Nutrienții care hrănesc organismul sunt implicați și în susținerea imunității. În caz de căderi imunitare sau în perioadele în care organismul este mai intens solicitat și își consumă resursele mai rapid decât în alte perioade, este nevoie de un aport suplimentar pe care ți-l poți asigura prin suplimente alimentare.
Vitamina C, în topul eficienței
Vitamina C este renumită pentru efectul ei de susținere a imunității. Există mai multe modalități prin care aceasta acționează pentru a susține sistemul imunitar. Unul dintre mecanisme este acela prin care vitamina C anihilează virusurile și bacteriile. Se întâmplă așa, fiindcă stimulează producția de limfocite C, celule imunitare care luptă împotriva bacteriilor, virusurilor și care pot anihila și celulele canceroase.
Studiile arată că anticorpii acționează mai eficient dacă în organism există cantități suficiente de vitamina C. Mai mult, și alte substanțe utile sistemului imunitar precum interferonul, care apără organismul de virusuri și de celule canceroase se sintetizează în cantități optime doar dacă în organism există o cantitate suficientă de vitamina C.
Pe lângă acest ajutor direct adus sitemului imunitar, vitamina C funcționează și ca antioxidant puternic care ne apără de atacurile radicalilor liberi. Iar acest aspect este foarte evident mai ales la nivelul pielii fiindcă pielea este prima noastră linie de apărare împotriva toxinelor din mediu. Alături de colagen, vitamina C este un nutrient-cheie pentru menținerea sănătății pielii.
Vitamina E „întinerește” sistemul imunitar
Ca și vitamina C, vitamina E stimulează producerea de celule natural killer (NK), cele care identifică și distrug germenii și celulele canceroase. De asemenea, vitamina E îmbunătățește producerea de celule B imunitare care generează anticorpii. Studiile arată, de asemenea, că suplimentarea cu vitamina E poate inversa din declinul înregistrat în răspunsul imun odată cu îmbătrânirea.
Un studiu realizat la Școala Harvard de Sănătate Publică, pe un eșantion de 87.000 de asistente medicale, care au luat suplimente cu vitamina E, a arătat o reducere a incidenței atacurilor de cord cu 50%. Suplimentele pot fi necesare pentru a avea la dispoziție cantitatea optimă de vitamina E necesară pentru a stimula sistemul imunitar. Persoanele care fumează și cele care consumă cantități mari de alcool necesită doze mai mari de vitamina E.
Carotenul are efect anticancerigen
Carotenul este un antioxidant puternic ce stimulează producția de celule T, care luptă cu celulele canceroase. Celulele macrofage care distrug celulele canceroase sunt stimulate în activitatea lor de betacaroten, un precursor al vitaminei A.
La rândul ei, vitamina A, a cărei sinteză este încurajată de betacaroten, stimulează activitatea globulelor albe din sânge care ne cresc rezistența la infecții și care apără membranele acoperite cu mucus. De exemplu, licopenul este unul dintre carotenoizii cu un efect benefic puternic asupra imunității, recunoscut și pentru efectul anticancerigen.
Studiile au arătat că beta-carotenul poate reduce riscul de boli cardiovasculare, de accidente vasculare cerebrale și atacurile de cord. Beta-carotenul, de asemenea, protejează împotriva cancerului prin stimularea celulelor imunitare numite macrofage pentru a produce factorul de necroză tumorală, care ucide celulele canceroase.
Principalele surse de caroten se găsesc în fructele și legumele de culoare portocalie (caise, piersici, mango, morcovi, roșii, ardei) sau în cele de culoare verde (spanac). Dar, pentru a fi sigur că ai în organism toate vitaminele și mineralele de care are nevoie sistemul tău imunitar este indicat să folosești suplimente alimentare care îți oferă cantitatea optimă de nutrienți.