mamaplus

De ce ai fire de păr alb, chiar dacă ești tânăr? Iată ce răspund specialiștii

-
//
07.05.2020

Ce anume determină părul să se grizoneze? De ce unii oameni devin grizonanți în tinerețe? Există cumva o dovadă că pierderea rapidă în greutate sau antrenamentul fizic de mare intensitate accelerează albirea părului? Iată ce răspund specialiștii.

Părul se grizonează deoarece celulele melanocite de la baza fiecărui folicul de păr pot fi afectate de anumite boli, expunerea la mediu sau, pur și simplu, de vârstă.

Fiecare persoană are câteva fire de păr alb pe durata întregii lor vieți, însă procesul de albire începe, în mod normal, la vârsta de 40 sau 50 de ani, în funcție de genele moștenite, sex și etnie, conform Dr. James Kirkland, director al Centrului Robert and Arlene Kogod din cadrul Institutului Clinic Mayo.

În cazul persoanelor de origine africană acest proces are loc, pe fondul înaintării în vârstă, mult mai târziu prin comparație cu persoanele caucaziene, în timp ce persoanele asiatice se situează undeva la mijloc.

Când vine vorba despre diferența de sex, părul femeilor începe să albească mai târziu în viață decât cel al bărbaților.

Vârsta la care acest proces debutează este determinată în primul rând de genetică, așa încât putem anticipa perioada în care părul începe să albească.

De asemenea, fumatul poate accelera grizonarea părului, iar gradația timpurie a nuanței părului este, în unele cazuri, semnul declanșării unor boli autoimune, afecțiuni ale glandei tiroide sau boli cardiace.

„În cazul unor persoane care au fost prizoniere în lagărele de concentrare, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, și care au fost lipsite de o nutriție adecvată, părul s-a grizonat la o vârstă foarte fragedă. Totul este determinat de starea de sănătate a celulei producătoare de pigmenți. În schimb, nu cunosc niciun caz în care albirea prematură a părului să fie determinată de pierderea în greutate sau antrenamentul sportiv. Majoritatea activităților care dăunează sănătății părului cauzează, mai degrabă, căderea acestuia și nu schimbarea culorii”, declară Dr. Wilma Bergfeld, dermatolog.

De asemenea, nu este clar dacă stresul cronic poate cauza albirea părului, iar studiile care au fost realizate pe această temă sunt neconcludente.

Din păcate, nu există pentru moment medicamente aprobate de agenția guvernamentală Food and Drug Administration pentru restabilirea culorii părului, însă câteva tratamente ce sunt în prezent cercetate de către specialiști par să dea rezultate foarte bune.