“Conștientizarea sarcinii” - un termen popular astăzi, care semnifică dreptul fiecărei perechi de a alege în mod conștient timpul potrivit pentru un pas atât de important, precum nașterea copilului. Sunt multe metode contraceptive: după gustul și buzunarul fiecăruia. Dar fiecare metodă de prevenire a sarcinii nedorite are avantaje și dezavantaje. Să vedem, cum din această multitudine să alegem metoda contraceptivă corespunzătoare și cum să evităm “ratările”.
1. Sterilizarea
Aceasta este cea mai eficientă metodă contraceptivă cu siguranța de 99,9%. Femeile sunt sterilizate prin ligaturarea trompelor uterine, bărbații - prin vasectomie.
DAR! Principalul dezavantaj al sterilizării - radicalitatea. Concluzie: dacă veți dori, după un anumit număr de ani, să lăsați urmași - nu veți reuși.
2. Contraceptivele orale
Liderul între metodele de contracepție non-invazivă - contraceptivele orale combinate (COC) sub formă de comprimate. Siguranța administrării acestora se estimează la 99,7%. Acționând în complex asupra sistemului de reproducere feminin, cu ajutorul hormonilor, contraceptivele orale suprimă ovulația, îngroașă mucusul din colul uterin și provoacă subțierea stratului endometrului în uter. Această acțiune triplă oferă temporar "odihnă" ovarelor, reduce riscul de boli infecțioase prin intermediul funcției de barieră de mucus (cu toate acestea, nu protejează în totalitate împotriva infecțiilor, bolilor cu transmitere sexuală), și reduce volumul de pierdere a sângelui în timpul ciclului menstrual.
Contraceptivele orale combinate se diferențiază favorabil de alte contraceptive datorită faptului, că diferite pastile conțin diferite doze și combinații de hormoni. În Europa, această metodă este cea mai populară în rândul femeilor de diferite vârste și stiluri de viață. Și într-adevăr, în gama largă a acestor preparate, există chiar și pastile cu moduri inovatorii de administrare 24+4 și 26+2. Este redusă perioada nehormonală, ceea ce permite minimalizarea simptomelor negative, și, nu mai puțin important, simplifică modul de administrare a unor astfel de pastile.
Acțiuni non-contraceptive suplimentare: contraceptivele orale combinate de ultima generație, conțin pe lângă hormoni și substanțe suplimentare - calciu levomefolic (forma activa a acidului folic). Datorită acestei substanțe, contraceptivele de ultimă generație au pronunțate acțiuni non-contraceptive suplimentare: elimină efectele negative ale SPM, îmbunătățesc pielea și părul, luptă cu acneea, previn fotoîmbătrînirea (efectele negative ale soarelui asupra pielii), și chiar au efecte antidepresive. În plus, contraceptivele, ce conțin acid folic, reduc semnificativ riscul de defecte ale sistemul nervos al copilului în timpul sarcinii, pe viitor.
DAR! Contraceptivele orale au unele contraindicații, se selectează și se prescriu de ginecolog exclusiv individual pentru fiecare femeie, și, de asemenea, necesită organizare și atenție la administrare.
3. Contraceptivele intrauterine
Vom vorbi despre dispozitivul intrauterin și sistemul hormonal intrauterin, care diferă atât după siguranță, cât și după mecanismul de acțiune. Spirala îndeplinește funcția de barieră și previne implantarea ovulului fertilizat în uter. Sistemul hormonal intrauterin elimină o anumită cantitate de hormoni care mărește vâscozitatea mucusului din colul uterin, subțiază stratul endometrului și suprimă motilitatea spermatozoizilor. Siguranța contraceptivelor intrauterine variază între 99.2 - 99.8%.
DAR! Dispozitivul intrauterin sporește riscul de dezvoltare a inflamațiilor de diferite tipuri, deseori provoacă menstruații abundente, de lungă durată, dureroase și creează riscul de sarcină extrauterină. Iar sistemul hormonal intrauterin se introduce, de regulă, pe o perioadă îndelungată – 5 ani. De aceea nu este potrivit pentru femeile care nu intenționează să întârzie atât de mult cu conceperea copilului. Mai mult decât atât, o astfel de metodă contraceptivă provoacă uneori sângerări între ciclurile menstruale și durere.
4. Implanturi hormonale și preparate injectabile
Principiul de acțiune al acestor contraceptive este același ca și când se administrează contraceptivele orale combinate. Doar că, atunci când se administrează pastilele, substanța activă se absoarbe zilnic la nivelul tractului gastrointestinal, iar în cazul injecțiilor, aceasta este administrată intramuscular (o dată la fiecare lună sau la 3 luni). Implantul hormonal, la rândul său, este introdus în partea superioară a brațului și asigură concentrația necesară a hormonului timp de 5 ani. Eficacitatea metodei - 90-99%.
DAR! Această metodă a contracepției hormonale poate cauza modificări ale ciclului menstrual, apariția durerii de cap, scăderea libidoului, iar uneori și creșterea în greutate. Aceste preparate sunt recomandate femeilor cu vârsta sub 40 ani, care nu planifică în viitorul apropiat copii, și nu sunt folosite de fetele tinere, care încă nu au născut.
5. Plasturele hormonal sau inelul
Acestea sunt metode contraceptive hormonale non-invazive, care au un nivel mult mai scăzut de siguranță - aproximativ 92%. Din denumirea primei metode este ușor de înțeles că plasturele se lipește de piele, iar inelul hormonal se introduce în vagin.
DAR! Plasturele hormonal este vizibil și necesită să fie schimbat săptămânal. Mai mult decât atât, el uneori se dezlipește și nu poate fi utilizat de femeile cu greutatea mai mare de 90 kg (eficacitate contraceptivă scăzută). Inelul hormonal la fel are dezavantajele sale: poate provoca unor femei modificări ale ciclului menstrual (sângerări neregulate în formă de pete sau sângerări moderate), de asemenea sunt posibile diverse reacțiile adverse. În plus, aceste metode nu au nici o acțiune contraceptivă suplimentară - cum ar fi tratamentul acnee, seboree sau SPM.
6. Metodele de barieră
Acest tip de contracepție include prezervativul, diafragma, capacul și buretele. Eficiența lor este medie - 84-85%. Și numai prezervativul, nu doar protejează împotriva sarcinii, dar, de asemenea, împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală.
DAR! Nu este nici un secret faptul că, uneori, prezervativele se rup. Deci, toate planurile dvs. se pot duce pe apa sâmbetei. Diafragma, capacul și buretele necesită pregătire în prealabil pentru actul sexual, ceea ce, la rândul său, provoacă un disconfort, poate reduce sensibilitatea, și, prin urmare, reduce nivelul de satisfacție de la sex. Folosind metodele de barieră, pierdeți timpul prețios pentru a se bucura unul de altul.
7. Metoda calendarului
Multe femei preferă să folosească așa numitele metode naturale de planificare a familiei, de exemplu, să urmărească fazele ciclului său și să evite perioada "periculoasă", atunci când capacitatea de fertilitate este cea mai mare. Totuși, conform datelor curente, eficiența metodei calendarului nu depășește 60%.
DAR! Această metodă nu este ideală – la 100 de femei, ce se protejează în mod natural, revine 10-15 sarcini nedorite anual. In plus, metoda calendarului nu poate fi utilizată când ciclul menstrual este neregulat. Această metodă este comodă doar femeilor foarte organizate, care au timp și dorința de a urmări cifrele din calendar, iar pentru o mai mare precizie - să măsoare temperatura bazală. Având în vedere ritmul de viață al femeii moderne, acest lucru este practic imposibil.
8. Coit întrerupt
Această cea mai veche metodă contraceptivă constă în retragerea penisului din vagin înainte de ejaculare.
DAR! O cantitate mică de material seminal se elimină și în timpul actului sexual, astfel încât siguranța metodei nu depășește 80%. În plus, metoda este foarte incomodă pentru un bărbat, care nu numai că este nevoit să urmărească procesul, dar, de asemenea, riscă de a avea probleme cu potența, ejacularea și chiar prostatită. Mai mult decât atât, atunci când se utilizează această metodă, femeia, de asemenea, suferă un disconfort psihologic.
9. Spermicidele
Acestea sunt produse chimice sub formă de supozitoare vaginale, creme, pastile și capsule care se introduc în vagin și au un efect devastator asupra spermei. Eficiența lor nu este mai mare de 70%.
DAR! Contraceptivele chimice necesită administrarea constantă înainte de actul sexual și de multe ori provoacă iritații și inflamații ale mucoasei vaginale, și candidoza vaginală.