Polenta este o rețetă tradițională italiană asemănătoare cu mămăliga moldovenească, cu un adaos de unt și parmezan pentru a obține o consistență moale și pufoasă. Dacă nu știi cum se prepară, ți-am pregătit o rețetă extrem de gustoasă: Polenta cu ciuperci și năut, combinată cu un vin delicat. Ingredientele, modul de pregătire, dar și rezultatul final au fost relatate de către Andrei Cibotaru într-un articol pe blog.
Vom avea nevoie de:
- 220 grame făină de porumb (de dorit pentru polenta italiană);
- 450 grame ciuperci mix;
- 2 bucăți de țelină;
- 240 grame de năut (deja fiert, găsiți la Gourmet);
- 1 cățel de usturoi și o ceapă mică;
- 2-3 frunze de basilic;
- ulei de măsline și sare.
„Așa cum e dificil să găsești mix de ciuperci în stare proaspătă acum (champignon e cam tot ce avem), am improvizat cu un amestec de diferite tipuri și gusturi: am adăugat în coș Funghi Porcini uscate și altele — în variantă conservată (atenție, luați în ulei, nu marinate în oțet).”, subliniază autorul.
Cum se prepară polenta?
Într-un 1.3 litri de apă, adăugăm 220 grame de făină și puțină sare, și fierbem ușor la foc, dar atenție — polenta trebuie să fie un pic mai moale decât tradiționala mămăligă.
În altă parte, se pregătește prăjeala pentru tigaie. Ceapa se taie mărunt, la fel țelina și usturoiul.
Cât le topim pe primele în tigaie, tăiem champignon-ele în sferturi, deschidem borcănașul cu ciuperci în ulei (și gustăm să vedem ce bune-s!), iar pe cele uscate — le înmuiem în apă fierbinte. Apoi se pune totul în tigaie.
Când au scăzut ciupercile, adăugăm năut cu puțin suc din borcan și lăsăm pe încă 10 minute. Și masa e gata!
„Pentru că mâncăm și cu ochii, nu doar cu gura, soarele din farfurie îl așternem pe mijloc cu sosul de ciuperci și basilic.”, scrie Andrei.
Reteța este extrem de delicioasă, mai ales în combinație cu un vin deosebit.
„Un vin de un galben strălucitor, cu buchet complex de mere, barbaris și dulceață de cireșe, peste care se suprapun nuanțe de ciocolată albă și vanilie. Gustul plin, rotund, onctuos, cu post gust de durată. Numai bun pentru asocieri culinare sofisticate.”, încheie autorul.
Sursa: finewine.md