Sarcina este cel mai natural fenomen. Dar în cazul în care vorbim despre femei aflate la prima sarcină sau la viitoare mămici aflate la o vârstă fragedă, pot să apară numeroase impacientări. Grijile se referă în principal la ceea ce privește finalizarea acestui proces, adică nașterea: nașterea să decurgă normal, să nu se producă prematur și ca tot procesul să fie natural și copilul să fie sănătos.
Nașterea este procesul care trebuie să aibă loc în perioada de 38-42 de săptămâni de graviditate și fie că vorbim despre o naștere pe cale naturală sau de o naștere prin cezariană, este firesc să apară anumite îngrijorări.
Există totuși câteva sfaturi importante care pot fi aplicate în ultimele săptămâni de sarcină.
Ultimul trimestru de sarcină și nașterile premature
Sarcina este împărțită în mai multe segmente cronologice. Cel mai puțin corect este cel pe luni. Astfel că sarcina se presupune a dura 9 luni, când de fapt ea ține 9 luni jumătate, aproape 10.
O împărțire mai corectă este cea pe săptămâni, care se referă la o împărțire pănă în săptămâna 38-42 când trebuie să se producă nașterea.
Împărțirea pe trimestre se referă la 3 trimestre care sunt delimitate de modificări majore ce se produc în această perioadă.
Primul trimestru se referă de la prima zi a concepției și până în săptămâna 10-11 de sarcină. Al doilea trimestru se delimitează de la săptămâna 11 și până în săptămâna 24-25 a sarcinii. Ultimul trimestru este delimitat de săptămâna 24 și până în săptămâna 38-42 de sarcină.
Începând cu săptămâna 24, sarcina poate fi considerată viabilă. Momentul se referă la o naștere prematură extremă (ELBW – Extreme low Body weight). Rata de supraviețuire este destul de mică, iar rata complicațiilor pe termen imediat și lung asupra nou-născutului este mare.
Însă cel mai adesea dacă ne referim la o naștere prematură aceasta are loc începând cu săptămâna 32 când încep gradat să se producă modificările premergătoare nașterii.
După această săptămână, fătul se va repoziționa cu extremitatea cefalică în sus, apoi cu capul spre partea inferioară pentru a se angaja mai apoi înspre canalul vaginal.
Ce modificări au loc în ultimul trimestru de sarcină:
Modificările care au loc acum vizează atât modificările fetale resimțite de organismul matern, dar și cele produse în mod direct asupra organismului matern.
Modificările fetale se referă la faptul că acum sistemul nervos dar și creierul fătului sunt complet dezvoltate. În această perioadă asupra sistemului cardiovascular încep să se închidă șunturile cardiace și cele de la nivelul corelației cu vasele ombilicale vor începe să se reducă ca importanță, urmate de închiderea definitivă a acestora. Aceste sisteme de circulație colaterale sunt firești în viața intrauterina, dar sunt anormale dacă persistă după naștere.
Modificările fetale se mai referă și la o începere a dezvoltării tuturor simțurilor de către făt. Acesta începe să simtă acuitatea vizuală, distinge întuneric și lumină, aude și receptează tot mai bine discuțiile materne.
Unele dintre ultimele modificări care se produc se referă la maturarea plămânilor, a unui lichid denumit surfactant. Acest lichid care contribuie la maturarea plămânilor, ce are loc în special în ultimele 6 săptămâni de sarcină, sunt un factor definitoriu pentru o rată de succes a unei nașteri premature.
Pielea începe să se dezvolte complet în această perioadă. Această dezvoltare a pielii va asigura capacitatea fătului de termoreglare, adică de a-și menține singur o temperatură corporală adecvată și constantă. Totodată asigură și o capacitate de protecție față de infecții, care în cazul unei nașteri premature sunt elementele esențiale de risc.
Din acest motiv al dezvoltării parțiale al pielii trebuie ca nou-născutul să fie introdus într-un incubator pentru a-i putea asigura termoreglarea și într-un mediu cât mai steril pentru a evita infecțiile.
Dimensiunea fătului suferă o continuă modificare. Dacă în săptămâna 27 de sarcină acesta atinge 600-800 grame, progresia este rapidă și va atinge ulterior 1.500 de grame continuat cu greutatea de naștere, adică de peste 3.200-3.700 grame.
Creșterea de greutate este concomitentă cu una în lungime. Spațiul intrauterin este tot mai mic și din acest motiv va avea o serie de mișcări intrauterine care vor fi resimțite de către mămică.
Astfel că, dacă în această perioadă resimțiți tot mai intens mișcările copilului dar care pot produce și mici senzații de disconfort, trebuie să știți că acestea sunt perfect normale.
Modificările resimțite de organismul matern se referă la o serie de descărcări tot mai intense hormonale, fapt pentru care poate să existe o sensibilitate sporită resimțită de mamă. Această sensibilitate de la nivelul sânilor, dar și de o sensibilitate mai redusă la zgomote, la durere este firească.
Abdomenul crește concomitent cu creșterea în greutate a mamei, care va depăși deja 5, 10 și chiar 15 kg de la începutul sarcinii și până acum. Surplus rapid de greutate poate fi resimțit de către mamă ca un disconfort dar și ca o dificultate de deplasare.
Tot în această creștere de greutate mama va avea și o necesitate tot mai deasă și mai accentuată a urinării. Spațiul intrauterin realizează o compresiune asupra vezicii urinare și diminuează capacitatea vezicii de extensibilitate.
Este bine ca în această perioadă să vă hidratați adecvat deoarece aceste urinări repetate pot produce mici infecții urinare dacă nu există și un flux hidric adecvat. De asemenea, încercați să nu estompați prea mult hrănirea, chiar dacă vă sperie gândul că ați luat în greutate mai mult decât considerați necesar.
Nu înseamnă că trebuie să sporiți prea mult cantitatea în sine de mâncare, ci că trebuie să existe și o diversitate în hrănire pentru a asigura un aport de vitamine și de nutrienți necesari.
Ce sfaturi ar trebui să urmați în ultimele săptămâni de sarcină:
Monitorizarea sarcinii cu un ginecolog
Este foarte important ca încă de la confirmarea prin test sau de către un medic obstetrician a sarcinii să existe o permanentă observație și colaborare cu un medic obstetrician. Este important ca pe perioada celor 9 luni să existe măcar un consult lunar care poate implica și o ecografie lunară a evoluției sarcinii.
Este posibil ca în ultima perioadă a sarcinii să fie necesară o vizită mai intensificată (mai des decât o vizită lunară) pentru a discuta cu medicul toate aspectele ce vor urma legate de naștere. Se poate stabili împreună cu acesta o metodă prin care să fie efectuată nașterea, adică dacă poate fi vorba de necesitatea unei operații de cezariană.
Dacă va fi necesară o anestezie eperidurală, care să mai atenueze din contracțiile uterine destul de puternice ce au loc în perioada de travaliu.
Trebuie așadar să existe în ultima perioadă a sarcinii o bună colaborare cu medicul obstetrician și înștiințarea acestuia despre orice modificări, dureri, scurgeri sau sângerări ce pot surveni și despre cum trebuiesc acestea gestionate.
Încercați ca în ultima perioadă de sarcină să faceți posibil contactul medicului obstetrician la orice oră în cazul unor urgențe medicale sau în cazul declanșării nașterii.
Este totodată la fel de important ca medicul care v-a avut sub supraveghere pe toată durata sarcinii să fie cel care va asista la naștere, deoarece încrederea acumulată medic-pacient pe perioada celor 9 luni trebuie să se regăsească și la finalul acestei perioade de sarcină.
Evitarea eforturilor
Un efort fizic prelungit sau unul de intensitate mare nu este recomandat. Deoarece un astfel de efort fizic poate să fie cel care declanșează nașterea.
În ultimul trimestru dar mai ales în ultima lună de sarcină nu este recomandat a se efectua niciun fel de efort deoarece nu doar că poate declanșa nașterea înainte de termen, dar poate crea complicații atât asupra fătului cât și asupra organismului matern. Este de asemenea de evitat un efort psihic solicitant.
Concediul maternal
Este recomandat tocmai datorită evitării acestui tip de efort fizic sau de factor declanșator de stres psihic, ca odată ce se atinge ultimul trimestru și din luna în care se poate obține de facto (conform legislației în vigoare, începând cu luna a 7-a de sarcină) acel concediu maternal pre-mergător nașterii, acesta să fie și luat.
Multe femei au tendința să meargă la serviciu până în ultima zi înainte de naștere, deoarece consideră că sarcina încă nu impune atâția factori de risc asociați cu munca cât să reprezinte o problemă.
Totuși este suficient o singură zi mai stresantă sau un efort fizic mai intens în această ultima perioadă de sarcină pentru a se crea probleme și sarcinii, și nașterii, astfel evitați acești factori de risc.
Alimentația
Orice fel de alimente care au tendința de a balona sau de a crea disconfort gastric, chiar dacă înainte de sarcină au fost bine tolerate dar acum au provocat o reacție de greață ori de neplăcere, este indicat să fie ocolite.
Nașterea trebuie să aibă loc între săptămâna 38-42 și chiar dacă o naștere la 34 sau 36 de săptămâni nu pare să pună probleme și procentual vorbind este majoritar viabilă, este mai bine să se evite o declanșare a nașterii datorate unei balonări.
Alimente care declanșează gaze (fasolea), alimente ce solicită un timp mare de digerare (mezeluri, prăjeli) ori alimente fermentate (iaurt, kefir) se recomandă a fi scoase pe cât posibil din alimentație.
De asemenea și sucurile acidulate este bine să fie înlocuite cu sucuri naturale, fresh-uri proaspăt stoarse pentru o mai bună gestiune a sarcinii.
Evitarea stresului
Poate unul dintre cei mai importanți factori, stresul este resimțit încă din prima zi, dar cu o mai mare pregnanță din luna a 5-a de sarcină și mai des în ultima lună, de către făt.
Chiar dacă considerați că cel mic din burtică nu are cum să resimtă așa ceva, studiile arată că fătul resimte de 10 ori mai intens orice supărare a mamei și chiar de 5 ori mai intens orice stres al tatălui.
Astfel că dacă față de mama este conexiunea prin cordonul ombilical, față de tata încă nu este pe deplin explicată conexiunea care are loc, însă au fost analizate efectele acestei conexiuni, care sunt cât se poate de reale.
Pregătirea pentru momentul nașterii
Este bine ca înainte de naștere să se efectueze o serie de pregătiri ce țin de detalii. Cum ar fi un pachet de spital care să conțină hainele și o listă de lucruri ce sunt necesare în perioada de dinainte de naștere și în primele zile de după naștere în perioada de spitalizare.
Astfel că, în timp ce în străinătate există chiar o serie de simulări de naștere, e bine ca măcar la nivel conceptual tânăra mămică să fie pregătită și fizic cu lucrurile necesare pentru naștere.