În primii ani de viață copilul se dezvoltă activ, asimilând treptat noi abilități. Una dintre acestea este mestecatul – capacitatea copilului nu doar de a fărâmița alimentele până la o consistență moale, ci și de a forma în guriță un bol, pe care să îl înghită. Pentru majoritatea micuților, acest lucru nu reprezintă o problemă, dar există și copilași care refuză să mănânce alimente tari chiar și la vârsta de doi ani. Aflați din articolul de mai jos cum să învățați copilul să mestece hrana.

Cum să învățăm copilul să mestece?

Când trebuie dezvoltat reflexul de masticație?

Fiziologic, la vârsta de jumătate de an un copil poate deja să își controleze limba, plimbând alimentele prin guriță și fărâmițându-le cu gingiile – această perioadă este optimă pentru primele lecții de masticație, până nu s-au format încă dinții. Pentru aceasta oferiți copiilor covrigei, biscuiți tari, mere curățate, pesmeți – acestea ajută nu doar la masarea gingiilor, ci și îl învață pe micuț să mestece, să umezească și să înghită alimentele solide. La un an el este capabil să țină deja alimentele în mânuță și, la dorință, să muște din ele, iar la doi ani – să mănânce independent bucate „pentru adulți”.

Cum învățăm copilul să mestece?

1. Renunțați la conserve și piureuri din borcănașe. Desigur, pentru o mamă ocupată este mult mai comod și mai ușor să cumpere piureuri la magazin decât să le prepare singură acasă. Însă în conserve piureul este omogenizat ideal, iar copilul nu simte bucățele tari, prin urmare nu mestecă. Este mult mai util să fierbeți singuri legumele, să le pasați cu furculița sau să dați fructele prin răzătoare – astfel copilul se va obișnui treptat cu noua consistență a alimentelor. Dacă nu aveți posibilitatea să gătiți copilului acasă, atunci când alegeți piureurile la magazin țineți cont de indicațiile de pe ambalaje referitoare la vârstă.

2. Demonstrați copilului principiul masticației, prin exemplul personal sau oferindu-i produse care nu pot fi înghițite fără a fi mestecate – zefir, marmeladă etc.

3. Oferiți micuțului produse solide folositoare și gustoase – fructe, biscuiți, covrigei.

4. Încercați să hrăniți copilul în locuri publice: ceilalți copii care mănâncă alimente solide și lipsa alternativelor îl vor determina să se resemneze și să accepte necesitatea de a învăța să mestece singur.

5. Propuneți copilului cu regularitate bucate în bucățele: dacă refuză să mănânce, nu insistați, va mânca atunci când i se va face foame.

Cum să învățăm copilul să mestece?

V-am oferit mai sus câteva sfaturi și recomandări despre cum să învățați copilul să mestece. Reflexul de masticație este foarte important pentru dezvoltarea armonioasă a micuțului. Dacă la doi ani copilul mănâncă exclusiv alimente pasate, acest lucru nu este doar dificil pentru mamă, ci și dăunător pentru copil: fără eforturi corespunzătoare, tractul digestiv se relaxează, funcțiile lui scad, iar, ca urmare, nutrienții sunt asimilați mai greu. Tocmai de aceea trebuie să învățați copilul să mestece încă de la vârsta de jumătate de an, treptat și planificat.

Sursa