Aşa-zisa metodă cangur, a fost propusă ca metodă de îngrijire a copiilor născuţi prematur încă în anii 80 ai secolului trecut. La început acesta era aplicată suplimentar incubatorului, iar mai târziu aceasta a luat locul incubatorului. A fost chiar demonstrat că incubatorul nu numai că nu ajută la adaptarea micuţilor dar le şi face rău. Imediat după naştere copilul are nevoie doar de mama sa, iar lipsa contactului cu aceasta, îi provoacă copilului o traumă psihologică profundă.
După cum este şi lesne de înţeles, denumirea acestei metode are legătură directă cu cangurul. Acesta este un principiu firesc, pe care ni-l sugerează însăşi natura, de a-i ţine cald ceea ce de fapt înseamnă viaţă pentru fiinţa nou-născută. Cangurii îşi hrănesc puii cu lapte iar în primele luni de viaţa îi poartă într-un sac de pe burtă, unde puiul de cangur continuă se se dezvolte. Un astfel de mediu îi oferă puiului de cangur tot de ce are nevoie: confort, căldură, hrană, şi siguranţă.
Îngrijirea de tip cangur include 3 etape de bază:
1. Contactul piele la piele
Contactul direct cu micuţul îi crează un mediu ideal de dezvoltare. Experimentele au arătat că această metodă,de îngrijire a copiilor născuţi cu o greutate foarte mică, oferă şanse de supraviețuirea de cinci ori mai mari, acestor copii decât incubatorul convențional. În plus, aceşti copii au castigat mult mai bine in greutate şi s-au adaptat mai uşor la noul mediu de viaţă.
În mod ideal, contactul "piele la piele" se stabilește între copil și mamă chiar în primele minute după naştere, şi este foarte util în orice stadiu de dezvoltare timpurie. Dacă însă nu doriţi să fiţi alături de bebeluş tot timpul trebuie să ştiţi că şi utilizarea pe termen scurt a acestei metodei are rezultate remarcabile.
Contactul "piele la piele", presupune ca micuţul gol (sau ntr-un scutec) să fie pus pe pieptul gol al mamei. Copilul poate fi învelit cu o păturică subțire care să-i ţină de cald, sau cald sau puteţi folosi slingul.
2. Alaptarea exclusiva
Numai laptele matern este indicat nou-născuţilor care nu au încă sistemul digestiv adaptat. Alăptarea întăreşte contactul dintre mamă şi copil, contribuie la dezvoltarea şi adaptarea micuţului şi la deprinderea cu altă hrana. Mai mult decât atât, doar laptele matern asigură copilul ci toate vitaminele şi microelementele de care are nevoie.
Un alt avantaj este faptul că această metodă ajută la producerea laptelui, chiar dacă micuţul este foarte slăbit şi nu poate suge bine.
3. Unitatea dintre mamă și copil
Unitate este mediul favorabil pentru dezvoltarea emoțională, psihologică și fizică a copilului. Îngrijirea de tip cangur, satisface așteptările micuţului de la mama lui. El simte căldura ei, miros, emoțiile, ceea ce-i conferă sentimentul de securitate și " acceptare " a lumii. Acest lucru nu numai că duce la dezvoltarea armonioasă a copilului din punct de vedere emoțional și mental, dar, de asemenea, face relația mamă - copil mai profundă.
Metoda "cangurului" este benefică şi pentru mamă. Conform statisticilor, mamele, care din primele minute după naştere au practicat acest stil de îngrijire pentru copii, sunt mai puţin predispuse la depresie postpartum.
Îngrijirea copiilor născuţi prematur
În cazul aplicării metodei"cangur ului", nu este vorba doar despre îngrijirea simplă a unui copil nascut prematur, dar, se referă de asemenea, la calitatea îngrijirii, la dezvoltarea creierului, la atașament emoțional, la lipsa stresului în urma separării de mamă.
Se crede că această metoda poate fi utilizată atunci când starea copilului prematur este stabilă. Cu toate acestea, însăşi conceptul metodei este de a utiliza pielea și însăşi prezența mamei, ca factori în stabilizarea sugarului.
Nimeni nu neagă necesitatea echipamentului special, în cazul nou-nascutilor prematuri cu greutate foarte mică la naștere. Dar chiar şi echipamentul este recomandat să fie conectat la copil, în timp ce acesta se află pe pieptul mamei sau al tatălui, care pot servi temporar drept un " incubator " natural, astfel oferindui copilului, non-stop o sursă de căldură .
Ce să mai spunem despre nevoia vitală de a utiliza această metodă în situații în care tehnologii medicale nu sînt disponibile.
Îngrijirea de tip cangur, este recomandată tuturor!
Sânt deja ecunoscute beneficiile îngrijirii de tip cangur pentru nou-născuţi. Medicii de diferite specialităţi, remarcă rezultatele nou-născuţilor îngrijiţi prin această metodă, faţă de ceilalţi.
La copii îngrijiţi prin această metodă s-a observat ritm cardiac stabil, circulatie a sangelui îmbunătăţită, o temperatură a corpului stabilă, scăderea simptomelor de stres, sunt mai puțin predispuse la infecții.
Și chiar dacă copilul este mai mare, dar se confruntă cu o situație stresantă, sau este bolnav, puteți reveni la metoda " cangurului " și oferi copilului dumneavoastră un mediu confortabil pentru o recuperare rapidă.
Sursa: www.kangaroomothercare.com , http://mihp.com.ua/
Autor: Anastasia Culicovscaia