Primăvară așteptată de mulți oameni înseamnă mai mult decât nevoia să schimbi vestimentaţia și posibilitatea de a admira încă o dată frumusețea ce ne înconjoară: începutul sezonului de alergie, ce aduce cu sine multe alte griji.
Strănut, tuse, secreţii nazale abundente, mîncărimi, lăcrimări și ochi înroşiţi - acestea sunt doar o parte din simptomele de care sunt afectaţi în fiecare an zeci de milioane de oameni din intreaga lume. Vinovat în toate este polenul răspândit de plantele cu flori și de copaci.
Mulţi suferă de alergii caută ajutorul prin farmaciile locale - și găsesc, împreună cu aceasta o mulțime de efecte secundare foarte neplăcute. Cu toate acestea, există remedii naturale, care sunt cu nimic mai rele,ba chiari de multe ori mai eficiente pentru a face față simptomelor alergice.
Ierburile ce ajută la calmarea stării alergice
Una dintre cele mai eficiente medicamente pe bază de plante pentru alergii - brusturele. Oamenii de ştiinţă au descoperit ca acesta este de 4 ori mai eficient decât unele antihistaminice cunoscute, care ajută la controlul simptomelor de febra fânului. În același timp acesta nu produce un astfel de efect secundar comun antihistaminicelor ca somnolență și amețeli.
Capsulele, extractul uscat de urzică sunt, de asemenea, un excelent mod de combatere a simptomelor alergice. În cazul în care, se spală în mod regulat nasul cu o soluţie salină, veți obţine o respirație liberă şi veţi uita de guturai.
De asemenea, se recomandă să luaţi extract de semințe de struguri și quercetină, o substanță din grupul flavonoidelor. Se găseşte în multe alimente, inclusiv în vinul roşu, dar mult mai eficient este de a lua suplimente nutritive cu quercetină.
Această substanță controleaza producerea histaminei şi a altor substanţe chimice, care declanşează începutul unei reacții alergice.
Dacă aveți nasul înfundat, mîncaţi mai multe alimente picante. Condimentele picante curăţă orificiile nazale şi ucid bacteriile. Deci, în sezonul de alergie nu ezitați să adăugați la mese ardei iute, ghimbir, ceapa şi usturoi.
De asemenea, acordaţi o atenție deosebită la modul în care corpul dvs reacţionează la anumite alimente. S-ar putea să nu aveţi alergie la alimente, dar în timpul exacerbării sezoniere la anumite alimente se pot agrava reacţiile alergice. Utilizarea lor limitată, vă poate simplifica foarte mult starea dumneavoastră.
Trebuie să ne amintim că " produsul natural" nu înseamnă întotdeauna natural "condiții de siguranță". Supradozajul este posibil atunci când luaţi medicamente pe bază de plante, cu toate că acest lucru se întâmplă rar.
Este deosebit de important să nu se folosească plante în combinație cu medicamentele din farmacie. De asemenea, amintiți-vă că, atunci cînd simptomele sunt puternice de alergie, tratamentul sinestătător este inacceptabil.
Remedii naturiste în alergiile sezoniere
În urmă cu mai mulți ani, a fost realizat un studiu în care a fost comparată acțiunea brusturelui și cetrizina antihistaminică la pacienţii cu alergii sezoniere. Studiul a implicat 125 de persoane, 61 dintre care au utilizat brusture şi 64 - cetrizină. Două săptămâni mai târziu, starea pacienţilor care au luat brusture a fost semnificativ mai bună decât starea ceilor care au luat cetrizină.
Ce trebuie să știți:
• Principalele simptome de alergii sezoniere sunt nasul înfundat, strănutul, guturaiul, durerile de cap, senzația de mâncărime şi lăcrimarea ochilor. Simptomele apar de obicei primăvara, vara sau toamna devreme şi persistă timp de cîteva săptămîni. Motivul pentru aceasta - polenul care ajunge în sistemul respirator și provoacă o reacție alergică. Pentru a trata simptomele alergiilor sezoniere folosiţi decongestionantele orale, antihistaminele, aplicarea locală a unguentelor cu steroizi şi desensibilizatorii.
• Brusturele - este un arbust peren, care crește în Europa, Asia şi America de Nord. Acesta este utilizat în principal pentru prevenirea migrenei, precum și tusele cronice și astmul.
• Împreună cu brusturele ca un tratament adjuvant pentru alergiile sezoniere se poate folosi urzica, quercetina, lavajul nazal cu soluție salină, homeopatia şi acupunctura.
Lavajul nazal în ameliorarea simptomelor alergiei
Lavajul nazal mulţi îl consideră unul dintre cele mai bune remedii naturiste pentru alergiile sezoniere (și starea numită febra fînului). Tot ce ai nevoie - de apă și sare. Deşi, dovezile ştiintifice cu privire la eficacitatea acestor mijloace până cînd sunt cam puţine, ele sunt folosite cu succes de multe persoane.
În 2008 a fost realizat un studiu, în cadrul căruia experții au urmărit 21 de personae supuse testării, care avînd simptome de alergie au spălat nasul cu soluţie salină. La 12 participanți a început să se îmbunătățească situaţia. Oamenii de ştiinţă, de asemenea, au constatat că lavajul salin ajută la ameliorarea simptomelor de astm.
Soluţia salină ajută în cazul febrei fînului la copii și nu prezintă pericole pentru ei. În sezonul de înflorire, copilul care are alergie la polen, se recomandă să facă lavajul nazal de trei ori pe zi. De regulă, după 6 săptămâni, pacienții au prezentat o ameliorare semnificativă. În plus, medicii au constatat că pacienţii care au folosit soluţiile saline pentru a trata alergiile, au început mai puțin să utilizeze antihistaminice.
Lavajul nazal a fost utilizat în Ayurveda - acum câteva mii de ani. Soluţia salină o puteți pregăti singuri (doar amestecaţi 0,5 linguriță de sare neiodată, 230 g de apă filtrată la temperatura camerei, 0,5 sifon și se clătește cu această soluție nasul), sau o puteţi cumpăra gata de la farmacie.
Medicamente pe bază de plante în caz de alergii
Pentru cei, care suferă de febra fânului, aflarea în aer liber în timpul lunilor calde poate fi foarte departe de a fi plăcută. Febra fânului - o reacție alergică la polen, care se caracterizează prin strănut, mâncărime și inflamarea pielii din jurul ochilor, precum și rinita alergică. Simptomele alergice pot varia de la ușoare până la destul de dureroase, însă ele pot fi întotdeauna ușurate cu ajutorul plantelor medicinale.
Vitamina C este un antihistaminic natural - ea ne ajută să facem față la guturai și la inflamația mucoasei. Flavonoidele, cum ar fi quercetina, rutina și hesperidina au, de asemenea, proprietăți antihistaminice și funcționează bine în combinație cu vitamina C. Atît una cît și alta mai pot fi obținute din diverse pomuşoare, prune, citrice, ardei, spanac și broccoli.
La ameliorarea simptomelor de febra fânului poate folosi urzica. Luaţi 2-4 ml de tinctură de urzică de trei ori pe zi, până când observați o îmbunătățire. Puteți, de asemenea, bea ceai făcut din urzici sau luaţi în capsule.
Angelica - un alt ajutor în febra fânului și în alte reacții alergice. Ea are compuși care blochează producerea anticorpilor, secreția căreia este rezultatul unei reacții alergice.
Mulți cercetători spun, că lemnului dulce are capacitatea de a slăbi simptomele alergiei şi de a reduce inflamaţia. În special, unele substanțe care sunt parte componentă a acestei plante, ce stimulează producerea de cortizol, un hormon care are proprietăți antiinflamatorii. În acelaşi timp lemnul dulce nu produce efecte secundare. Cu toate acestea, atunci când este luat în doze mari și pentru perioade lungi, lemnul dulce poate reduce în mod semnificativ nivelul de potasiu din sânge și poate duce la creșterea tensiunii arteriale.
Capsaicina, care se conţine în ardei iute și chili, ajută la reducerea sensibilităţii membranelor mucoase ale tractului respirator, prevenind astfel, secreţia excesivă de lichide și inflamații în contact cu substanţele iritante.