mamaplus

Vrei să pui niște legume la congelator pentru iarnă? Iată câteva sfaturi bune

-
//
17.09.2019

Proviziile pe care ți le faci acum îți vor prinde bine la iarnă, iar dacă tot nu ai timp să faci niște conserve, încearcă varianta simplă: legumele congelate. Te prevenim din start, ca să nu ai surprinze mai târziu - nu e suficient să le speli bine și să le bagi într-o pungă printre pachetele cu carne. Mai trebuie câteva trucuri care să te asigure ca atunci când le vei dezgheța, să nu devină moi, fără gust și fără culoare.

mamaplus

Prin procesul de înghețare legumele își pierd textura fermă, în timp ce enzimele care asigură coacerea lor rămân active. Tocmai de aceea, trebuie să știi cum să le pregatești corect ca să le pui la congelator.

• Alege legume în vârful sezonului, adică exact în perioada în care le găsești în cele mai mari cantități pe piață și ești sigur că sunt coapte natural. Congelează-le cât mai repede după ce le-ai cumpărat.

• Spală-le bine și curăță-le de porțiunile moi sau stricate.

• Opărește legumele crude în apa clocotită timp de câteva minute, astfel încât procesul lor de coacere, care continuă și după culegere, să fie oprit. Scufundă legumele în apa clocotită cu ajutorul unei site sau coșuleț special și lasă-le timp de câteva minute.

• Răcește-le imediat în apa rece ca gheața pentru a opri procesul de gătire. De obicei, e nevoie tot de atâtea minute cât a fost necesar ca să le opărești.

• Lasă legumele să se scurgă bine și împachetează-le în pungi într-un strat cât mai subțire. Dacă folosești o caserolă sau o cutie de plastic, lasă puțin spațiu liber până la capac.

• Nu le păstra la congelator mai mult de un an.

Tipurile de legume care trebuie opărite și instrucțiuni pentru fiecare în parte

mamaplus

Nu toate legumele trebuie să fie opărite înainte de a fi puse la păstrare, iar dacă trebuie, timpul de care au nevoie pentru a fi lășate în apa clocotită diferă de la o legumă la alta.

• Sparanghelul - se spală și se taie la dimensiunea dorită. Se opărește timp de 3 minute. Îl poți ține la congelator timp de 6 luni.

• Mazărea – se scot boabele din păstăi și se opăresc timp de 1 minut. Se țin în apă rece tot 1 minut. Se pot păstra la congelator timp de 6 luni.

• Fasolea verde – se spală și se taie capetele păstăii, se îndepărtează cele care sunt lovite sau pătate. Se opăresc timp de 3 minute și se țin în apă rece tot 3 minute. Le poți păstra la congelator timp de 6 luni.

• Broccoli și conopida – se taie în buchețele, se aleg numai cele cu textura tare și întregi. Se opăresc timp de 3 minute și se țin în apă rece tot 3 minute. Se păstrează timp de 6 luni la congelator.

• Morcovi – se spală, se curăță și se taie în cubulețe sau rondele. Se opăresc timp de 3 minute, se pun în apă rece tot atâta timp. Se păstrează în condiții bune timp de 6 luni.

mamaplus

• Varza – se curăță de frunzele de la suprafață, se toacă în fâșii subțiri și se opărește timp de 1 minut și jumătate. Se răcește în apă ca gheața timp de 1-2 minute, se lasă la scurs. Se poate ține la congelator până la 6 luni.

• Ciuperci – taie-le în dimensiunea potrivită și pune-le în pungi de plastic. Nu e nevoie să le opărești. Le poți folosi direct din congelator la gătire, fără să le decongelezi.

• Roșii – spală-le bine, amabalează-le în pungi și congelează-le întregi. Roșiile astfel păstrate vor fi bune doar pentru gătit, nu și pentru salate. După decongelare, pielița lor se va putea desprinde ușor.

• Cartofi – cei noi pot fi spălați bine și fierți până când sunt ușor moi. După ce s-au răcit îi poți pune la congelator până la 6 luni. Cartofii obișnuiți pot fi feliați și prăjiți până când se înmoaie, dar nu se rumensesc de tot. Scoate-i pe hârtie să se scurgă și să se răcească. Apoi poți să îi pui la congelator până la 6 luni. Și cartofii pasați pentru piureu pot fi congelați și păstrați în condiții bune până la 3 luni.

• Dovlecei – se curăță, se taie în cubulete și se opăresc timp de 3 minute. Se răcesc și se pot pune la congelator până la 3 luni.

• Ardei – se spală, se curăță de semințe, se taie în fâșii sau cubulețe și se pot congela fără pregătire prealabilă.

• Vinete – le poți congela și vor fi gata pregătite pentru o salată, dar și pentru o mâncare de legume. Se feliază, se dau cu sare și se lasă astfel timp de 30 de minute. Călește-le până când se înmoaie. Lasă-le la răcit și pune-le în congelator.

• Dovleac pentru plăcintă – îl poți congela abia după ce îl coci timp de 25 de minute (până când se înmoaie) și transformi miezul într-un piureu.

Sursa