Primăvara, atunci când din pământ se ivesc primii lăstari, în toată lumea este sezonul sparanghelului. Această plantă a devenit cunoscută datorită regelui francez Ludovic al XIV-lea, pentru care sparanghelul se cultiva în sere pe tot parcursul anului. După aceea, planta a fost numită „mâncarea regilor“. Astăzi, există peste 200 de specii de sparanghel și chiar mai multe moduri de preparare. Vă vom spune 10 lucruri interesante despre această plantă benefică pentru organism!
Primii care au gătit sparanghelul au fost romanii
Rețeta pentru sparanghel a fost găsită în cea mai veche carte de bucate din lume, De re coquinaria, autorul căreia a fost Apicius, un gurmand roman.
Sparanghelul poate fi de trei culori: verde, alb și violet
În cazul în care lăstarii de sparanghel vor fi tăiați până la germinare, ei vor fi albi. Imediat după germinare, mugurii devin purpurii, iar în procesul de fotosinteză se colorează în verde.
Sparanghelul este cultivat în pământ
În condiții favorabile, sparanghelul crește până la 20 cm pe zi.
Sparanghelui conține 91% apă
Deseori procentul cantității de apă din compoziție este mai mare de 93%.
Sparanghelul este un afrodiziac natural
Sparanghelul conține vitamine și minerale care contribuie la activitatea bine coordonată a hormonilor. În Grecia Antică, cu crenguțele aceastei plante erau împodobiți tinerii însurăței, iar în Franța exista o tradiție ca pe masa mirilor să fie servite 3 feluri de bucate cu sparanghel.
Orașul italian Bassano del Grappa este capitala sparanghelului alb
Aici tinerii lăstari albi au statutul de DOP, iar producția este controlată de Ministerul de Comerț.
O tulpină de sparanghel conține 4 calorii
Mugurii verzi conțin vitaminele A, B, C, E, potasiu, zinc și acid folic.
Sparanghelul este cultivat în sol sărat
Sparanghelul crește cel mai bine în solul îmbibat cu apă de mare, în zonele în care celelalte culturi de legume nu se pot dezvolta. Din acest motiv, se adaugă sare pe terenurile pe care se cultivă planta.
În Germania există un monument cu o vânzătoare de sparanghel
La Festivalul Sparanghelului, care se desfășoară anual în orașul Schwetzingen din Germania, se alege regele și regina sparanghel.
Sparanghelul se fierbe într-un vas special
În Marea Britanie, această cratiță li se oferă în dar tinerilor însurăței.
Sursa: Mamaplus.MD