Mama și bebelușul trebuie să stea împreună sau separat după naștere: avantaje și dezavantaje

Mama și bebelușul trebuie să stea împreună sau separat după naștere: avantaje și dezavantaje

-
//
11.08.2014

Fiecare dintre cele două variante au avantajele și dezavantajele sale.

Mama și bebelușul trebuie să stea împreună sau separat după naștere: avantaje și dezavantaje

Mama și bebelușul stau împreună. Avantaje:

Contactul cu bebelușul se va produce din primele ore. Unii psihologi recunosc existența unui astfel de fenomen precum ”impriting”. Altfel spus, acest termin înseamnă, că omul, pe care copilul îl vede și îl simte în primele ore de viață, rămâne pentru totdeauna în memoria lui, anume cu această persoană bebelușul stabilește o legătură psihologică profundă. Însă chiar dacă nu crezi în astfel de teorii, îți poți imagina ce simte bebelușul în burtica mamei: îi este cald și confortabil, el aude bătăile inimii și vocea mamei. Faptul, că încă din burtică, bebelușii percep sunetele și reacționează la lumină a fost demonstrat științific. De aceea, când micuțul se naște și nimerește într-o ambianță necunoscută pentru el, este foarte important să audă vocea mamei și să simtă atingerea ei. Însăși mama, timp de 9 luni se obișnuiește cu prezența bebelușului și care așteaptă cu nerăbdare nașterea lui, de regulă dorește ca micuțul să-i fie permanent alături: să-l privească, să-l sărute și să-l țină în brațe.

  • Control și încredere

Mamele tinere trăiesc sentimentul de frică pentru bebelușul lor. Iar când micuțul se află în salonul pentru copii, grija pentru el se poate amplifica. Cine oare plânge acolo? Se simte oare bine copilul meu? Nu-i vor face ceva incorect? Toate aceste întrebări sunt excluse, atunci când copilul se află lângă mamă.

  • Alăptarea

Cel mai serios și fondat argument din punct de vedere medical pentru șederea împreună a mamei și a nou-născutului – este alăptarea la sân. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) desfășoară numeroase cercetări științifice, în baza cărora stabilește norme și creează politici și standarde în domeniul protecției sănătății. Astfel, potrivit cercetărilor OMS, alăptarea la sân protejează copilul de infecții ale tractului gastro-intestinal și a căilor respiratorii. De asemenea, diminuează riscul astmei, alergiilor și diabetului zaharat. Pentru organismul mamei, alăptarea este o profilaxie a cancerului și osteoporozei. Pentru un alăptat reușit, OMS recomandă punerea bebelușului la sân în primele 30 de minute de viață, după care trebuie să fie alăptat la necesitate și nu după un grafic stabilit. De asemenea, se recomandă excluderea băuturilor suplimentare, cu excepția cazurilor, când acest lucru este necesar. Toate aceste condiții pot fi respectate doar în cazul în care mama și copilul vor sta împreună după naștere. Mai detaliat recomandările OMS privind alimentația sănătoasă a copiilor în vârsta fragedă le puteți studia, descărcând broșura respectivă de pe site-u oficial al organizației.

Mama și bebelușul trebuie să stea împreună sau separat după naștere: avantaje și dezavantaje

  • Sănătatea femeii

Pe lângă efectul psihologic, șederea comună a mamei și bebelușului după naștere este evidentă pentru femeie din punct de vedere fiziologic. Alăptarea frecventă a bebelușului contribuie la reducerea uterului, scurgerea lohiilor și respectiv, recuperarea mai rapidă după naștere.

  • Reguli de bază de îngrijire a nou-născutului

Deseori, după șederea separată a mamei și bebelușului, ajungând acasă, tinerele mame sunt confuze. Asta pentru că în maternitate copilul a fost îngrijit de surorile medicale. În saloanele cu ședere comună, copilul este îngrijit de mamă. Totodată, ele în orice clipă pot cere ajutorul și sfatul personalului medical. Astfel încât în ziua externării, tinerele mame fac față cu ușurință procedurilor necesare unui nou-născut.

Avantajele șederii separate: cum se simte mama după naștere

Toate femeile suportă nașterea în mod diferit. Cineva naște câteva ore, iar unele femei mai mult de 24 de ore. Cineva doarme bine în ajun de naștere, iar cineva nu doarme câteva nopți înainte de apariția copilului. Unele femei se ridică din pat ușor după câteva ore de la naștere, iar cineva stă culcată câteva zile. Se întâmplă, că starea postpartum nu depinde de forma fizică a femeii, sarcină sau naștere, de aceea este dificil de a face unele prognoze. Astfel, multe femei preferă să stea câteva zile în maternitate pentru a-și recupera forțele.

Cazuri deosebite

În cazuri deosebite, precum cezariana sau nașterea cu complicații, mama pur și simplu fizic nu va putea îngriji de bebelușul său în primele zile. Atunci, ajutorul personalului medical este inevitabil. Se întâmpla, că bebelușul ajunge în secția de reanimare sau terapie intensivă, lucru care la fel exclude șederea comună. Totodată, trebuie să rețineți, că în cazul în care medicii nu sunt împotrivă, bebelușii născuți prematur de asemenea trebuie să fie alăptați la sân. Asta pentru că anume laptele matern contribuie la recuperarea și restabilirea bebelușului.