Nașterea în apă este diminuarea durerilor prenatale sau, totuși, nemijlocit nașterea într-o cadă umplută cu apă caldă. Se consideră că nașterea în apă decurge mai ușor atât pentru mamă cât și pentru copil, care timp de nouă luni de zile a fost înconjurat de lichidul amniotic. Deși, oficial, nașterea în apă nu a fost încă recunoscută în maternități, mulți ginecologi și obstetricieni afirmă că diminuarea durerilor provocate de contracțiile nașterii, care se reușește în cazul nașterii acvatice, reduce riscul complicațiilor survenite nemijlocit în timpul nașterii.
Evident, nașterea în apă, întotdeauna are loc sub supravegherea obstetricianului.
Avantajele nașterii în apă
Pentru femeia care naște:
- Apa caldă liniștește, relaxează și ușurează durerile provocate de contracții;
- În stadiul final al nașterii, apa caldă sporește energia femeii;
- Aflarea în apă îi permite femeii să-și poziționeze confortabil corpul, după senzațiile ei subiective, în apă greutatea corpului ei este mai mică;
- Însușirea apei de a ridica corpul femeii la suprafață asigură contractarea mai eficientă a uterului și îmbunătățește circulația sanguină, care, contribuie la asigurarea unei alimentări mai bune cu oxigen a mușchilor uterini și, respectiv, la diminuarea durerilor;
- De multe ori, cufundarea în apă permite de a reduce tensiunea arterială provocată de anxietatea și neliniștea de înaintea nașterii;
- Poziționarea confortabilă în cada cu apă reduce cantitatea de hormoni ai stresului și stimulează producerea de către organismul femeii în travaliu de endorfină – hormon ce diminuează intensitatea durerii.
- Apa face ca țesuturile perineului să fie mai elastice, ceea ce reduce riscul de rupturi în timpul nașterii;
- Relaxarea fizică și emoțională, în timpul nașterii în apă, o ajută pe femeie să se concentreze în timpul contracțiilor ceea ce face nașterea mai rapidă și mai ușoară;
- Nașterea în apă este, întotdeauna, mai confortabilă pentru femeie, atât din punct de vedere fizic cât și din punct de vedere emoțional, comparativ cu nașterea într-un salon spitalicesc.
Pentru copil:
- Nașterea în apă creează mediul acvatic similar celui amniotic în care s-a aflat copilul timp de nouă luni de zile;
- Diminuează stresul legat de însăși procesul de naștere;
Riscuri potențiale
Deși, în ultimele câteva decenii, nașterea în apă capătă tot mai multă popularitate, riscurile și complicațiile potențiale ale acestui proces nu au fost studiate până la capăt. Totodată, mulți ginecologi și obstetricieni indică asupra faptului că nașterea în apă are și câteva dezavantaje semnificative. În primul rând, vorbim despre riscul pătrunderii apei în plămânii nou-născutului. Plus la asta, chiar dacă nașterea în apă are loc, întotdeauna, sub supravegherea cadrelor specializate, în cazul apariției complicațiilor imprevizibile, medicul specialist, pur și simplu, nu va avea la îndemână toate instrumentele necesare pentru diagnosticarea și evitarea urmărilor grave.
Contraindicații
Nașterea în apă este interzisă femeilor în următoarele cazuri:
- Dacă femeia este afectată de herpes: virusul herpetic trăiește în apă, de aceea este mare riscul de contaminare. Dacă femeia care naște are herpes este mai bine să se consulte cu medicul – în acest caz nașterea în apă ar putea fi contraindicată;
- În caz de hemoragie uterină sau infecții ale uterului;
- În caz de sarcină multiplă;
- În cazul în care nașterea este prematură – dacă nașterea începe cu două săptămâni înainte de termenul stabilit sau și mai devreme, nașterea în apă nu este recomandată;
- În caz de toxemie sau preeclampsie.
Istoria apariției metodei de naștere în apă
Această metodă a apărut pentru prima dată circa 40 de ani în urmă și, imediat, a cunoscut o popularitate scandaloasă. Părtașii ei afirmau că metoda este mult mai fiziologică și mai puțin traumatizantă atât pentru mamă cât și pentru copil.
Chiar dacă, până în prezent, metoda nașterii în apă nu a fost studiată, încă, până la capăt din punct de vedere științific, astăzi există un anumit număr de femei care și-ar dori să riște cu viața lor și a copiilor pe care-i aduc pe lume. Această dorință este motivată de faptul că în multe maternități atitudinea față de gravide este nepoliticoasă, iar asistența medicală nu întotdeauna este la nivelul cuvenit. De aceea ”minunea de a naște în apă” până în prezent atrage femeile caracterizate prin particularități temperamentale (capabile să-și dezvolte convingerile până la fanatism). Totodată, numărul acestor femei este în scădere, se conștientizează treptat că această tehnică a fost inventată și nu are niciun fel de rădăcini firești în natură; niciun mamifer care trăiește pe uscat nu-și aduce pe lume urmașii în apă, nu au existat asemenea tradiții nici la oameni, nici chiar în antichitate.
Cum se desfășoară
Cele mai multe nașteri în apă au loc în Anglia. Acolo, în incinta multor maternități există bazine speciale pentru primirea nașterilor. Însă, în ultimii ani, în mai multe comitate această practică a fost interzisă după ce câțiva nou-născuți au murit în apă.
De cele mai dese ori, femeia petrece în apă prima perioadă a procesului de naștere – în timpul contracțiilor și deschiderea canalului de naștere. S-a demonstrat că aflarea în apă caldă, în această perioadă, diminuează senzația de durere cauzată de contracții. Când fătul începe să înainteze prin canalul de naștere, femeia este scoasă din apă și naște în mod tradițional.
Dar o parte din nașteri se desfășoară exclusiv în apă, iar în unele cazuri acest lucru generează situații extreme care sunt foarte greu de corectat, întrucât nașterea poate decurge rapid și este aproape că imposibil de a anticipa posibilele complicații.
Care sunt pericolele la care se expune mama și copilul în timpul nașterii în apă
Nașterea întotdeauna a fost periculoasă, iar în trecut, în timpul nașterii mureau multe femei. În zilele noastre, decesul femeii în timpul nașterii se întâmplă foarte rar, întrucât, există metode special elaborate pentru acordarea ajutorului medical specializat în toate cazurile, chiar și cele ieșite din comun. Problema constă în faptul că ajutorul (uneori chirurgical) se impune a fi acordat imediat, iar acest lucru este aproape imposibil (mai ales dacă nașterea are loc acasă, în cada din baie). În timpul nașterii în apă, în cazul femeilor pot apărea următoarele complicații:
- Hemoragie: vasele de sânge – dilatate de la apa caldă, după ce placenta este eliminata, contracțiile ajută la comprimarea vaselor de sânge în zona în care a fost atașată placenta. În cazul în care uterul nu se contractă suficient de puternic acestea vase de sânge sângerează, producându-se hemoragia. Adepții acestei metode afirmă că hemoragia, dimpotrivă, este diminuată de apa caldă, însă, acest lucru nu fost demonstrat din punct de vedere științific. Deci, până când femeia este scoasă din cada cu apă, ea poate pierde foarte mult sânge.
- În vasele sanguine uterine deschise poate pătrunde apă – este o stare foarte periculoasă, care poate duce până la decesul femeii;
- Prin intermediul acelorași vase sanguine deschise, sângele femeii poate fi infectat – acest lucru se întâmplă mult mai des decât în cazul nașterilor tradiționale. Infecția post-partum decurge greu, iar urmările sunt imprevizibile.
Nou-născutul adus pe lume în apă este expus unui risc și mai mare.
- După ce este expulzat din canalul de naștere, apa îi poate pătrunde micuțului în plămâni, în consecință, el va deceda. Cei care practică metoda nașterii în apă resping categoric această posibilitate, cu toate acestea cazuri de deces ai nou-născuților în asemenea condiții au fost înregistrate.
- În timpul nașterii, copilul în general este expus mai multor pericole de ordin diferit, care necesită intervenția imediată a medicilor, în apă, acest lucru ese imposibil de realizat.
Așa deci, putem oare naște în apă?
Nașterea în apă nu este fiziologică și nu este recomandată. Cu toate acestea, există un anumit procent de femei care doresc, până la fanatism, să nască anume în acest mod. Pentru a le ajuta, este necesar ca maternitățile să dispună de bazine, care ar permite monitorizarea acestui proces, iar dacă va fi cazul, întreruperea lui imediată. Pentru că nașterea acasă, în cada din baie nu se încadrează în normele civilizației contemporane. În orice caz, poate să nască în apă doar o femeie care este absolut sănătoasă, care are dimensiuni normale ale bazinului, fătul este poziționat corect, nu este diagnosticată cu placenta previa sau toxemia de sarcină.
Pentru a evita asemenea probleme este necesar de a îmbunătăți calitatea serviciilor medicale în maternități și de a schimba în totalitatea atitudinea personalului medical față de femei. Iată atunci, ele nu vor dori să nască în apă, ci așa cum se cuvine – la maternitate.