Vom examina, în continuare, patru metode de bază cu ajutorul cărora medicii determină ziua estimativă a nașterii.
De îndată ce femeia constată că este însărcinată, imediat îi apare întrebarea: când va veni, totuși, copilul pe lume. Medicina contemporană propune patru metode de bază cu ajutorul cărora medicii stabilesc estimativ ziua în care va avea loc nașterea.
- Ziua estimativă a nașterii din punct de vedere obstetric (după data ultimei menstruații).
- Ziua estimativă a nașterii din punct de vedere embrionar (după data ovulației).
- După prima consultație a gravidei.
- Ziua estimativă a nașterii în baza ecografiei.
Ziua estimativă a nașterii din punct de vedere obstetric
Cea mai cunoscută și cel mai des aplicată metodă de stabilire a zilei estimative a nașterii este formula Negele sau calculul în baza ultimei menstruații. Conform acestei formule sunt create calendare obstetrice speciale, însuși, termenul este numit ”obstetric”.
Formula Negele: din prima zi a ultimei menstruații se iau 3 luni și se adaugă 7 zile. Adică, la prima zi de menstruație se adaugă exact 40 de săptămâni.
De exemplu, prima zi a ultimei menstruații a fost 1 august, adăugăm 7 zile și avem în rezultat 8 august, scoatem trei luni – ziua estimativă a nașterii – 8 mai.
Această variantă este cea mai răspândită, însă, nici pe departe cea mai exactă. Plus la toate, multe femei, care cunosc data conceperii și calculează termenul bazându-se pe această dată, constată cu uimire că ziua estimativă a nașterii calculată de ele nu corespunde cu cea calculată în baza formulei obstetrice.
Ziua estimativă a nașterii după metoda embrionară
Embrionar se numește termenul calendaristic al sarcinii, care se determină după ziua ovulației. Ovulația (ieșirea ovulului din ovar) se consideră a fi cea mia optimală perioadă pentru concepere, de aceea, anume această dată constituie punct de pornire pentru calcularea zilei estimative a nașterii.
Dacă durata ciclului este de 28 de zile, ovulația are loc în ziua a 14-a. dacă durata ciclului este mai mică (21-25 de zile), sau mai lungă (31-35 de zile), calculul se efectuează în baza unor tabele speciale, pentru că, ovulația poate avea loc atât în ziua a 7-a cât și în ziua a 21-a de ciclu.
Din păcate, chiar dacă se cunoaște cu exactitate data actului sexual decisiv, nu se poate spune cu exactitate când a avut loc conceperea. De ce?
Spermatozoizii trăiesc, în medie, 3-5 zile sau cel mult o săptămână. Ovulul – până la 48 de ore. Calculul termenului embrionar se efectuează de la ovulație la care se mai adaugă 38 de săptămâni (spre deosebire de 40 adăugate la prima zi de ciclu în metoda anterioară).
De exemplu, luăm același exemplu folosit pentru metoda obstetrică: ciclul – 28 de zile, începutul ultimului ciclu – 1 august, actul sexual a avut loc pe 9 august, ovulația – pe 14-15 august. Noi facem calculul nu din ziua actului sexual, ci din ziua ovulației, de aceea, ziua estimativă a nașterii după metoda embrionară este 7-8 mai. Observăm că rezultatul nu se deosebește de precedentul. Însă, metoda este veridică doar în condițiile un ciclu menstrual regulat de 28-30 de zile.
Totodată, trebuie de luat în calcul particularitățile individuale ale organismului, dar și faptul că în condițiile efortului fizic și psihologic, stres, boală și alți factori – ovulația se poate schimba. În consecință, se primește că ziua conceperii nu este atât de sigură cum i se părea, la prima vedere, viitoarei mămici.
În orice caz, dacă femeia cunoaște data ovulației și ține minte ziua în care a avut loc actul sexual, acest lucru îi va oferi medicului mai multă informație despre ziua estimativă a nașterii decât doar calculul matematic al metodei precedente.
Ziua estimativă a nașteri după prima consultație
La prima vizită de consultație (indiferent dacă sarcina este confirmată sau abia presupusă), medicul ginecolog va examina femeia iar în rezultat, concluzionează în ceea ce privește termenul sarcinii. Aceste concluzii sunt bazate pe pe asemenea indicatori cum ar fi:
* se determină mărimea uterului;
* se determină înălțimea fundului uterin;
* mărimea burții;
* mărimea fătului.
Cu cât mai devreme se va adresa gravida la medicul specialist, cu atât mai exactă va fi ziua estimativă a nașterii.
Ziua estimativă a sarcinii în baza ecografiei
La ora actuală, această metodă se consideră a fi cea mai exactă. Este necesar doar să se ia în calcul termenii l care are loc examinarea.
În conformitate cu rezultatele ultrasonografiei obținute după primul screening (11-14 săptămâni) se poate stabili ziua estimativă a nașterii cu eroare de la 1-3 zile.
Pe parcursul primului trimestru de sarcină, între mărimile embrionilor nu există diferențe considerabile. Însă, pe parcursul trimestrului II și mai ales al trimestrului III, diferențele în greutatea și mărimea fătului pot fi considerabile. Di acest considerent, la acest termen este practic imposibil de a stabili ziua estimativă a nașterii.