Pentru mulți, vara nu este completă fără o gamă variată de legume verzi. Și atunci, de ce nu ai face o pauză de la clasica salată, pentru a te înfrupta dintr-o porție de dovlecei suculenți?
Dovlecelul are o încărcătură nutrițională impresionantă. Este sărac în calorii (doar 17 calorii la 100 de grame), bogat în fibre și nu conține colesterol sau grăsimi nesănătoase. Cei mai mulți antioxidanți sunt în coajă, de aceea e bine să nu fie curățați când se consumă.
Când îi achiziționezi, ai grijă să fie grei în comparație cu dimensiunea (de preferat de mărime medie, nu foarte mari) și să aibă coaja lucioasă, fără pete. În plus, coaja nu trebuie să fie foarte dură deoarece acest fapt denotă o vechime mare - va avea semințe dure și pulpa ațoasă.
Trebuie depozitat într-un sertar vidat din frigider timp de maxim 7 zile. Când este congelat, se va înmuia, dar poate fi o opțiune dacă dispui de cantități mari: înainte de a-l congela taie-l și fierbe-l la aburi timp de 3 minute (pentru a preveni pierderea nutrimenților) și lasă-l să se racească în prealabil.
Iată o cale simplă prin care poți savura un dovlecel: taie-l pe lung sau rondele, stropește-l cu ulei de măsline si puțină sare și pune-l pe grătar, la cuptor sau pe tigaie. Această metodă îi va scoate în evidență dulceața naturală.
Sursa