Există 5 tipuri de siluetă: măr, pară, clepsidră, triunghi inversat şi dreptunghi. Fiecare are caracteristicile sale, în funcție de distribuția grăsimii. Mai multe studii au arătat însă că şi starea de sănătate este strâns legată de forma corpului. Moştenirea genetică, stilul de viață, sexul, vârsta sunt factori ce pot determina forma corpului. La rândul ei, forma corpului poate oferi indicii privind starea de sănătate actuală sau viitoare.

Află mai jos care sunt eventualele probleme de sănătate cu care te poți confrunta, în funcție de forma siluetei tale!

mamaplus

Silueta în formă de măr – risc de boli cardiovasculare şi diabet

Grăsimea viscerală, localizată la nivelul abdomenului, este specifică siluetei în formă de măr şi poate creşte riscul unor afecțiuni destul de grave, precum bolile cardiovasculare, diabet sau chiar cancer.

De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că grăsimea abdominală practic înghesuie organele, împiedică circulația normală a sângelui, are un impact nefast asupra metabolismului şi poate favoriza apariția sindromului metabolic, care afectează funcționarea pancreasului. De asemenea, celulele grase determină un răspuns inflamator exagerat, care duce la eliberarea de citokine, substanțe care contribuie la instalarea bolilor de inimă.

Pentru a reduce volumul abdominal, este indicat să renunți la zahăr, pâine, pizza, covrigei, orez alb, cartofi, porumb – alimente care cresc nivelul glicemiei şi favorizează depunerea grăsimilor pe vasele de sânge. Sunt recomandate în schimb fructele şi legumele proaspete, somonul şi carnea de pui sau de curcan, precum şi exercițiile fizice, minimum 30 de minute zilnic.

Silueta în formă de pară – risc de colesterol crescut şi boli de inimă

Deşi studii precedente afirmau exact contrariul, recent, o cercetare de amploare publicată în Journal of the American Heart Association a demonstrat că persoanele cu silueta în forma de pară sunt mai predispuse la apariția bolilor de inimă. În plus, excesul de grăsime, în orice parte a corpului este localizată – fie că vorbim de abdomen, picioare sau coapse –, te face mai susceptibilă să prezinți valori crescute ale colesterolului, un factor de risc important în apariția bolilor cardiovasculare.

Ce poți face? Să urmezi o dietă care să includă mai multe fructe, legume şi carne slabă şi să faci mai mult sport, de preferat exerciții axate pe zona problematică.

Silueta în formă de clepsidră – din nou, risc de boli cardiovasculare

Persoanele care au această formă a corpului acumulează grăsime atât în zona şoldurilor, cât şi la nivelul pieptului şi umerilor. Grăsimea acumulată la nivelul pieptului este deosebit de periculoasă, mai ales că aici este localizată inima, un organ care are nevoie permanent de un flux de sânge care să îi asigure buna funcționare. Altfel spus, rişti să dezvolți boli de inimă dacă nu iei măsuri!

În ce pot consta aceste măsuri? În primul rând, mai multă mişcare, care să includă cât mai multe grupe musculare la nivelul trunchiului. Poți plusa cu o dietă bogată în fibre, dar săracă în grăsimi.

Silueta în formă de triunghi inversat – risc de cancer de sân

Pieptul generos poate fi un factor de risc implicat în apariția cancerului mamar. Acest lucru se întâmplă deoarece grăsimea acumulată la nivelul pieptului poate creşte densitatea sânilor. Pentru a-ți verifica sănătatea sânilor, este indicat să faci o mamogramă, la recomandarea medicului, mai ales dacă ai peste 40 de ani.

De asemenea, pentru a reduce riscul de cancer mamar, este indicat să urmezi o dietă săracă în grăsimi, să fii activă şi să urmezi un program de antrenament axat pe partea superioară a trunchiului.

Silueta în formă de dreptunghi – risc de infertilitate şi depresie

Multe femei îşi doresc să aibă corpul în această formă, deşi nu este considerată tocmai feminină, la asta contribuind modelele care defilează pe marile scene ale modei. În cazul în care ai o astfel de siluetă şi greutatea ta este sub cea recomandată, dar procentul de grăsime corporală este totuşi crescut, este posibil să dezvolți anumite afecțiuni hormonale, infertilitate sau chiar depresie.

Ce poți face? Încearcă să adopți o dietă echilibrată, din care să nu lipsească grăsimile sănătoase, să faci mai mult sport şi să mergi periodic la medic pentru un set de analize uzuale, pentru a te asigura că eşti în regulă.

În concluzie, orice formă a corpului ai avea, pentru a reduce riscul de îmbolnăvire, este important să îți menții greutatea în limitele normale, să mănânci sănătos şi, desigur, să faci zilnic mişcare!