mamaplus

Consumul excesiv de cafea provoacă atacuri de panică și amețeli. Care este cantitatea zilnică recomandată

-
//
03.06.2020

Cafeaua este nelipsită din meniul zilnic al multor persoane. Consumul acestei băuturi este, de multe ori, asociat cu problemele legate de tensiunea arterială şi insomnii. Cât de multă cafea este periculoasă? Nutriționistul Gianluca Mech explică beneficiile acestei băuturi, dar şi limita peste care nu este indicat să trecem.

„Literatura ştiințifică susține că sănătatea cardiovasculară nu este afectată de consumul a până la 300 mg de cofeină pe zi. O ceaşcă espresso conține în medie 90 mg de cofeină. A consuma cofeină în doze mai mari de 300 mg, adică mai mult de 3 căni de cafea espresso pe zi, poate provoca unele efecte negative. Printre acestea se numără tahicardia, creşterea tensiunii arteriale, anxietatea, insomnia, absorbția redusă de calciu şi fier. Chiar şi în timpul unei dietei, aportul de cafea fără zahăr nu este contraindicat”, explică nutriționistul Gianluca Mech.

Cofeina poate provoca anxietate şi poate perturba somnul

„Consumul de prea multă cofeină poate duce la amețeli, anxietate, palpitații cardiace şi chiar atacuri de panică. Dacă aveți o sensibilitate la cofeină şi consumul ei vă suprastimulează, ar fi de preferat să o evitați cu totul. Un alt efect secundar nedorit este acela că poate perturba somnul. Dacă observați că consumul de cafea reduce calitatea somnului, nu o mai consumați în a doua parte a zilei, adică după ora 14:00. Cofeina poate avea, de asemenea, efecte diuretice şi de creştere a tensiunii arteriale. Cu toate acestea, poate persista o uşoară creştere a tensiunii arteriale de 1-2 mm / Hg”, dezvăluie Gianluca Mech.

Întreruperea consumului poate duce la simptome de sevraj

„O altă problemă a cofeinei este că poate da dependență. Atunci când oamenii consumă în mod regulat cofeină, devin toleranți la aceasta. Fie încetează să aibă efectul scontat, fie este nevoie de o doză mai mare pentru a produce aceleaşi efecte. Când cineva renunță la cofeină, apar simptome de sevraj. Cum ar fi dureri de cap, epuizare, gândire încețoşată şi iritabilitate. Acestea pot dura câteva zile”, adaugă nutriționistul Gianluca Mech.

Diferența dintre cafea normală şi cafea decofeinizată

„Unii oameni înlocuiesc cafeaua normală cu cea decofeinizată. Aceasta se obține de obicei prin clătirea boabelor de cafea cu solvenți chimici. La fiecare clătire a boabelor, un anumit procent din cofeină se dizolvă în solvent. Acest proces se repetă până când cea mai mare parte a cofeinei a fost eliminată. Rețineți că şi cafeaua decofeinizată conține cafeină, însă mult mai puțină decât o cafea obişnuită”, mai spune nutriționistul Gianluca Mech.