerate mai sus și copilul are defecația îngreunată, scaunul este tare, burta este tare și copilul manifestă dureri, adresați-vă unui medic pediatru de încredere. 

*Această informație este prezentată în baza recomandărilor OMS și a curusului de 90 de ore OMS și UNICEF despre alăptare. 

Sursa: mamicaalapteaza.md