Tatuajul, care constă în injectarea unui tuş special în piele, este una dintre cele mai vechi şi mai răspândite metode de înfrumuseţare a corpului omenesc. Se presupune că primii care au adoptat această cultură au fost triburile din zona ecuatorială. Ulterior, fenomenul s-a răspândit pe toate meridianele globului. Permanente sau temporare, decorative sau medicale – astăzi tatuajele sunt la modă și prind teren în Republica Moldova mai ales în rândul tinerilor.
Conf. univ. Dr. Boris Nedelciuc, dermatolog-cosmetolog, expert în medicină estetică.
Tatuajele pot fi şterse, înlăturate sau ba?
Tatuajul profesionist amplasează tuşul în derm, adică în stratul mijlociu al pielii. Înlăturarea acestuia este dificilă, dar nu imposibilă. Soluţia salvatoare o constituie laserul. Uneori, însă, există pericolul unor cicatrici vicioase inestetice.
Care totuşi sunt cele mai mari riscuri?
În cazul nerespectării normelor sanitar-igienice, cel mai periculos este riscul transmiterii unor infecţii grave: hepatite virale (B şi C), sifilis, HIV-SIDA etc.
Care sunt sfaturile de care trebuie să ţină cont tinerii dornici de tatuaje?
- Apelaţi la un specialist profesionist în arta tatuajului;
- Verificaţi dacă cabinetul/salonul la care aţi apelat are autorizaţie de funcţionare;
- Cereţi de la prestatorul de servicii să vă prezinte un jurnal, un catalog al lucrărilor sale;
- De asemenea, un registru de evidenţă al tuturor clienţilor:
- Asiguraţi-vă că specialistul respectiv pune pe primul loc siguranţa şi sănătatea ta: ace de unică folosinţă, trusă antişoc;
- Pielea care urmează să fie tatuată trebuie curăţată cu alcool sau cu o soluţie antiseptică;
- Consultaţi imediat un doctor, dacă apar efecte adverse: eritem, tumefacţie etc.;
- Tatuajul este contraindicat persoanelor suferinde de afecţiuni dermatologice aşa ca psoriazisul, eczema, nevii (aluniţele), melanomul etc.
În majoritatea ţărilor europene, minorii sub 16 ani nu au voie să se tatueze. Cei cu vârste între 16 şi 18 ani o pot face doar cu acordul părinţilor, iar persoanele trecute de 18 ani semnează o declaraţie pe propria răspundere.
Astfel, gândiţi-vă de 10 ori înainte de a vă tatua. E penibil să te duci la plajă, la piscină sau la sala de forţă cu un tatuaj care nu-ţi mai place, iar vârstnicii cu tatuaje „sexy” sunt de-a dreptul caraghioşi.
Sursa: Mamaplus.MD