Unele tinere mămici încep să își facă griji imediat după naștere – copilul a venit pe lume, dar ele nu au suficient lapte. Ce va mânca micuţul? Va rămâne flămând? Când va creşte cantitatea de lapte? În realitate însă, cazurile în care mama nu poate produce suficient lapte pentru hrănirea nou-născutului sunt foarte rare.
Din păcate, miturile și stereotipurile deseori induc în eroare mămicile în ceea ce privește cantitatea de lapte, forțându-le să dea copiilor lapte praf. DESEORI acest lucru nu este necesar. Aproape ÎNTOTDEAUNA, cu cât mai des alăptați copilul, cu atât mai mult lapte veți avea.
De multe ori eforturile mamei de alăptare sunt anulate în primele zile după naştere, în timpul aflării la maternitate. Unele mame nu înţeleg sau nu cred că colostrul (lichidul gălbui dens produs de glandele mamare) este suficient pentru nou-născut. Din cauza acestei erori, mămicile încep să dea copiilor lapte praf.
Mulţi au auzit, probabil, că stomacul nou-născutului este de mărimea unei mingi de golf, dar el, de fapt, este mult mai mic!
După cum afirmă site-ul LaLeche League:
„Volumul stomacului nou-născutului, în prima zi de viaţă, este de 5-7 ml. Savanţii au stabilit că stomăcelul bebeluşului nu este capabil să crească în volum, pentru a primi mai multă hrană. Având în vedere că pereţii stomacului sunt încă rigizi, nou-născutul regurgitează des excesul de lapte. Colostrul este suficient pentru primele mese ale copilaşului dumneavoastră!
În ziua a treia, volumul stomacului este deja de 22-30 ml. Alăptările dese, în porţii mici, permit asimilarea bună a laptelui.
Stomacul unui bebeluş de 7 zile este de 45-60 ml. Continuând alăptările dese, dumneavoastră asiguraţi micuţul cu hrana necesară şi produceţi suficient lapte, în conformitate cu necesităţile copilului.”
Pentru a vă imagina volumul stomacului unui nou-născut, puteţi imprima şi agăţa de frigider următorul tabel:
Ţinând cont de cele spuse mai sus, este clar că în primele zile micuţul nu are nevoie de alimentaţie în cantităţi mari. În aceste zile colostrul ajută la normalizarea funcţiei sistemului digestiv al micuţului, având proprietăţi de protecţie şi fiind în cantitate suficientă pentru un stomăcel atât de mic!
După 2-6 zile multe mămici simt un „aflux” de lapte, care uneori este însoţit de întărirea glandelor mamare şi senzaţii dureroase la alăptare.
Alăptarea frecventă ajută la depăşirea acestor senzaţii. Deoarece organismul mamei încă nu ştie de cât lapte are nevoie micuţul, acesta produce PREA MULT lapte, conducând la îngreunarea sânilor. De regulă, această senzaţie trece în săptămâna a doua, şi nu pentru că laptele „dispare”, ci pentru că organismul mamei a învăţat să regleze producerea laptelui în cantităţile necesare micuţului.