Diareea este o problemă comună, dar care poate avea la bază numeroase cauze. Infecțiile virale și cele bacteriene, anumite medicamente sau afecțiuni, cum ar fi boala celiacă, hipertiroidismul, diabetul sau bolile inflamatorii intestinale, se numără printre cauzele frecvente ale diareei.
Există însă și anumite alimente care pot favoriza apariția diareei, unele dintre ele făcând parte chiar din categoria celor sănătoase și recomandate într-un regim alimentar echilibrat. Pe măsură ce îmbătrânim, sistemul digestiv este mai sensibil la anumite alimente, cum ar fi cele picante, lactatele sau diverse legume.
Alergii sau intoleranțe alimentare care se manifestă prin diaree
Printre cele mai frecvente alimente și băuturi care pot declanșa alergii sau intoleranțe ce se pot manifesta prin dureri abdominale, balonare și diaree se numără:
- Alcoolul (bere, vin, cocktailuri, tărie);
- Alimentele grase, picante, prăjite în ulei, de tip fast-food (carne, cartofi prăjiți, hamburgeri, shaorma etc.);
- Alimentele bogate în fibre (smochine, prune, stafide, linte, fasole, năut, broccoli);
- Alimentele care conțin gluten (pâine, paste, biscuiți, cereale, produse de patiserie etc.);
- Lactatele care conțin lactoză (lapte dulce, smântână, brânză, înghețată etc.);
- Alimentele care conțin îndulcitori artificiali (sorbitol, xylitol, manitol, fructoză) sau aditivi precum caragenan (E407), gumă guar (E412) sau gumă xantan (E415);
- Cafeaua, ceaiul, sucurile carbogazoase sau cele naturale din fructe.
Cum îți dai seama că diareea este cauzată de alimentație
Cel mai simplu mod prin care pot depista cauza diareei este să ții un jurnal alimentar în care să notezi alimentele pe care le consumi și momentul în care apar simptomele neplăcute. Astfel poți observa dacă, de exemplu, diareea survine pe fondul consumului de lactate.
Dacă episoadele diareice durează peste 48 de ore și sunt însoțită de febră, scaune cu sânge sau crampe abdominale severe, trebuie să te adresezi de urgență medicului pentru a afla care este cauza simptomelor și a urma un tratament corespunzător.
Cum scapi rapid de diaree
Firește că riscul de diaree poate fi scăzut evitând alimentele care îți fac rău la stomac. Dar ce te faci când răul deja s-a produs și drumurile la toaletă te exasperează?
Nu lăsa lucrurile să scape de sub control! Diareea care nu se ameliorează în 48 de ore te expune riscului de deshidratare – care se manifestă prin flux urinar redus, creșterea ritmului cardiac, slăbiciune, confuzie, amețeală –, ca urmare a pierderii de electroliți.
Pentru a nu ajunge în această situație, ai la dispoziție medicamente OTC pe bază de loperamidă, substanță activă recomandată de specialiști pentru tratamentul simptomatic al diareei de cauză neinfecțioasă și care ajută la restabilirea tranzitului prin încetinirea motilității intestinale.
Alte remedii care pot ameliora episoadele diareice sunt ceaiul de ghimbir, de mentă sau de mușețel, morcovii fierți, iaurtul, orezul, cartofii copți sau piure.
Dacă aceste remedii nu reduc disconfortul cauzat de diaree, este indicat să te adresezi unui medic pentru un consult amănunțit.