Alegerea numelui copilului este o sarcină destul de complicată pentru viitorii părinți. Trebuie să aibă în vedere o mulțime de lucruri și de obicei procesul este de durată. Am pregătit o listă cu cele mai frumoase nume de fete în care îți explicăm istoria lor ca să te poți hotărî în deplină cunoștință.
Anastasia - nume de origine greacă
Numele Anastasia își are originea în cuvântul grecesc „anastasis” care se traduce prin „reînviere”. Este un nume foarte popular în Europa de Est, mai ales în țările vorbitoare de limba rusă. Popularitatea sa a început din Grecia antică. Atunci multe fete primeau acest nume, mai ales cele născute în preajma Crăciunului sau a Paștelui.
În perioada modernă numele Anastasia a devenit foarte popular odată cu legendele apărute după asasinarea familiei Romanov după Revoluția din Rusia din 1917. Atunci toți membrii familiei au fost uciși, dar sunt voci care spun că singura care a rămas în viață a fost Prințesa Anastasia. De aici au apărut o mulțime de povești, cărți, filme care au țesut o mulțime de supoziții pornind de la această informație. Gigantul Disney a creat-o pe Prințesa Anastasia dând acestui nume o importanță și mai mare.
Potrivit calendarului creștin-ortodox, Sfânta Mare Muceniță Anastasia a trăit în vremea lui Dioclețian, când toți creștinii erau prigoniți. Provenea dintr-o familie foarte bogată, dar a preferat să își dea averea celor bolnavi sau închiși în temnițe pentru că se declarau creștini. Este considerată vindecătoarea celor otrăviți. În calendarele creștine există un număr mare de sfinte și mucenițe Anastasia care sunt cinstite în diferite zile ale anului.
Variante ale numelui Anastasia în alte limbi: Anastasyia–Rusia/ Ucraina/ Belarus/ Letonia/ Lituania/ Macedonia/ Serbia, Anastacia – țările vorbitoare de limbă engleză, Anastazija – Croația, Anastázie – Cehia, Anastasie – Franța, Anasztázia – Ungaria, Anastazja – Polonia, Anastácia – Portugalia, Anastazija – Slovenia. Nu doar variantele de scriere a numelui sunt foarte diverse, dar și diminutivele: Natașa, Tasia, Nastasia, Stasya, Nastya, Stace, Stacy.
Amalia - nume de origine germană
Numele Amalia vine din cuvântul vechi german amal cate se traduce prin muncă, activitate. Varianta veche este Amalaberga. Popularitatea numelui îi este atribuită Sfintei Amalaberga din Maubeuge. Persoanele care poartă numele Amalia sunt sărbătorite în calendarul catolic pe 10 iulie.
Variante ale numelui Amalia în alte limbi: Amalija (Croatia), Amálie (Cehia), Emmeline, Amelia, Amilia, Emelia, Emmaline, Emmalyn, Millie, Milly (țările vorbitoare de limba engleză), Émeline, Amélie, Lina, Line, Lyna (Franța), Amalija, Amelija (Lituania), Amalie (Norvegia), Amelia (Polonia).
Dorotheea - nume de inspirație greacă
Numele Dorotheea este derivat de la numele Teodora, care se traduce prin „dar” sau „darul lui Dumnezeu”.
Variante ale numelui Dorothea în alte limbi: Teodora, Todorka (Bulgaria), Dorota (Cehia,) Dorothea, Dorte, Dorthe, Ditte, Dorete, Dorit, Ea, Tea, Thea (Danemarca), Tiia (Estonia), Tea, Teija, Tiia (Finlanda), Dorothée, Théodora, Théa (Franta), Dorothea, Thea, Theda (Germania), Dorottya, Teodóra, Dóra, Dorina, Dorka, Izidóra (Ungaria), Theódóra, Dóra (Islanda), Dārta (Letonia), Dorotėja, Urtė (Lituania), Dorota, Teodora, Dosia (Polonia), Doroteia, Isidora, Teodora (Portugalia), Feodora, Fedora, Isidora (Rusia).
Eliana - nume de inspirație ebraică
Numele Eliana își are originea în limba ebraică și se traduce prin „Dumnezeu este răspunsul”. În Antichitate era întâlnit și în spațiul latin și în Grecia. Cei dintâi spun că venea de la Aeliana, varianta feminină a numelui Aelius, derivat el însuși de la numele de familie latin Aelius. Pe filiera greacă originea este explicată prin cuvântul „helios” care înseamnă „soare”.
Unii lingviști cred că Eliana este doar o variantă a numele Elena, fiind o adaptare a formei sale din franceza veche Elaine.
Astăzi, Eliana este un prenume întâlnit cu precădere în Israel, Italia, Portugalia și Spania.
Francesca - nume de origine germană
Numele Francesca este varianta feminină a numelui Francisc. Numele Francisc este întâlnit în mai toate culturile, având originea în limba latină, de la cuvântul „Franciscus” care se traduce prin „francez” sau de la triburile de franci.
Francisc nu a fost un nume foarte popular până în secolul al XIII-lea când a trăit Sfântul Francisc de Assisi, pe numele său laic Giovanni Bernardone, (n. ca. 1181/1182, Assisi, Italia – d. 3 octombrie 1226, Portiuncula, lângă Assisi), întemeietorul Ordinului Fraților Minori (Ordo Fratrum Minorum, OFM), ordin călugăresc cunoscut sub numele de Ordinul franciscan, diacon, patron al Italiei, al orașului San Francisco. Sfântul Francisc de Assisi a renunțat la o viață bogată și a făcut-o pentru o viață de sărăcie și devoțiune față de Dumnezeu și Isus Hristos. El a reconstruit și a restaurat biserici, a întemeiat ordine care trăiesc prin scrierile sale și este considerat sfântul patron al animalelor și al naturii.Papa Grigore al IX-lea l-a proclamat pe Francisc sfânt în 1228, la numai doi ani după moartea sa, iar Pius al XII-lea l-a declarat patron al Italiei, împreună cu Ecaterina de Siena în 1939.
Variante ale numelui Francesca în alte limbi: Franka (Croatia), Františka (Cehia), Francis, Cissy, Fannie, Fanny, Fran, Francene, Frances, Francine, Frankie, Frannie, Franny, Sissie, Sissy (țările vorbitoare de limba engleză), France, Françoise, Fanny, Francette, Francine (Franța), Franziska, Fränze, Franzi, Ziska (Germania), Franciska, Fanni, Franci (Ungaria), Francisca, Chica (Portugalia), Francisca, Fanny, Paca, Paquita (Spania).
Georgia - nume de origine greacă
Numele Georgia este una dintre formele feminine ale numelui Gheorghe care își are originea în cuvântul grecesc Georgios care se traduce prin „muncitor” sau „lucrător al pământului”. Numele și-a câștigat popularitatea datorită Sfântului Gheorghe, care este unul dintre sfinții reprezentativi ai creștinismului. A fost general roman de origine greacă și ofițer în Garda împăratului roman Dioclețian, care a fost condamnat la moarte pentru că nu a renunțat la credința creștină. În calitate de martir creștin, el a devenit mai târziu unul dintre cei mai venerați sfinți ai creștinismului și a fost în mod special venerat de cruciați. Este considerat patron al multor țări, regiuni și orașe.
Sfântul Gheorghe este sfântul ocrotitor al următoarelor țări și regiuni: Anglia, Aragon, Catalonia, Etiopia, Georgia, Grecia, Lituania, Malta, Moldova – Moldova (România) + Regiunea Cernăuți (Ucraina) + Bugeac, Ismail (Ucraina) + Republica Moldova, Muntenegru, Palestina, Portugalia, Rusia, Serbia.
În conștiința populară românească, Sf. Gheorghe este unul dintre cei mai prezenți sfinți, numeroase biserici purtând hramul său. Există numeroase orașe în România care poartă numele Sfântului Gheorghe și chiar unul dintre cele trei brațe ale Dunării este denumit astfel. Imaginea Sf. Gheorghe ucigând balaurul este prezentă și pe steagul Moldovei medievale trimis de Ștefan cel Mare la Mănăstirea Zografu de la Muntele Athos.
Variante ale numelui Georgia în alte limbi: Gergana (Bulgaria), Jiřina (Cehia), Georgina (Olanda), Georgene, Georgia, Georgiana, Georgina, Geena, Gena, Georgeanna, Georgie, Gina, Jeana, Jeanna, Jorja (țări vorbitoare de limba engleză), Georgine, Gigi (Franța), Georgina (Germania), Georgia (Grecia), Georgina, Györgyi, Györgyike (Ungaria), Giorgia, Giorgina (Italia).
Isabela - nume de origine ebraică
Numele Isabela este varianta latinizată a numelui Elisabeta care își are originea în limba ebraică și se traduce prin „Dumnezeu îmi este jurământ” sau „Dumnezeul meu este abundență”. Apare pentru prima dată în Vechiul Testament sub forma Elisheva. Numele este purtat atât de soția lui Aaron, fratele mai mare al lui Moise. Lui Aaron și urmașilor săi le-a fost încredințată preoția în Iudeea. Conform Bibliei, el a vorbit în numele lui Moise și a fost cel care l-a determinat pe faraon să îngăduie plecarea israeliților din Egipt.
De asemenea, apare și în Noul Testament, cu forma Elisabeta este și numele pe care îl poartă mama apostolului Ioan.
Sfânta Elisabeta a fost soția preotului Zaharia și mama Sfântului Ioan Botezatorul. Trebuie amintită prietenia dintre Maica Domnului și Sfânta Elisabeta. Când Fecioara Maria a vizitat-o, purtându-L în pântece pe Pruncul Iisus, Sfânta a întâmpinat-o cu vorbele rămase de atunci celebre: „Binecuvântată ești Tu între femei!” – formulă folosită și astăzi în rugăciunile și în slujbele închinate Maicii Domnului.
Numele este întâlnit în mai toate limbile, cu transcrierea fonetică proprie.
Variante ale numelui Isabela în alte limbi: Zabel (Armenia), Elisaveta, Elizabet (Bulgaria), Elizabeta, Ela (Croatia), Alžběta, Eliška (Cehia), Eliisabet, Liis, Liisa, Liisi, Liisu (Estonia), Élisabeth, Isabel, Isabelle, Babette, Élise, Isabeau, Lili, Liliane, Lilianne, Lise, Lisette (Franța), Elisavet (Grecia), Elizabet, Erzsébet, Izabella, Bettina, Bözsi, Erzsi, Lili, Liliána, Lilien, Zsóka (Ungaria), Elísabet, Elsa (Islanda), Eilís, Eilish, Isibéal, Sibéal (Irlanda), Elisabetta, Isabella, Bettina, Elisa, Elsa, Isa, Liana, Liliana, Lisa (Italia), Elisaveta, Beti, Veta (Macedonia), Isabel, Belinha, Elisa, Elisabete, Isabela, Liana, Liliana (Portugalia, Elizaveta, Yelizaveta, Liza, Lizaveta (Rusia), Ealasaid, Elspet, Elspeth, Iseabail, Ishbel, Isobel, Beileag, Lileas, Lilias, Lillias (Scotia), Jelisaveta, Ela, Jela, Jelica (Serbia), Alžbeta, Eliška (Slovacia), Elisabeth (țările vorbitoare de limba engleză).
Diminutive: Bettina, Elisa, Elise, Elli, Elsa, Else, Ilsa, Ilse, Lies, Liesa, Liese, Liesel, Liesl, Lilli, Lisa, Lisbeth, Bess, Bessie, Beth, Betsy, Bette, Bettie, Betty, Buffy, Libbie, Libby, Liddy, Liz, Liza, Lizbeth, Lizette, Lizzie, Lizzy, Tetty
Iulia - nume de origine latină
Numele Iulia este varianta feminină a numelui Iulian, care un derivat al numelui Iulius, care își are are originea în limba latină. La început a fost folosit ca nume de familie în timpul Imperiului Roman, iar istoricii cred că originea inițială este în limba greacă, din cuvântul ioulos care se traduce prin „doborât”.
Numele de ginte Iulius şi Iulia aparțineau în special acelor familii care erau considerate de origine divină, fiind mai degrabă un supranume. Totuși, Sursa inițială a numelui Iulia se regăseşte în numele latin „Iovis”, parte a expresiei „descendentul zeului Jupiter”. În mitologia romană, Jupiter era divinitatea supremă care se ocupa de orânduirea legilor şi de ordinea socială.
Variante ale numelui Iulia în alte limbi: Yuliya (Bulgaria), Julija (Croatia), Julie (Cehia), Julia, Julie, Juul, Lia, Lieke (Olanda), Julia, Julie, Jools, Jules, Juliet (țările vorbitoare de limba engleză), Julie, Juliette (Franța Júlia, Juli, Juliska, Lili (Ungaria), Júlia, Julie, Julieta, Julinha (Portugalia), Julia, Juliya, Yulia, Yuliya (Rusia), Julieta (Spania, Italia).
Ileana - nume românesc
Numele Ileana este un derivat de la numele Elena. Prenumele Elena provine din limba greacă (Ἑλένη, cu caractere latine Elene, Helene), și înseamnă în traducere „cea solară, cea strălucită, cea luminoasă” (de la Helios). Tot în mitologia greacă, Elena din Troia era fiica lui Zeus și a Ledei. Ea a fost răpită, recuperată și ulterior căsătorită, ca în final să fie din nou furată prin sprijinul zeiței Afrodita, care a văzut-o ca fiind o răsplată pentru cel care a furat-o în final.
Ileana este numele purtat de prințesa din poveștile românești, Ileana Cosânzeana, personaj pozitiv cu puteri magice.
Sfânta Elena a fost mama Sfântului Împărat Constantin Cel Mare. Din porunca sa au fost făcute săpături pe Muntele Golgota, fiind descoperită Sfânta Cruce pe care a fost răstignit Mântuitorul.Tot la îndemnul ei au fost ridicate numeroase biserici și mănăstiri, Sfanta Elena rămânând un exemplu de bunătate, fiind recunoscută dragostea cu care împărțea pomeni săracilor și prizonierilor.
Variante ale numelui Ileana: Helena, Jelena, Ela, Jela, Jelica, Jelka (Croatia), Helena, Alena, Helenka, Lenka (Cehia), Elin, Helen, Helena, Helene, Eli, Eline, Ella, Elna, Lena, Lene (Danemarca), Heleen, Helena, Eline, Heleentje (Olanda), Hélène, Léna (Franța),
Diminutive: Ilinca, Lenuța (Romania), Alyona, Lena (Rusia), Lena(Grecia), Alena, Lena, Lene, Leni(Germania), Ella, Elle, Ellie, Elly, Lena, Nell (țările vorbitoare de limba engleză)
Irina - nume de origine greacă
Numele Irina este folosit cu precădere în zona Balcanilor, fiind foarte des întâlnit în țările creștin-ortodoxe. La originea numelui Irina stă zeitatea greacă Eirene care era considerată personificarea păcii.
Pentru ortodocși numele Irina are o însemnătate aparte pentru că Irina este prima femeie recunoscută ca martir. Sfânta Irina s-a născut în cetatea Maghedon din Persia, în secolul al IV-lea. Era fiica regelui Maghedonului, Licinius. Fiind păgân, tatăl ei îi pusese numele de Penelope. Penelope era foarte frumoasă, dar tatăl ei o ținea izolată într-un turn înalt al palatului său pentru ca nu cumva să fie influențată de credința creștină, care se răspândea cu repeziciune și în Persia. Împreună cu ea stăteau, pentru a o sluji, alte treisprezece fecioare frumoase. Licinius i-a repartizat apoi Penelopei, ca tutore, un bătrân învățat, pe nume Apellian, pentru a-i da cea mai bună educație posibilă. Apellian era însă creștin, și în timpul lecțiilor i-a povestit Penelopei despre Iisus Hristos, Mântuitorul, despre credința creștină și despre virtuțile creștine. Într-o noapte, i-a apărut în vis îngerul lui Dumnezeu care i-a spus: „Penelope, de-acum nu te vei mai numi așa, ci Irina („pace”), și vei fi multora scăpare și adăpostire și prin tine se vor mântui multe suflete, iar numele tău va fi mare în toată lumea”.
Sfânta Mare Muceniță Irina este chemată mai ales de cei care își doresc o căsătorie grabnică și fericită. În Grecia, ea este și sfânta ocrotitoare a polițiștilor.
Variante ale numelui Irina în alte limbi: Irena, Ena (Croatia), Irena, Irenka (Cehia), Eirini, Irini (Grecia), Irén (Ungaria),Irene (țările vorbitoare de limbă engleză, franceză sau limbi germanice).
Karina - nume de origine latină
Numele Karina are semnificația de „drag, iubit”. Acest nume a fost luat și de una dintre cele 88 de constelații de pe cer. Traversată de Calea Lactee, constelația Karina, deși nu este cea mai mare de pe bolta cerească, posedă un număr destul de important de stele strălucitoare, între care Canopus este a doua, ca strălucire, după Sirius.
Unii lingviști cred că numele Karina este o prescurtare de la Ecaterina. De fapt, în multe limbi acest lucru este valabil.
Variante ale numelui Karina în alte limbi: Carin, Karin, Carine, Karine.
Lidia - nume de origine greacă
Numele Lidia își are originea în cuvântul grecesc „ludia” care se traduce prin „cea frumoasă”, „cea nobilă”, fiind o formă a numelui antic Lydus. Unii istorici sunt de părere că la început numele Lidia a fost folosit pentru a denumi o persoană care locuia în regiunea Lydia din Grecia, teritoriu care acum se află în Anatolia, Turcia. De obicei, desemna o sclavă, pentru că statul era sclavagist, ocupat fiind de perși.
Numele Lidia este menționat și în Biblie ca fiind o creștină din Macedonia, care este amintită și în Noul Testament – prima creștină din Filipi, o colonie romană din Macedonia, din vechea Grecie, care este considerată prima comunitate creștină din Europa.
Forma Lidia a numelui este folosită în România, Spania, Italia și Portugalia.
Variante ale numelui Lidia în alte limbi: Lidziya (Belarus), Lidiya (Bulgaria), Lidija (Croatia, Macedonia), Lydie (Cehia, Franța,) Lídia, Lilla (Ungaria), Lidka (Polonia), Lidiya, Lidochka (Rusia).
Monica - nume de origine africană
Numele Monica este cel mai probabil de origine nord-africană sau feniciană. Primele referiri la acest nume sunt făcute în niște inscripții antice din Numibia, un regat berber din Nordul Africii. Istoricii cred că poate avea legătură cu o zeitate din Liban, Mon, care a se trage din Zeul Amun al Egiptenilor. În secolul al IV-lea acest nume a fost purtat de sfânta nord-africană Monica de la Hippo, mama Sfântului Augustin, pe care a convertit-o la creștinism. Încă din Evul Mediu, a fost asociat cu moneo din limba latină „consilier” sau monos care se traduce prin „unu” sau ”singur” din greacă.
Sfânta Monica din Africa, mama Fericitului Augustin, s-a născut în anul 322 și a trecut la cele veșnice în vara anului 378, la vârsta de numai 56 de ani. Sfânta Monica este ocrotitoarea soțiilor și mamelor ale căror bărbați sau copii trăiesc departe de Dumnezeu, rătăcind pe căi greșite.
Variante ale numelui Monica în alte limbi: Monika, Mona, Monique.
Milena - nume de origine slavă
Numele Milena este de origine slavă, fiind derivat din cuvântul „mil”, care înseamnă „milostiv”, „plăcut” sau „drag”. Este forma feminină a numelor de sex masculin Milan și Milen, întâlnite în spațiul slavon.
Milena este un nume destul de popular în majoritatea fostelor republici iugoslave, precum Serbia, Macedonia de Nord și Slovenia, precum și în alte țări slave precum Bulgaria, Republica Cehă, Polonia, Ucraina, Rusia, Belarus. Mai este folosit ca nume de botez în Columbia, Brazilia, Argentina, Chile, Cuba, Republica Dominicană, Puerto Rico, Spania, Portugalia, România, Grecia și Italia. În România a pătruns prin cale cultă.
Variante ale numelui Milena în alte limbi: Milan, Mila, Mylene, Milana, Miljana, Milanka.
Simina - nume românesc
Numele Simina este varianta feminină a numelui Simion care vine de la numele Symeon, forma greacă din Vechiul Testament a numelui ebraic Shim’on.
În Vechiul Testament, Simion este al doilea fiu al lui Iacob și Leei și fondatorul uneia dintre cele 12 triburi ale Israelului. Este recunoscut ca un sfânt în majoritatea tradițiilor creștine.
Sfântul și Dreptul Simeon, cunoscut și sub numele de Simeon Bătrânul sau Simeon cel Bătrân, a fost un evreu, „un om drept și cu frica lui Dumnezeu”, care apare în Noul Testament din Biblie în câteva versete din Evanghelia după Luca. Aici se povestește că atunci când Iisus a fost adus la Templu, părinții lui, Iosif și Maria l-au întâlnit pe Simeon. Potrivit evangheliei, Simeon era un bătrân căruia Duhul Sfânt i-a prezis că el îl va vedea pe Mesia. Simeon l-a luat în brațe pe pruncul Iisus. Cuvintele rostite de Simeon cu acest prilej sunt numite în ortodoxie „Cântarea lui Simeon”.
Variante ale numelui Simina alte limbi: Simone, Simonette, Cymone, Simonne, Jimena, Ximena, Simona.
Tania - nume rusesc, nume de origine latină
Numele Tania este un diminutiv de la numele Tatiana care este o formă feminină a numelui roman Tatianus. Acesta este la rândul lui un derivat al numelui roman Tatius.
Tatius a fost un sfânt din secolul al III-lea care a fost martirizat la Roma sub împăratul Alexandru Severus. A fost venerată mai ales în creștinismul ortodox, iar numele a fost comun în Rusia și în Europa de Est.
Tania este folosit mai ales în Rusia și în țările în care se vorbește limba rusă.
Variante ale numelui Tania în alte limbi: Tanya, Tatiana, Tanja, Tatienne.
Xenia - nume rusesc
Xenia este derivat din cuvântul grecesc xenia care se traduce prin „ospitalitate”. Este un nume de sex feminin folosit mai ales în Rusia, Ucraina și Grecia.
Sfânta Xenia din Sankt Petersburg (cca. 1719–1731 – 1803), numită și „cea smerită și nebună pentru Hristos” se face atât pe 24 ianuarie cât și pe 11 septembrie. În calendarul ortodox rus este pomenită și pe 24 mai, când se sărbătorește proclamarea ei ca sfânt care a avut loc în anul 1988.
Sfânta Xenia s-a remarcat prin modestie, sărăcie, renunțarea la bunurile lumești și o înflăcărată devoțiune față de Hristos, dar și prin clarviziune și ajutorul celor sărmani și păcătoși în timpul vieții și prin minunile pe care le-a făcut după moarte. Este considerată o protectoare a familiei și este cel mai adesea invocată pentru ajutor în întemeierea unei familii sau pentru orice ajutor în legătură cu familia, dar și pentru ajutorul celor fără casă sau loc de muncă, în caz de incendii sau copii pierduți.
Este patroana spirituală a orașului Sankt Petersburg. O capelă a fost ridicată în cimitirul Smolensk din St. Petersburg pe locul unde se află înmormântat trupul ei. Mai multe biserici în Rusia și în lume au primit hramul sfintei Xenia.
Variante ale numelui Xenia în alte limbi: Xeni, Ksenia, Oksana, Senja, Zenia, Oxana.