Copilul este neliniştit şi doarme rău? Identificăm cauzele în comportamentul părinților

Copilul este neliniştit şi doarme rău? Identificăm cauzele în comportamentul părinților

-
//
05.07.2016

Din cartea „E minunat să fii mamă”, a Larisei Surikova, psiholog şi mamă cu mulţi copii

Creierul copilului este unul dintre organele care îşi încep dezvoltarea deja în săptămâna a patra de sarcină. Pentru o dezvoltare timpurie a copilului multe mămici pun „burticii” muzică, îi citesc cărţi şi o plimbă pe la muzee. În schimb acordă puţină atenţie comunicării zilnice cu cei din jur, în primul rând cu soţul.

Copilul este neliniştit şi doarme rău? Identificăm cauzele în comportamentul părinților

În una dintre cărţile mele preferate, „Secretele inteligenţei copilului”, John Medina scrie: „Vreţi să duceţi sarcina la bun sfârşit şi să ajutaţi copilul să se dezvolte armonios şi să fie inteligent? Lăsaţi-l în pace.” Este adevărat. Cea mai bună fundaţie psihologică pentru viaţa viitorului copil este liniştea din timpul sarcinii.

Chiar şi creierul unui copil nenăscut absoarbe informaţiile din mediul înconjurător. Până la formarea organelor de simţ, legătura lui cu lumea exterioară se ţine prin intermediul hormonilor pe care îi produce mama: cortizolul, adrenalina. Micuţul se obişnuieşte cu ei, iar aceştia îl stimulează să dezvolte o anumită linie de comportament.

Copil neliniştit? 4 cauze după naştere

Dar ce să facă cei ai căror micuţi s-au născut deja şi îşi epuizează mamele cu comportamentul lor neliniştit? Mai întâi excludeţi problemele cu burtica, cele neurologice şi alte probleme de sănătate. Înainte de a lua medicamente şi a face masaj, în primele luni de viaţă a micuţului este bine să vizitaţi un osteopat. Apoi… Apoi apucaţi-vă de dumneavoastră! Există patru cauze principale ale apariţiei neliniştii copilului datorate problemelor părinţilor:

  • Insuficienţa somnului la părinţi.
  • Izolarea socială a părinţilor.
  • Împărţirea inegală a sarcinilor între părinţi.
  • Depresia la unul dintre părinţi.

Insuficienţa de somn este distrugătoare pentru psihicul mamei şi al copilului. Micuţul se naşte cu un anumit ritm de viaţă, fără să ştie că mama are nevoie să doarmă un număr de ore la rând. Tot mai mulţi specialişti consideră că particularităţile somnului de noapte sunt determinate de factorii genetici, dar nu putem exclude nici disconfortul pe care îi provoacă micuţului lumea exterioară: este neobişnuit de uscat (după mediul intrauterin lichid), periodic se schimbă presiunea atmosferică, au apărut părinţii, care îi induc o anumită stare de spirit. Imediat după naştere, creierul începe să absoarbă informaţii cu o viteză uimitoare. Aceasta îl împiedică pe micuţ să îşi creeze ritmul propriu.

Mama şi tata trebuie să fie într-o stare de spirit adecvată. Dacă nu vă descurcaţi singuri, cereţi ajutor. Cea mai mare greşeală a părinţilor este să încerce să pună pe umerii mamei toate sarcinile casnice. Nu faceţi acest lucru, din contra, lăsaţi mama să se odihnească şi să doarmă odată cu micuţul, dacă are nevoie.

Dacă nu aveţi bunicuţe şi nici posibilităţi să vă luaţi ajutoare, vorbiţi cu soţul, explicaţi-i starea dumneavoastră. Nu uitaţi că insuficienţa de somn este periculoasă pentru psihic, ea conduce la depresie, lipsa dorinţei de a contacta cu lumea. Cu timpul, agresiunea faţă de soţ, care reuşeşte să doarmă mai mult, va creşte.

Copilul este neliniştit şi doarme rău? Identificăm cauzele în comportamentul părinților

Tânăra mamă are nevoie de comunicare! Nu aveţi posibilitate să comunicaţi cu oamenii în viaţa reală? Comunicaţi virtual: scrieţi despre dumneavoastră şi problemele dumneavoastră folosind reţelele sociale şi forumurile pentru mămici. Aveţi nevoie de acest suport. Nu uitaţi de comunicarea cu soţul: organizaţi-vă un week-end sau măcar câteva ore în doi, pentru a vorbi în linişte şi a discuta toate noutăţile.

Împărţiţi sarcinile casnice. Multe femei îşi scutesc soţii de griji: „Ne asiguri financiar, îţi este greu, de aceea acasă voi face totul singură”. Însă pe micuţ nu îl interesează nivelul de venituri din familie, el are nevoie de părinţi care privesc cu bucurie această nouă etapă a vieţii! Totul poate fi simplu: mama se ocupă de micuţ noaptea, iar tata îl ia de la ora 6, când se trezeşte. Credeţi-mă, bărbatul se poate pregăti de plecare la serviciu în timp ce soţia doarme. Şi, de regulă, copiii sunt mai liniştiţi când sunt în grija tatei, pentru că acesta priveşte lucrurile mai simplu.

Dacă veţi citi cu atenţie punctele de mai jos, veţi reuşi să evitaţi depresiile. Dar ţineţi cont că veţi obţine rezultatele dorite doar dacă veţi lucra zilnic asupra dumneavoastră, şi nu sporadic.

Cum să prevenim depresiile postpartum

Dragi mămici, cumpăraţi plante de calmare şi beţi-le cu litrii – în loc de ceai, cafea şi altele. Acest remediu vă va permite să menţineţi sistemul nervos în stare normală. Aveţi nevoie de acest lucru, pentru că nivelul de hormoni este foarte fluctuant, iar aceasta influenţează asupra sistemului nervos.

Nu uitaţi că micuţul a suferit un stres enorm în procesul venirii pe lume. Dumneavoastră aţi revenit de la maternitate în mediul obişnuit, iar el – nu. Pentru el totul este nou şi străin în această lume, cu excepţia dumneavoastră. Lăsaţi grijile casnice, consacraţi-vă în totalitate copilului cel puţin în primele trei luni. Cumpăraţi un sling, dacă aveţi nevoie. Dacă alăptaţi, e minunat! Dacă nu, staţi pur şi simplu alături de copil. Alte treburi pot să aştepte.

Dragi tătici! Aţi născut vreun copil? Aţi stat acasă cu micuţul? Dar cu doi? Aţi mâncat pe apucate? Sau poate aţi dormit 3-4 ore pe zi pe parcursul mai multor luni? Sau, cu copilul în braţe, aţi ţinut casa lună şi aţi gătit cina iubitei? Atunci de ce consideraţi că soţia care stă cu micuţul acasă nu a făcut nimic toată ziua, iar cina este prea simplă?  

Nu cereţi, ci faceţi singuri, dacă vreţi dragostea soţiei şi a copiilor. Şi dumneavoastră aţi contribuit la noul mod de viaţă. Nu uitaţi: copiii sunt pentru toată viaţa!

Copilul este neliniştit şi doarme rău? Identificăm cauzele în comportamentul părinților

Mămici! Dormiţi şi mâncaţi cât vă place

Comunicaţi. Nu doar citiţi, ci şi scrieţi despre problemele dumneavoastră şi veţi afla că nu sunteţi singure. Mii de mămici sunt personaje din acelaşi serial, dar credeţi-mă, continuarea lui este minunată!

Copilul percepe starea dumneavoastră energetică. Mama şi tata cred că nu este o problemă să discute în contradictoriu şi să se plângă de capriciile micuţului: „El nu înţelege încă nimic”. Da, copiii nu înţeleg sensul cuvintelor, însă înţeleg dispoziţia părinţilor, nu uitaţi acest lucru! Nu îl vorbiţi de rău, şi nu vorbiţi de rău nici unul despre altul.

Permiteţi-vă să trăiţi, nu să existaţi. Toţi copiii sunt diferiţi, la fel şi mămicile lor. Dacă vă veţi aşeza pe podea cu micuţul pe burtă şi vă veţi juca cu cel mare, dar nu veţi alerga prin bucătărie, făcând curăţenie şi gătind cina, în casă va fi linişte. Şi nu vă temeţi că toţi vor muri de foame sau vor fi acoperiţi de murdărie. Poate că dumneavoastră vreţi să fiţi o superfemeie, însă acum trebuie să fiţi doar MAMĂ.

Sursa