Apa este vitală pentru dezvoltarea copiilor, pentru un metabolism normal și pentru a susține sistemul imunitar. Cu toate acestea, copilul de până la șase luni și chiar mai mult nu are nevoie de apă în dieta sa zilnică, în condițiile unei alimentații corecte.
Afirmația poate părea ciudată, în condițiile în care aportul de lichide de care are nevoie un copil în primele luni de viață (până la șase luni și chiar mai mult) este mai mare decât la copiii mai mari (de peste un an) și asta deoarece suprafața corporală este mult mai mare în raport cu greutatea, iar pierderile de apă, prin transpirație și urină, sunt importante.
În plus, rinichii copilului până la un an (și mai ales în primele șase luni de viață) sunt imaturi, motiv pentru care bebelușii urinează des pentru a reuși să elimine toxinele din organism și, prin urmare, pierderile de apă sunt mai mari.
Cu toate acestea, bebelușul alimentat corect, atât până la șase luni, cât și după, nu are nevoie de apă sau are nevoie de apă suplimentară, dar în cantitate foarte mică.
Introducerea apei în dieta copilului se face numai după șase luni, și atunci la recomandarea medicului care urmărește copilul și în cantitatea stabilită de acesta.
Puțini știu că apa poate provoca un dezechilibru în metabolismul copilului mai mic de șase luni, fie că este apă din rețeaua de apă potabilă (fiartă și răcită în prealabil), fie că este apă minerală. Prima este lipsită de minerale și poate provoca o diluție exagerată și periculoasă a mineralelor necesare dezvoltării copilului, în timp ce a doua poate produce un exces de minerale. Oricare dintre aceste variante este dănuătoare și pune la grea încercare rinichii copilului.
Copilul alăptat, mai mic de șase luni, nu are nevoie de apă!
Laptele de mamă asigură tot necesarul de lichide de care are nevoie bebelușul, în compoziția acestuia apa reprezentând 87-89%. În situațiile în care bebelușul mai mic de șase luni are nevoie de un aport hidric crescut (caniculă, diaree, febră, vărsături) copilul va fi pus la sân mai des, iar mama va avea grijă să bea suficiente lichide pentru a putea susține nevoile copilului.
Hidratarea suplimentară a copilului mai mic de șase luni se face numai cu recomandarea medicului și atunci sunt folosite soluții speciale care conțin săruri de rehidratare deoarece, pe lângă apă, se pierd cantități mari de minerale (mai ales prin vărsături și diaree), iar aportul de apă ”simplă” duce la o diluție în plus a acestora și la afectarea gravă a multor organe, în special a rinichilor și creierului, și poate duce până la convulsii.
Fără ceaiuri sub 6 luni
Bebelușul mai mic de șase luni alimentat artificial nu are nici el nevoie de suplimente de apă (și nici ceaiuri, altele decât cele cu recomandarea medicului), atâta vreme cât laptele praf este preparat corect, iar copilul hrănit corespunzător. Marele risc pentru bebelușii alimentați artificial este acela al unor concentrații prea mari de lapte decât cele recomandate, ceea ce produce un dezechilibru între aportul de nutrienți și cel de apă cu efecte nefaste (afectarea renală, obezitate).
Spre deosebire de copilul alimentat natural, unde aportul de lichide se reglează automat, laptele matern fiind un aliment inteligent, care se adaptează nevoilor de moment ale copilului, sugarul alimentat artificial poate primi atunci când este cazul (caniculă, boli diareice, vărsături, febră) suplimente de apă (ideal apă și nu ceai), dar în cantități mici, administrată la intervale regulate de timp, de exemplu câte 1-2 lingurițe de apă la 15-30 minute, de două-patru ori, în două-trei reprize pe zi. Oricum, cantitățile suplimentare de apă la copilul mai mic de șase luni trebuie stabilite numai cu medicul pediatru, în funcție de necesități.
Câtă apă trebuie să bea un copil? Intoxicația cu apă a bebelușilor:
Apa nu este recomandată bebelusilor sub șase luni din mai multe motive. Cel mai evident este faptul că, în stomacul foarte mic al acestora, apa – care nu are nici un fel de aport caloric, ocupă locul pe care trebuie să-l ocupe laptele. La fel se întâmplă și cu ceaiul băut de bebeluși (mai ales dacă acesta aduce calorii goale, prin zahărul adăugat riscând, în cazul celor care beau mult ceai dulce, să avem un copil obez, dar subnutrit).
Dacă copilul primește prea multă apă (atenție la bebelușii mici care fac înot și care pot înghiți apă) aceasta produce relativ repede o diluare a sângelui, scăderea la un nivel critic a nivelului de sodiu, care provoacă un dezechilibru major cerebral și cardiac, provocând convulsii și comă, fiind o urgență medicală. Este foarte important de precizat că intoxicația cu apă poate apărea și după șase luni, dacă copilul primește un aport crescut de lichide, rinichii imaturi ai copilului sub un an neavând capacitatea de elimina rapid excesul de apă, decât cu pierdere foarte mare de minerale.
De câtă apă are nevoie un copil:
După diversificare, necesarul de lichide este acoperit de alimentele introduse (supă, suc de fructe și legume) la care se adaugă laptele matern și laptele din formulă de lapte praf adecvată vârstei. Aceasta face ca un copil între șase luni și un an să nu aibă neapărat nevoie de aport de apă. După șase-șapte luni, copilul poate să primească apă cu lingurița sau cu o căniță, dar niciodată nu pune apă în biberon, mai ales copiilor care au primit și primesc lapte cu biberonul. Apa se oferă numai după masă, sau între mese.
Necesarul de apă (însumat din lapte de mamă sau lapte praf și alimente, după diversificare) se calculeaza în funcție de greutatea copilului. Astfel, un copil de la naștere și până la șase luni, are nevoie un aport de apă de 150ml/kgcorp/24ore, iar între șase luni și un an necesarul scade la 100ml/kgcorp/24ore, menținându-se la acest nivel până la vârsta de trei ani, cu suplimentări în perioadele critice (caniculă, diaree, varsături, stări febrile).
Câtă apă trebuie să bea un copil și cum alegi cea mai bună apă pentru copil:
Apa pentru copii trebuie să fie pură din punct de vedere microbiologic, conținutul în nitrați să fie sub 15mg/l și să aibă un conținut de minerale redus, tot ca urmare a imaturității renale, rinichii copilului sub un an neputând filtra corespunzător mineralele. Apa ideală pentru copil nu trebuie să aibă o încărcare cu minerale mai mare de 120mg reziduu uscat/ la un litru (exact aceasta este formularea pe etichetele de ape minerale îmbuteliate), iar nivelul de sodiu trebuie să fie mai mic de 20mg/l.