Imediat după nașterea copilului, teama pentru sănătatea lui nu doar că nu dispare ci crește. Dacă mamei îi este suficient să audă că micuțul său este în regulă, medicii au nevoie de cele mai exacte date. În primele minute de viață ale copilului nu este timp pentru efectuarea analizelor și alte concretizări, din această cauză, medicii pediatri și moașele aplică Scorul Apgar.
La ce ne trebuie Scorul Apgar?
Când nou-născutul, împreună cu mama sa, este externat din maternitate lui i se eliberează un certificat care include două informații și care sunt neclare pentru părinți. Totuși indici oferă practic toată informația cu privire la starea de sănătate a nou-născutului în primele minute din viața sa. Iată de ce atunci când va trebui să mergeți cu micuțul la policlinică, aceste două cifre vor conta foarte mult pentru medicul pediatru.
Ce se măsoară?
Scorul Apgar a fost propus spre implementare de către Virginia Apgar încă în anul 1952, în cadrul congresului de pediatrie. Se iau în considerație asemenea indicatori cum ar fi culoarea pielii, nuanțele acesteia, respirația, grimasele, mișcările reflexe ale nou-născutului, pulsul. În limba engleză aceste criterii încep cu primele litere ale numelui de familie a creatorului său. Evident, pentru ca medicii, chiar și în cazuri extreme, să poată reacționa rapid și salva copilul. Starea fiecărui indicator se estimează cu 0 – 2 puncte. Și dacă copilul, în primele cinci minute de viață ”acumulează” 7 puncte, asta înseamnă că el se simte bine.
Când se face evaluarea?
Examinarea rapidă a copilului în baza Scorului Apgar are loc imediat după naștere, în primele minute de viață ale nou-născutului. Următoarea examinare se efectuează deja peste 5 minute de la naștere. Numărul maxim de puncte – 10, însă, foarte puțini copii vin pe lume cu un asemenea indicator. De obicei, imediat după naștere, starea organismului acumulează undeva 7-8 puncte. Când este nevoie de ajutor ? Dacă, însă, în primul minut de viață, copilul acumulează doar trei puncte – acest lucru vorbește despre o asfixie severă. Dacă, în urma evaluării, bebelușul acumulează 6 puncte, vorbim despre o asfixie medie. Dar, motive de panică nu sunt, pentru că, de regulă, chiar și așa, cu fiecare minut ce trece indicatorii de evaluare cresc cu 1-2 puncte. Dacă însă, după 5 minute de la naștere, copilul nu acumulează mai mult de 6 puncte, medicii vor aplica măsuri de reabilitare sau, cel puțin, bebelușul va fi examinat de pediatru sau neurolog.
Cine este vinovat?
De regulă, nuanța învinețită a extremităților nou-născutului – este cauza hipoxiei - insuficiența de oxigen pe care copilul a suportat-o fie în perioada sarcinii fie în timpul nașterii. Cu cât mai mare este insuficiența de oxigen cu atât mai serioase sunt măsurile care se impun. De exemplu, medicii pot aplica ”punga Ambu” cu ajutorul căreia organismul copilului va fi alimentat cu oxigen. De asemenea, ca urmare a hipoxiei, poate fi tulburată respirația nou-născutului. În orice caz, trebuie să știți că Scorul Apgar oferă medicilor doar informația cu privire la starea copilului imediat după naștere. Ei nu fac, în acest fel, presupuneri, în ceea ce privește dezvoltarea ulterioară a copilului care nu depinde de suma punctelor acumulate imediat după naștere.