Regula de bază este cea de „nu dăunați”. De fapt sună așa: „Nu trebuie să fugiți după rezultate”!
Deci, cum să învățați copilul să citească, sfaturi practice:
1. Pentru început arătați-i copilului dv alfabetul. Dacă i-ați trezit interesul atunci analizați-l împreună, numiți litere, silabe. Să-i învățați să citeacă pe copiii mai mici de 4-5 ani nu se recomandă decît dacă acest lucru pornește din proprie inițiativă. Sarcina dv este cea de susținere și nu de distrugere a inițiativei.
2. Pentru a învăța să citească, copilul poate începe prin studiere literelor și silabelor. Pentru această activitate sunt foarte potrivite tăblițele colorate, posterele, cuburile. Materialul didactic poate fi schimbat din cînd în cînd și nu este neapărat să învățați copiiii denumirea literelor conform alfabetului.
3. Studiați metodele de învățare existente. Recomandabil ar fi să vă informați din cărțile scrise de însuși profesori. Acestea vă vor oferi o idee mai bună despre acest subiect, decît orice alt conspect făcut de pe internet și așa vă va fi mult mai ușor să decideți care din această diversitate îi trezește interes copilului dv.
4. Orice metodă nu ați alege, nu vă atîrnați față de aceasta prea serios. Jucați-vă, nu învățați!
5. Dacă copilul este bolnăvicios sau nu este dispus să învețe pentru moment, mai bine ar fi să amînați lecția. După cum am spus deja, nu se recomandă să învățați pînă peste puteri. Dacă copilului îi displace această activitate – atunci mai bine e „să taie frunze la cîini”.
6. Activitățile trebuie diversificate, schimbați adesea însărcinările deoarece copiii obosesc repede iar atenția lor se va reorienta. Deci, va trebui în mod constant să păstrați interesul copilului pentru ceea ce urmează să faceți.
7. Citiți în prezența copilului. Mama – este cel mai bun exemplu de urmat.
8. Paralel cu cititul se poate învăța copilul să scrie. Copii de doi anișori sunt deja capabili să să efectuieze sarcini grafice: învățați-i să contureze după puncte niște figuri.
9. Se poate tasta pe o tastatură veche. Foarte bine este antrenată mînuța pentru scris datorită jucăriilor-labirint la care micile detalii trebuie ridicate, de exemplu, de jos în sus, sau trebuie trecute de la stînga la dreapta.