În general, 15% din numărul total de sarcini se soldează cu avort spontan, dar această statistică se bazează numai pe sarcinile întrerupte după șase săptămâni.
"Dacă ar fi luate în calcul toate sarcinile pierdute, indiferent de evoluția lor, aproape jumătate dintre ele nu ajung la termen", explică dr. Mary Step-henson, medic obstetrica-ginecologie la Clinica Universitară din Chicago. Ea le recomandă femeilor care își doresc un copil să-și modifice stilul de viață, astfel încât să țină stresul la distanță, încă dinainte de a rămâne însărcinate.
Cunoscută sub denumirea medicală de avort spontan, această problemă uneori pare lipsită de explicații. Există unele studii care indică o legătură între pierderea sarcinii și un nivel ridicat de stres, în special la începutul sarcinii sau imediat după concepție. În revista Endocrinologie din iunie 2003, cercetătorii au sugerat că CRH nu este eliberat doar în creier de femeile extrem de stresate, ci și în restul corpului. CRH acționează mastocitele, celule care secretă substanțe ce cauzează reacții alergice.
Se pare că una din aceste substanțe, triptaza, previne producerea membranelor necesare pentru a se dezvolta embrionul și influențează întreaga structură a placentei. Pe scurt, reacția corpului tău poate conduce la pierderea sarcinii.
De asemenea, conform unui studiu din 2006, niveluri crescute de cortizol pot influența nivelul de progesteron, care are un impact asupra creșterii uterine și altor aspecte din sarcină.