Una din cinci persoane ar putea avea COVID-19 asimptomatic, sugerează un studiu publicat în revista medicală Thorax. Acest lucru poate însemna că asimptomaticii sunt un factor important al răspândirii coronavirusului, în comunitate.
Profesorul Sung-Han Kim, de la Departamentul de Boli Infecțioase al Asan Medical Center din Seoul, a declarat că rezultatele studiului subliniază importanța utilizării măștilor de protecție de către publicul larg. El a mai spus că sfera testării pentru COVID-19 ar trebui extinsă pentru a fi incluse și persoanele asimptomatice care un risc crescut de infectare, de exemplu personalul de la casele de bătrâni sau personalul medical.
Asimptomatici COVID-19. Ce a scos la iveală noul studiu?
Noul studiu a scos la iveală că asimptomaticii par să aibă încărcături virale similare celor cu simptome. Încărcătura virală se referă la cantitatea totală de virus pe care o are persoană. În teorie: cu cât este mai mare încărcătura virală, cu atât este mai probabil ca purtătorul să fie mai contagios.
Pacienții au fost declarați asimptomatici dacă nu au avut nici unul dintre următoarele simptome: febră, frisoane, dureri musculare (mialgie), oboseală, nas care curge (rinoree), nas infundat, pierderea gustului sau a mirosului, durere în gât, dificultăți de înghițire, tuse, spută, tuse cu sânge, durere de cap, ameţeală, pierderea poftei de mâncare, greaţă, vărsături, dureri abdominale și diaree.
O proporție mare de pacienți ușor simptomatici cu Covid-19 și indivizi asimptomatici au prezentat la testele RT-PCR respiratorii superioare rezultate persistente pozitive. Persoanele asimptomatice și pacienții simptomatici au avut, de asemenea, încărcături virale similare.
Cercetătorii au spus că majoritatea participanților la studiu aveau 20 și 30 de ani, astfel încât concluziile s-ar putea să nu se aplice altor grupe de vârstă.
Deci, ce înseamnă asta?
Până când nu știm cât de mult și în ce măsură, persoanele asimptomatice ar putea fi contagioase, testarea ar trebui extinsă la anumite grupuri ca măsură de precauție, au recomandat cercetătorii. Deși nu știm exact câte persoane tind să fie asimptomatice, știm însă că numărul ar putea varia de la 20-50%.