mamaplus

Varicela în sarcină. Ce se întâmplă dacă mama se infectează înainte sau după naștere

-
//
08.09.2020

Vărsatul de vânt, denumit și varicelă, este o infecție virală care apare, de obicei, în copilărie. Cele mai comune simptome sunt erupțiile sub formă de leziuni mici roșii, care ulterior formează vezicule ce se sparg. Erupția apare în valuri pe parcursul a 3-5 zile și, de multe ori, este precedată de febră și dureri musculare. Pneumonia virală poate să apară în 10-15% dintre cazuri.

Varicela este extrem de contagioasă, o persoană infectată transmițând boala cu 1-2 zile înainte de apariția erupției și până când se descuamează și ultimele leziuni ale acesteia. Pentru cei care nu au avut niciodată varicelă, există o probabilitate de 90% să se infecteze dacă intră în contact cu cineva care are deja varicelă. Probabilitatea infecției este direct proporțională cu timpul petrecut în contact cu persoana infectată. Primele simptome vor apărea la 7-21 de zile de la expunere.

Femeile însărcinate și varicela

Atunci când o persoană face varicelă, va dezvolta anticorpi pentru acest virus, care rezistă mult timp și fac acea persoană imună la boală. Aceasta înseamnă că o eventuală expunere la virus nu va mai duce la îmbolnăvire.

Majoritatea bebelușilor născuți după o sarcină cu varicelă sunt sănătoși. Totuși 1-3 % dintre copii vor avea una sau mai multe malformații din cauza infecției.

Virusul varicelo-zosterian traversează placenta în 25% din cazuri, infectând fătul. Uneori infecția cauzează un sindrom numit embriopatia varicelo-zosteriană. Afectarea fătului include cicatrici, probleme oculare, probleme de creștere, subdezvoltarea unui braț sau a unui picior, dimensiuni reduse ale capului, întârziere în dezvoltare fizică sau mentală. Unii bebeluși pot avea una sau mai multe dintre aceste probleme, în timp ce alții nu vor avea absolut nicio problemă.

Cel mai mare risc de afectare a fătului există atunci când mama contractează varicela între 7-20 de săptămâni de sarcină. În primul trimestru, riscul apariției afecțiunilor fetale este între 0.5 - 1 %, iar când varicela apare între 13-20 de săptămâni riscul de afectare fetală se pare că este către 2%.

Dacă mama face varicelă cu cinci zile sau mai puțin înainte de naștere sau cu una-două zile după naștere, există o probabilitate de 20-25% ca bebelușul să facă la rândul lui varicelă. Dacă apare în această perioadă, infecția este denumită varicelă congenitală. Din păcate în această eventualitate riscul de deces fetal este de până la 30%, infecția fiind foarte severă. Dacă pacienta face varicelă cu mai mult de 6 zile înaintea nașterii, copilul poate face o formă mult mai puțin severă a infecției, deoarece o parte dintre anticorpii dezvoltați de mamă sunt deja trecuți de placentă și îi vin în ajutor fătului.

Pe de altă parte, multiple studii au evidențiat faptul că nu există nicio legătură între infecția paternă și infecția fetală atâta timp cât mama are imunitate.

Teste pentru a depista eventuala afectare a fătului

Începând cu 18 săptămâni de sarcină, un specialist în medicina Materno-Fetală poate vedea o eventuală afectare a creierului sau a membrelor cauzată de infecția cu varicelă, în cadrul unei investigații - ecografie morfologică fetală.

Uneori este nevoie de o serie de asemenea investigații pentru a depista eventuale afecțiuni ale fătului. Există însă, câteodată, afectări ale fătului care nu pot fi depistate nici la aceste ecografii morfologice.

Boala Zoster și sarcina

După varicelă, virusul rămâne inactiv la nivelul nervilor din șira spinării. Dacă virusul este activat din nou, cauzează boala Zoster. Aceasta ia forma unor vezicule apărute pe porțiuni restrânse de piele.

O persoană care a fost la un moment dat infectată cu varicela, are deja anticorpi pentru acest virus și nu va mai face infecția. Este, deci, în afara oricărui pericol - la fel și bebelușul.

În situația în care nu există imunitate la varicelă, există o probabilitate redusă de a face varicelă, după expunerea la boala Zoster. Datorită caracterului limitat al leziunilor din boala Zoster, riscul de contaminare pe calea aerului este redus. Infecția poate să apară totuși după contactul direct cu leziunile.

Riscul de apariție a malformațiilor fetale se pare că este mai redus în cazul expunerii la boala Zoster, față de expunerea la varicelă.

Studii efectuate pe grupe mari de gravide au indicat faptul că nu există niciun risc pentru copiii ai căror mame au dezvoltat boala Zoster în timpul sarcinii.

Vaccinarea pentru varicelă și sarcina

Producătorul vaccinului recomandă o pauză de trei luni din momentul vaccinării până la conceperea unei sarcini. Unele persoane pot să aibă o erupție în urma vaccinării. În cazul apariției erupției, există posibilitatea de a infecta și alte persoane.

Academia Americană de Pediatrie recomandă pacientelor să aștepte cel puțin o lună din momentul vaccinării până la conceperea unei sarcini. Există rapoarte ce evidențiază copiii fără malformații din sarcini concepute la o lună sau mai puțin de la vaccinare.

Alăptarea și varicela

Virusul varicelo-zosterian nu a fost identificat în laptele matern. Mai mult, laptele matern poate să conțină anticorpi care protejează bebelușul de varicelă. Pentru că varicela este puternic contagioasă, trebuie să iei legătura imediat cu pediatrul pentru a-l informa despre apariția bolii în timpul alăptării. Prevenirea contactului direct dintre bebeluș și erupție scade foarte mult probabilitatea transmiterii la nou-născut.

Vaccinul pentru varicelă poate fi făcut în timpul alăptării, virusul varicelo-zosterian nefiind identificat în laptele matern.