Fiecare copil vine pe lume cu un set de caracteristici unice. Provocarea noastră, a părinților, este să-i ajutăm să se dezvolte armonios și să ne bucurăm de copiii noștri. Trăim într-o societate care acordă multă valoare persoanelor extroverte. În cazul în care realizăm că avem un copil cu personalitate opusă, este important să învățăm cum să-l sprijinim. Pentru a ne ajuta copilul să se ocupe de timiditate, el trebuie mai întâi să simtă că-l acceptăm așa cum este el, în același timp încurajându-l călduros, arătându-i că lucrurile sunt de fapt mai sigure decât le percepe.

Cum ajutăm copiii timizi să vorbească în public?

Vorbește cu copilul înaintea situațiilor care crezi că îl vor determina să fie mai retras. “Vom merge la o zi de naștere. Sigur vor fi mai mulți copii la petrecere. Dacă vei simți că e prea multă gălăgie pentru tine, poți veni lângă mine.” Găsește modalități pentru a-l implica pe copil în planul de a face față acestei situații. Poți propune copilului să-și aducă jucăria preferată cu el. Jucăria va crește sentimentul de siguranță, va putea fi folosită și pentru inițierea relaționării cu ceilalți.

Modelarea reprezintă un instrument prețios în dezvoltarea copilului. Demonstrează copilului modul tău de a vorbi în public, de a relaționa cu persoane noi. Învață-l câteva întrebări generale ce se potrivesc atunci când întâlnește un nou prieten sau dacă dorește să se joace cu un coleg din clasă: “Salut, ce faci? Care e numele tău? Vrei să te joci? Pot să mă joc și eu?”.

De cele mai multe ori, inițierea comunicării este cel mai dificil pas, apoi copilul începe să se convingă de faptul că reușește să facă față.

Inventează jocuri pentru detensionarea copilului. În cazul copiilor mai mici, puteți strânge jucăriile de pluș și să vă imaginați că sunt invitații de la petrecere. Pune în scenă “frica” ta de a vorbi cu cei de la petrecere. Ascunde-te în spatele dulapului și spune-i copilului: “Îmi e cam frică să merg lângă invitați, dacă se vor uita la mine, dacă mă vor întreba ceva, nu cred că aș rezista!”. Arată-i cum îți tremură mâinile și picioarele. Roagă-l pe copil să te învețe cum să interacționezi, ce ai putea spune, în acest mod copilul va reuși să găsească singur soluții.

Încurajează-l pe copil să-și exprime ideile în timpul discuțiilor de familie, indiferent dacă este vorba despre ce film să vizionați mai târziu sau ce mâncare să gătiți mâine. Implică-l în deciziile minore din viața de zi cu zi. De exemplu, întreabă-l ce tricou vrea să poarte sau ce cereale ar prefera la micul dejun. Experiența de a vorbi despre astfel de probleme va crește încrederea în sine.

Cum ajutăm copiii timizi să vorbească în public?

Dezvoltă abilitățile de comunicare prin joc. Când sunt prezente mai multe persoane din familie, prieteni cu alți copii, le poți propune un joc simplu. Fiecare se gândește la un animal și la modul în care l-ar descrie. Apoi un membru al grupului va răspunde întrebărilor celorlalți până când reușesc să ghicească animalul ales. În acest mod copilul exersează formularea răspunsurilor, dar și vorbitul în fața unei audiențe prietenoase.

Formulează obiective mici. Propune copilului să cântați împreună un cântec pentru tata sau pentru bunici. După ce se obișnuiește cu această situație, invită-l să cânte și singur. Deși la început i se poate părea dificil, va reuși cu sprijinul tău. Data viitoare, când tu și copilul mergeți la cumpărături, încurajează-l să vorbească cu casierul atunci când plătiți. Convorbirile scurte cu o altă persoană vor reprezenta o practică optimă. Fiecare confruntare cu teama de a vorbi în public îi va dezvolta abilitatea de adaptare și va micșora frica de reacția celorlalți.

Sursa