A opta zi de boală (de când apar primele simptome) pare a fi una critică pentru pacienții cu coronavirus. Majoritatea se recuperează și după câteva zile sunt externați, însă între 15% și 20% dintre ei suferă o inflamație puternică a plămânilor, iar starea lor se înrăutățește și ajung la Terapie Intensivă.
La această concluzie au ajuns medici de la o clinică din Spania, care a primit sute de pacienți în diferite stadii ale bolii COVID-19.
„Inflamația apare atunci când sistemul imunitar este activat paradoxal. Am văzut-o în alte situații, cum ar fi la persoane imunosupresate de HIV în urmă cu mulți ani sau de citomegalovirus, dar la pacienții cu coronavirus nu înțeleg de ce urmează acest tipar”, a explicat Alex Soriano, șeful clinicii.
Se pare că în cazul persoanelor care contractează coronavirusul un astfel de răspuns exagerat al sistemului lor imunitar le afectează foarte tare plămânii. Medicii presupun că există cauze genetice sau predispoziții necunoscute.
Boala evoluează în unele cazuri prea repede pentru a putea trage concluzii, deși datele de la unii markeri inflamatori și pacienți sunt colectate pentru a găsi profiluri care ajută la identificarea mai multor informații.
Tratamentul este mai întâi îndreptat împotriva infecției. Sunt testate antivirale de diferite tipuri și protocoalele propuse se schimbă în fiecare zi și uneori în ore.
„Este o adevărată cursă să oprim inflamația, dar până la urmă unii pacienți au nevoie de ventilator, pentru ca plămânii să suporte această agresiune”, spune medicul Soriano.
Complicațiile apar, în general, la persoanele care au și alte probleme de sănătate, deoarece insuficiența respiratorie și procesul inflamator în sine perturbă multe alte activități ale organismului. Deci, bolnavii cu cele mai multe boli sunt principalele victime.