Atunci când decideţi să rămîneţi gravidă, cel mai probabil, toți cei care află despre asta, vor încerca să vă ajute cu sfaturi: mama, bunica, prietenele etc. De unde să aflaţi care din aceste sfaturi v-ar fi de un real folos și care sunt doar mituri și invenţii?
Mitul 1
„Încetează să mai foloseşti preparate contraceptive şi imediat vei rămîne însărcinată”
Acest lucru poate avea loc numai atunci când ca contraceptive sunt utilizate prezervativele sau alte mijloace de protecție. Contraceptivele hormonale funcționează diferit, deaceea trebuie să treacă cel puțin 3 luni ca organizmul tău fie gata din nou de concepere.
Mitul 2
„Cu cît mai des vei face sex, cu atît mai mari sunt şansele de a rămîne însărcinată”
Procesul, desigur e plăcut dar e atât de rău că acest lucru este un mit şi nu e o realitate. Dacă ați hotărît să rămîneţi însărcinată, este mai bine să vă concentraţi toate eforturile tocmai în acele câteva zile, atunci când se produce ovulaţia. De asemenea, cu câteva zile înainte și după. Înainte de aceasta puteţi renunţa la sex ceva timp(aproximativ 2 zile) - atunci calitatea și cantitatea spermei va creștere.
Mitul 3
„Dacă faceţi sex zilnic, atunci şansele de a rămîne însărcinată scad. Dacă bărbatul se masturbează zilnic – se întîmplă acelaşi lucru”
Bărbaţii îşi restabilesc cantitatea de spermă timp de două zile, dar aceasta nu înseamnă că cantitatea care este disponibilă la acel moment, nu este capabilă de a lăsa o femeie însărcinată. O altă dovadă ar putea fi faptul, că o femeie poate rămîne însărcinată chiar şi atunci cînd actul sexual e întrerupt, atunci cînd bărbatul nu ejaculeaza în uter – „semințele” pot fi eliminate în timpul actului sexual. Dar ceea ce ţine de masturbarea - e mai bine bărbatul să renunţe la ea, pentru că sperma este „aruncată în vînt”.
Mitul 4
„Ovulaţia are loc în ziua a 14 după ciclu”
Ovulaţia nu are loc întotdeauna în a 14-a zi din cauza anumitor factori: stres, condiţii climaterice și așa mai departe. Astfel încredinţaţi-vă nu calendarului ci propriilor sentimente și semnelor fizice.
Mitul 5
„Sexul e sex – nu trebuie nimic de schimbat”
Dacă doriţi să rămîneţi însărcinată, atunci chiar trebuie ceva să schimbaţi.Uitaţi pentru untimp de sexul oral, aşa cum saliva neutralizează sperna, la fel uitaţi şi de diverse lubrifiante.
Mitul 6
„Unele poziţii sunt cele mai bune pentru concepere"
Cele mai multe dintre ejaculate se pierd, indiferent de poziția din timpul actului sexual. Faceţi sex în poziția care vă place și nu trebuie să "inventaţi bicicleta".
Mitul 7
„Orgasmul ar trebui să aibă loc concomitent la ambii parteneri"
Aceasta, desigur e bine, dacă o femeie are un orgasm în timpul actului sexual, acesta ajută ca sperma să se suie prin tractul reproductiv. Dar aceasta nu este obligatoriu pentru concepție.”
Mitul 8
"Baia cu apă fierbinte, lenjeria incomodă și duşurile nu duc la concepție"
Da, temperatura înaltă nimiceşte spermatozoizii, deaceea evitaţi supraîncălzirea: băile de aburi și saunele sunt contraindicate partenerului dumneavoastră, dacă planificaţi o sarcină.
Dar nu contează ce tip de lenjerie de corp purtaţi - din țesături naturale sau nu. În ceea ce priveşte duşurile interne, atunci acest lucru ar trebui să fie evitat, deoarece acestea dezechilibrează pH-ului din vagin.
Dacă dvs și partenerul de viaţă sunteţi tineri și sănătoși, probleme de concepție nu ar trebui să apară. Vârsta de pînă la 35 este cea mai fertilă, dar asta nu înseamnă că mai târziu va fi imposibilă o sarcină. În cazul în care, în aceste condiții, nu rămîneţi gravidă în termen de un an, nu disperaţi, adresați-vă medicului dumneavoastră pentru sfaturi. Mult noroc, iubire și răbdare!