Tusea este cel mai „agresiv” și supărător simptom al gripei și al IRVA. Deși nu este recunoscută ca o boală independentă, trebuie tratată imediat ce apare. Desigur, nimeni nu vrea să se „îmbuibe” cu preparate sintetice, de aceea mai jos vom evidenția ce preparate naturale ajută în lupta contra tusei și vom discuta despre eficiența lor.
Deși tusea se împarte, de obicei, în două tipuri – uscată și umedă – ea este de mai multe tipuri. Pentru un tratament efectiv, trebuie să determinați tipul tusei care vă chinuie.
Tipurile de tuse
✔ Uscată și umedă
Tusea umedă se mai numește neproductivă – sputa se blochează în organism și nu se expectorează. Cel mai des se manifestă în cazul răcelilor și este specifică laringitei și faringitei.
Tusea umedă este productivă și se caracterizează prin expectorație activă și, de regulă, este un simptom al bronșitei și al pneumoniilor.
✔ Acută și cronică
Tusea acută apare ca o reacție la o infecție sau un virus ajuns în organism ori ca o reacție la un miros strident sau la alt excitant. Acest tip de tuse durează nu mai mult de 3 săptămâni.
Tusea cronică (îndelungat) durează mai mult de 3 săptămâni. Acesta denotă o boală a plămânilor, inimii sau a stomacului. Tusea fumătorului, alergicului sau a nevroticului, de asemenea, se referă la acest tip.
✔ Periodică și permanentă
Tusea periodică este caracteristică pentru mai multe boli și se intensifică și se calmează în funcție de perioada zilei. Acest tip de tuse poate fi atât uscat, cât și umed și apare ca atacuri sau ca o tuse simplă.
Tusea permanentă durează. Această denotă o boală serioasă și produce disconfort – bolnavii suferă de insomnie, pierd pofta de mâncare și sunt irascibili.
Pentru tratarea tuturor tipurilor de tuse se recomandă folosirea preparatelor cu componente naturale, care acționează mai delicat și se asimilează mai ușor în organism.
Tipurile de preparate:
- Antitusive (în cazul tusei uscate);
- Expectorante (elimină sputa);
- Mucolitice (fluidifică sputa);
- Ameliorează mucoasa.
În componența produselor antitusive și de ameliorare a mucoasei, de obicei, intră pătlagina, care are un efect protector, reduce iritația, stopează procesele inflamatoare și are proprietăți bactericide și antibacteriene.
Produsele mucolitice și expectorante, de obicei, conțin podbal, nalbă, iederă, malț, flori de tei și alte componente naturale.
Eficiența preparatelor antitusive cu componente naturale constă în aceea că preparatul are o influență universală. Au efect nu doar antitusiv, dar și întăresc imunitatea, efect antimicrobian, conțin substanțe folositoare (vitamine și minerale). Se eliberează fără prescripții medicale și se pot utiliza pentru tratamentul îndelungat.
Dacă sunteți în căutarea unui preparat universal antitusiv, atrageți atenția la produsele în componența cărora intră iedera. Unul dintre aceste preparate este Prospanul.
Prospanul este un preparat unic, potrivit pentru orice tip de tuse, și poate fi administrat chiar din primele zile ale vieții. Extractul de iederă are proprietăți expectorante, mucolitice și bronhospasmolitice, precum și fluidizează sputa și favorizează eliminarea ei. Este un preparat absolut natural, care nu conține alcool, zahăr și conservanți, fiind efectiv chiar și în cazul tusei bronhoobstructive.
N-are interdicții și se permite administrarea lui chiar și timpul sarcinii și alăptării. Pentru inhalații se poate utiliza Prospan sub formă de picături, care se permit de la vârsta de 1 an. Prospanul există și sub formă de pastile. Gustul plăcut face tratamentul plăcut și confortabil.
Important de știut: Un tratament incorect al tusei, chiar și în perioada de debut, duce la complicații serioase, de aceea orice preparat trebuie administrat DOAR la indicația medicului.