Locuitorii din orașele mari, uneori, uită complet că omul este un copil al naturii, sau mai degrabă, parte a unui sistem imens, manifestările căruia le observăm atunci când bate vântul, plouă sau ninge. Și cât nu ne-am proteja de fenomenele naturale, este imposibil să o facem complet.
Impactul vremii asupra sănătății umane este întotdeauna individual
Există oameni care, prin natura activităților lor, de multe ori trebuie să plece ba în țări calde, ba în regiuni reci. Mulți oameni nu suferă din cauza acestui inconvenient, iar unii obosesc repede și preferă să se oprească dintr-o astfel de călătorie.
Există oameni care sunt predispuși la modificări de dispoziției din cauza schimbării vremii. Dar există și persoane care nu observă absolut deloc variațiile de presiune sau temperatură. Se întâmplă ca, fără a ieși din casă, oamenii încep să se îmbolnăvească din cauza schimbărilor aproape insesizabile din atmosferă. Această sensibilitate crescută se numește meteodependență. Impactul vremii asupra sănătății umane este cu atât mai puternic, cu cât dezvoltă mai multe boli.
Diferențele de temperatură
În cazul unor schimbări bruște de temperatură, ceea ce se întâmplă des primăvara și toamna, mulți oameni au o vagă iritare, furie nerațională și alte senzații neplăcute de ordin psihologic.
În cazul unei încălziri bruște de temperatură, se pot simți prost astmaticii. Atunci când vremea se răcește brusc, se pot agrava o varietate de boli cronice. Cei mai mulți oameni au o dispoziție proastă și li se reduce auto-controlul. Medicii susțin că aceste lucruri se întâmplă din cauza producției anumitor substanțe în organism.
Apropo, dacă copilul doarme prost atunci când se înregistrează schimbări de temperatură, probabil și el suferă de sensibilitate meteo, dar cu timpul, aceasta trece.
Efectul presiunii atmosferice
Cea mai confortabilă presiune pentru noi este de 750 mm Hg. Chiar și o ușoară deviere poate provoca disconfort. Dacă nivelul presiunii scade, primele care simt acest lucru sunt persoanele cu tensiune arterială scăzută și cele cu boli de inimă. În aceste zile, este recomandat să bea multe lichide, mai ales ceai verde, să meargă la culcare mai devreme, pentru a evita stresul, să consume alimente bogate în potasiu și să se odihnească mai mult.
Furtuni magnetice
De obicei, atunci când prezentatorii de la meteo anunță furtuni magnetice, au în vedere diferiți factori cosmici și geofizici care pot avea un impact asupra sănătății. „Fundalul geomagnetic este indignat“ - această frază înseamnă că pacienții cu hipertensiune arterială sau cu alte boli legate de vasele sangvine se vor simți prost. În aceste zile, impactul vremii asupra sănătății umane se manifestă prin asuprirea glandei pituitare. Această glandă acționează asupra capacității noastre de a ne adapta la mediul înconjurător și la schimbul de substanțe. Drept urmare, este posibil să aibă loc dereglarea ritmurilor biologice, iar omul se va simți într-un continuu stres sporit.
Cum să scăpăm de meteodependență?
Putem să nu mai depindem de vremea capricioasă? Desigur. Oricine vrea să fie stăpânul propriului corp și stării de spirit.
Pentru a scăpa de modificările de dispoziție și de alte sentimente neplăcute, trebuie să ținem cont de următoarele sfaturi:
- Pe primul loc este cultura fizică. Vă puteți elabora un complex de exerciții fizice și yoga terapeutică, pentru fortificarea mușchilor, relaxarea mentală și fizică, care, la rândul lor, cresc tonusul sistemului nervos autonom;
- Foarte benefice sunt și procedurile în apă- băi, dușuri de contrast, înotul la piscină;
- Este important ca alimentele să conțină o cantitate suficientă de vitamine, iar dacă aveți un deficit, este de dorit să luați multivitamine, însă doar la recomandarea medicului.
Aceste recomandări sunt bune pentru a duce un stil de viață sănătos, iar dacă le veți urma, cu siguranță vă va fi mai simplu să treceți peste schimbările bruște de temperatură. Totuși, dacă organismul dvs. nu este pregătit pentru un stres climateric cum a fost ninsoarea din luna aprilie, de exemplu, străduiți-vă să nu mâncați prea mult, să evitați stresul, atât cel emoțional, cât și cel fizic, să dormiți suficient și să vă faceți un masaj relaxant. Nu lăsați timpul de afară să vă dăuneze sănătatea!
Sursa: Mamaplus.MD