Atunci când femeia își pierde copilașul – la termen avansat de sarcină, în timpul nașterii sau la scurt timp după naștere, starea ei fizică este ultimul lucru la care aceasta se gândește. Însă, este important ca femeia să-și recupereze sănătatea și forțele. Doar așa, ea va putea depăși o perioada atât de grea din viața ei și evita eventualele probleme pe viitor.
Treceți prin emoții deosebit de puternice de aceea sunteți la limita puterilor fizice. Vă simțiți devastată, aveți impresia că vă doare tot corpul mai ales dacă ați trecut printr-o operație cezariană sau ați avut tăieturi ale perineului în timpul nașterii sau ați suferit rupturi (probabil și una și alta) și ați fost cusută. Ați avut de trecut prin încercări complicate, iar acum trebuie să vă reveniți. Oferiți-i timp organismului dumneavoastră pentru a-și reveni.
Primele zile după pierderea copilașului
După nașterea unui copil mort, procesele care aveau loc în timpul sarcinii încetează brusc. Puteți observa anumite simptome fizice. De exemplu, eliminările postnatale numite ”lochia”. Inițial, acestea sunt eliminări sângeroase, după care culoarea lor devine maro, iar mai târziu – alb-gălbuie. În primele 10 zile, eliminările sunt abundente, până în săptămâna a 6-a după naștere – aproape că dispar.
- După naștere, uterul se micșorează până la dimensiunile inițiale și revine la poziția sa de înainte de sarcină. Reducerea în dimensiune a uterului după naștere poate fi dureroasă amintind despre contracțiile de naștere. La sfârșitul celei de-a 6-a săptămâni după naștere, și greutatea uterului revine la cea inițială.
- Rănile mici și rupturile firești ale colului uterin, vaginului și perineului se tămăduiesc rapid. Dacă, însă, medicul a recurs la o tăietură în timpul nașterii, vindecarea poate dura ceva mai mult. Rupturile, de asemenea, vă pot cauza durere pe parcursul a mai multor zile sau chiar săptămâni. În această perioadă este nevoie de îngrijire maximă a perineului și nu trebuie să uitați despre exercițiile pentru mușchii bazinului – acestea permit calmarea inflamațiilor și accelerează procesul de vindecare.
- În ziua a treia sau a patra după naștere, începe să vină laptele. Acest lucru poate genera atât disconfort fizic – sânii devin tari și pot începe să doară, cât și disconfort emoțional – întrucât tot timpul vă aduce aminte despre pierderea copilului. Puteți să vă administrați preparate care sistează lactația. Însă, studiile au demonstrat faptul că după ce femeia nu mai ia asemenea preparate, laptele începe să vină din nou. Unele femei preferă să nu ia medicamente alegând calea naturală de încetare a lactației. Dacă ați decis să vă încredeți în natura umană, întrebați medicul cum puteți diminua acest disconfort.
- Pielea de pe burtă își poate pierde elasticitatea și deveni ridată, nu se prea vede încă nici linia taliei. Nu veți pierde de îndată toate kilogramele adăugate în plus în timpul sarcinii.
- Treptat, vaginul revine în tonus, mușchii planșeului pelvian sunt încă întinși, însă, treptat se refac și capătă poziția inițială.
- Încă mai puteți avea dureri de spate sau în zona lombară și să depistați simptome de hemoroizi.
- Pot apărea vergeturi pe sâni, burtă, șolduri – mai ales dacă ați adăugat multe kilograme în timpul sarcinii.
- În prima săptămână după naștere pot să vă doară și se pot inflama gleznele.
- Dacă ați suportat o operație cezariană, trebuie să fiți pregătită pentru o perioadă postoperatorie neplăcută: vă va fi greu să stați așezată, să vă ridicați din pat, să stați și să mergeți drept.
Oferiți-vă timp pentru odihnă
Șocul emoțional provocat de pierderea copilașului poate influența serios starea dumneavoastră, mai ales dacă aceasta se manifestă prin insomnie. Încercați să vă impuneți ca să vă odihniți. Stând întinsă sau așezată pe pat, inspirați adânc. Atunci când expirați, încercați să relaxați mușchii pe care-i simțiți tensionați (de exemplu, mușchii din jurul ochilor, gurii, mușchii umerilor și abdomenului), astfel încât aceștia să devină mai moi. Repetați acest exercițiu de fiecare dată când simțiți nevoia de a vă relaxa.
- Dacă ați suferit rupturi și ați fost cusută, faceți în așa fel încât să vă fie comod să stați culcată. Dacă stați culcată pe o parte, puneți o pernă mică sub burtă sau între genunchi. Dacă stați culcată pe spate, îndoiați puțin genunchii, care, de asemenea, să fie susținuți de o pernuță. Este mai bine, însă, să nu adormiți în această poziție întrucât ea contribuie la formarea de cheaguri în vasele de sânge ale picioarelor (tromboza venoasă profundă).
- Pentru a reuși să vă întoarceți de pe o parte pe alta, îndoiați genunchii astfel încât tălpile să rămână pe pat. Susțineți burta cu mâna și aveți grijă ca umerii și genunchii să se miște concomitent în timp ce vă schimbați poziția.
Alimentați-vă bine
Aveți impresia că nici nu vă puteți uita la mâncare. Totodată, dumneavoastră trebuie să consumați alimente consistente și variate (nu trebuie să fie produse grase, ci alimente bogate în fibre și gustări sănătoase cum ar fi, de exemplu, fructele). Doar așa vă veți putea recupera rapid forțele și vă veți însănătoși. Pentru a fi sănătoasă, femeia trebuie să consume 1940 de calorii în zi.
Dacă rația dumneavoastră alimentară a fost destul de nutritivă până la și după sarcină, cel mai probabil, veți avea nevoie de câteva luni pentru a reface rezerva de substanțe nutritive și să reveniți la normal. Dar dacă din anumite motive, în această perioadă, alimentarea nu a fost suficientă, ați suferit de toxicoză și alte simptome legate de sarcină, veți avea nevoie de un an sau chiar mai mult.
Recuperarea pas cu pas
Dacă nu vi sa recomandat regimul de repaus la pat, efortul fizic ușor chiar din primele zile vă va ajuta să vă reveniți mai rapid. Pentru a vă ridica din pat, îndoiați genunchii, întoarceți-vă pe o parte ținând picioarele împreună, luați poziția de așezat și doar după asta puneți picioarele pe podea.
- Aveți grijă de spate și zona lombară. Pentru revenirea la starea de odinioară, articulațiile bazinului și cele din zona șoldurilor vor avea nevoie de 3-6 luni. Nu se recomandă să ridicați greutăți, acest lucru vă poate provoca dureri de spate. Dacă totuși trebuie să ridicați ceva, îndoiați genunchii, trageți burta și încordați mușchii planșeului pelvian.
- Treptat măriți greutatea. Mergeți prin salon sau coridor, dacă vă permite sănătatea și starea psihologică - ieșiți afară. Profitați de orice ocazie pentru a ieși la aer curat.
- De îndată ce veți fi pregătită începeți să faceți exerciții fizice pentru antrenarea mușchilor planșeului pelvian și abdomenului.
- Înotul în piscină nu este recomandat în următoarele 6 săptămâni, întrucât, persistă riscul infecțiilor.
Aveți grijă de dumneavoastră
Din cauza efortului fizic în exces, eliminările vaginale pot deveni abundente și sângeroase. Este un semnal că trebuie să faceți mai puțin efort. Dacă eliminările capătă un miros neplăcut sau devin foarte abundente, adresați-vă la medic. De asemenea, trebuie să aveți răbdare până se vindecă rana, în cazul în care ați trecut printr-o operație cezariană.
Dacă în timpul sarcinii ați avut dureri de spate și dureri în zona lombară, consultați medicul în ceea ce privește programul de reabilitare care vi se potrivește mai bine.
În cazul în care vă vine greu să faceți exercițiile pentru antrenarea mușchilor planșeului pelvian, sau dacă nu puteți reține urina atunci când tușiți, strănutați sau râdeți, de asemenea, adresați-vă medicului curant. Dacă problema se menține, cel mai probabil, veți avea nevoie de consultația medicului ginecolog.
De regulă, femeia trece un examen medical complet după 6-8 săptămâni de la naștere. Medicul dumneavoastră curant trebuie să se convingă că procesul de reabilitare după naștere decurge normal. În cazul în care anumite probleme persistă – vă doare rana postoperatorie, se întăresc sânii sau simțiți disconfort în timpul actului sexual, nu suferiți în sinea dumneavoastră, dar cereți ajutorul medicului.