mamaplus

Medic român: „Vârful epidemiei de coronavirus s-ar putea înregistra în aprilie”

-
//
10.03.2020

Vârful epidemiei de COVID-19 s-ar putea înregistra în aprilie, spune medicul român Alexandru Rafila. Acesta se bazează pe modul în care evoluează alte coronavirusuri cunoscute.

În perioada verii, când vremea este mai caldă și mai uscată, numărul infecțiilor va scădea simțitor, în baza acestui scenariu. Vestea proastă este că microbul nu va dispărea.

„Probabil va fi o ciclicitate. China speră să se întâmple ce s-a întâmplat la SARS în 2002. La SARS discutam de o răspândire mai mică. Aici vorbim de o transmitere pe trei continente. Atunci e mult mai greu, noi tot sperăm. Dacă nu va fi posibilă reducerea drastică a numărului de cazuri în țările cu transmitere comunitară, atunci o să asistăm la prelungirea de un an, doi ani, practic la gripă”, a declarat Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, pentru Mediafax.

Raed Arafat a anunțat că gelurile dezinfectante din comerț, pe baza de alcool, pot distruge noul coronavirus. 

„Dacă sunt pe bază de alcool şi dacă le folosim, da, omoară coronavirusul, pentru că el este ucis de soluții pe bază de alcool şi de soluții pe bază de clor. Soluțiile din piață pentru dezinsecția mâinilor sunt, de regulă, pe bază de alcool”, a declarat Raed Arafat.

Potrivit secretarului de stat, şi săpunul omoară virusul. Spălatul pe mâini timp de 20 de secunde este, de asemenea, eficient.

De asemenea, profesorul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, spune că cea mai sigură metodă de a ne feri de coronavirus este spălatul pe mâini.

Reguli de prevenție împotriva coronavirusului:

  • Spălați-vă mâinile de multe ori;
  • Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
  • Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile;
  • Acoperiți-vă gura şi nasul dacă strănutați sau tuşiți;
  • Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul;
  • Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
  • Utilizați masca de protecție doar în cazul în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
  • Produsele „MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase;
  • Sunați la 112 dacă aveți febră, tuşiți sau v-ați întors din China sau din zonele în carantină din Europa de cel puțin 14 zile;
  • Animalele de companie nu transmit coronavirus.

Medicul infecționist a sublinat faptul că acest tip de virus este sensibil la dezinfectanți banali. 

„Acest virus se distruge relativ ușor, la dezinfectanți banali, și nu cred că ar trebui să fie probleme deosebite legate de dezinfecția sanitară. Mai degrabă de comportamentul individual al fiecăruia. Utilizarea unei măști de protecție previne transmiterea acestei boli. Virusul se elimină prin tuse sau poate contamina suprafețele și ne îmbolnăvim cu acest tip de virus. Foarte importantă este igiena mâinilor, să evităm să ducem mâna pe față. Putem face asta când mâna e spălată bine”, a mai spus președintele Societății Române de Microbiologie.