În ultimii ani, părinții au mult mai mult acces la informații dovedite științific pentru bunăstarea copiilor. Diversificarea este o perioadă foarte importantă în viața copiilor, iar odată ce procesul de trecere la hrană solidă s-a încheiat apar și primele întrebări despre cum ar trebui să abordăm dieta lor zilnică.
1. Oferiți-i mese și gustări sănătoase
Este important să-i oferiți copilului cea mai sănătoasă alimentație. Nu este ca și când copilul ar putea să aleagă singur ce vrea să mănânce, de aceea deciziile pe care le luăm în numele lui au un efect pe termen lung foarte important. De asemenea, mesele copilului sunt o foarte bună ocazie pentru a-l educa în privința mâncărurilor sănătoase. Acesta ar trebui să înțeleagă încă de la o vârstă fragedă care sunt mâncărurile pe care trebuie să le evite, iar aici ne referim în mod deosebit la grăsimi, zahăr, colesterol și sare.
Așadar, ce ar trebui să puneți pe farfuria copiilor? Specialiștii recomandă pui, pește, lactate, legume și fructe, pâine, paste și cereale integrale. Nu vă îngrijorați dacă copilașul nu mănâncă din fiecare grupă la fiecare masă. Cât timp dieta sa este în general echilibrată, totul este sub control.
2. Acordați atenție semnalelor transmise
Chiar dacă mami (tati) știe cel mai bine, este important să acceptăm faptul că un copil mic cunoaște destul de bine propria senzație de foame. Vor fi zile în care copilul va mânca foarte mult în timp ce în alte zile s-ar putea să vi se pară că nu a mâncat suficient. Acest lucru este normal și nu ar trebui să vă îngrijoreze. De fapt, îi veți face copilașului o mare favoare prin faptul că nu insistați să mănânce atunci când nu îi este foame!
3. Fiți un model pentru copil
Copilașii de 2-3 ani au tendința să facă ceea ce ne văd pe noi că facem, nu este niciun secret. Acesta este motivul pentru care mai ales fetițele îl imită pe tati vorbind la telefonul mobil. De aceea, dacă copilul vă va vedea mâncând pește sau pui, cereale integrale sau fructe și legume, în timp ce evitați mâncărurile de tip fast-food, există șanse mult mai mari ca și el/ea să vă urmeze exemplul. Ca să nu mai vorbim că este destul de complicat pentru mami să explice de ce ea are voie să mănânce prăjituri la cină în timp ce copiii sunt obligați să mănânce legume.
4. Oferiți o dietă diversificată fără restricții de oră
Cine spune că un copil nu are voie să mănânce cereale cu lapte la cină sau piept de curcan la micul dejun? Cât timp este o mâncare sănătoasă, chiar nu contează ora la care este consumată. Important este să nu insistați: „mai ia puțin”, „hai încă o înghițitură”. Copilul știe cel mai bine cât și când să mănânce.
5. Insistați cu mâncărurile noi
Nu fiți descurajați dacă micuțul nu răspunde instantaneu cu „mmmm”. Rețineți că atunci când copilul spune „nu”, de fapt spune „nu acum”. Studiile arată că este nevoie de 10-15 încercări pentru ca un copil de 2-3 ani să accepte o mâncare nouă. De aceea nu are rost să îl forțați dacă nu reușiți din prima. Încercați din nou și din nou și din nou până ce acceptă mâncare.
6. Mâncați în familie
Mesele în familie sunt un mod excelent pentru a-i imprima copilului obiceiuri alimentare sănătoase deoarece poate învăța că o masă este mai mult decât doar mâncarea propriu-zisă. Este și deconectarea de la televizor, de la jocuri video, este și conectarea la nivel profund cu familia și cu prietenii. Chiar dacă nu este simplu să vă descurcați din cauza lipsei de timp, există numeroase metode prin care puteți economisi timp.
7. Lăsați-l să aleagă
La vârsta de 2-3 ani, copiii sunt în perioada în care caută independența, de aceea, o metodă simplă să-i ajutați pentru a-și exersa sentimentul de control asupra propriei vieți este să-i oferiți câte două tipuri de mâncare. „Vrei cereale sau omletă la micul dejun?” Astfel, copilul va simți că are control asupra propriei vieți în timp ce mănâncă sănătos. Este un sfat simplu de urmat având în vedere că în ziua de azi să economisești bani este simplu dată fiind oferta bogată de produse de toate felurile.
8. Atenție la lapte și la suc
Desigur, acestea sunt importante pentru dieta copilașului – cât timp sucul e natural. Însă în același timp, dacă sunt consumate în exces, adică aprox. 450 ml de lapte și 125 ml de suc natural, acestea vor interfera cu capacitatea copilului de a se bucura de alte tipuri de mâncare. Motivul este că lichidele cu conținut caloric înalt îi dau senzația de sațietate. O metodă eficientă este să-i oferiți apă sau chiar suc foarte diluat.
9. Nu folosiți mâncarea ca recompensă sau dovadă a iubirii
Atunci când copilul face ceva care merită felicitări, de exemplu, pentru că a făcut la oliță sau și-a adunat jucăriile de pe jos, este clar că merită toate laudele noastre. Dar dacă stabiliți obiceiul de a-l recompensa cu mâncare pentru orice realizare, s-ar putea să aveți surpriza ca drăgălașul să dezvolte o relație emoțională nesănătoasă cu mâncarea. Asocierea mâncărurilor cu dovada afecțiunii prezintă pericolul ca micuțul să perceapă aceste semnale greșit, crezând că mâncarea este singurul mod pentru a-și umple rezervorul de afecțiune. Este mult mai bine să vă limitați la îmbrățișări și pupici – acestea sunt mult mai valoroase decât prăjiturile. Și nici nu conțin calorii!