mamaplus

Unele femei află că sunt însărcinate abia în trimestrul doi. Cum e posibil așa ceva?

-
//
02.04.2021

Cu siguranță ai auzit povești ale unor femei care ajungeau la spital pentru că le durea spatele sau credeau că au indigestie și aflau, spre uimirea lor, că tocmai urmează să nască. Chiar dacă îți par ciudate cazurile în care femeile află că sunt însărcinate mai târziu decât s-ar întâmpla de obicei, acest fenomen este confirmat totuși de oamenii de știință. Conform unor studii, statistic un astfel de caz apare la o dată la 2500 de sarcini. Aproape 1 din 500 de femei nu îşi dă seama că este însărcinată până în săptămâna 20 de sarcină! Cazurile sunt atât de dese încât s-a inventat şi un termen pentru asta: sarcina criptică.

Greu de crezut, nu? Mai ales dacă eşti una dintre acele persoane care a simțit cât de greu trece fiecare zi de sarcină în parte, din cauza simptomelor neplăcute. Dacă te întrebi cum e posibil, avem și câteva explicații.

De obicei sesizăm sarcina prin câțiva paşi simpli: observăm că nu mai avem menstruație, facem un test de sarcină de la farmacie, mai așteptăm câteva zile şi mergem la medicul ginecolog ca să confirme. Sunt câteva lucruri care pot întrerupe acest lanț ce nouă ni se pare atât de logic.

De exemplu, lipsa menstruației poate să nu te facă să iei imediat un test de sarcină. Sunt femei care au ciclu neregulat şi cărora nu li se pare ceva ieşit în comun că le lipseşte menstruația de câteva luni. Sau este posibil să confunde menstruația cu mica sângerare care are loc uneori la implantarea ovulului fecundat în uter.

Este posibil şi că rezultatul de la testul de sarcină să inducă în eroare. Se presupune că el este 99% corect. Erorile apar atunci când el este făcut prea devreme (mai devreme de 10 zile de la ovulație) sau dacă urina folosită este prea diluata. Uneori se poate întâmpla şi că rezultatul corect să se afișeze în 15 minute (când testul ar putea să fie de mult în pubelă de gunoi).

Că nu toate femeile suferă de simptomele sarcinii, asta ştie toată lumea. Chiar poți trece prin sarcina fără grețuri, oboseală, picioare umflate sau reflux gastric. Şi chiar dacă le ai, poți da vina pe altceva, de la indigestie până la stres la serviciu. Mai ales dacă nu ai fost însărcinată poți uşor să confunzi aceste stări cu altceva.

Dar îngrăşarea? În sarcină nu trebuie să iei o mulțime de kilograme în plus. Ca să nu mai spunem că, dacă eşti mai masivă din fire, acestea abia se observă. Loviturile din burtică? Poți crede că ai crampe. Şi, dacă placenta este situată în față, ele se simt mult mai puțin.

Foarte dese sunt aceste cazuri mai ales dacă ai impresia că în niciun caz nu poți fi însărcinată - dacă ți s-a spus că eşti la menopauză, dacă soțul tău are o vasectomie, dacă ți s-a spus că eşti infertilă etc. Ca regulă generală, pentru a nu se întâmplă asemenea cazuri şi fiecare femeie însărcinată să beneficieze de monitorizare medicală încă de la începutul sarcinii este bine că atunci când aveți o combinație de mai multe simptome precum - crampe, oboseala, greață, sau pur şi simplu o senzație că v-ați simți mai diferit să mergeți la un control ginecologic.