Standardele de supraveghere a gravidelor în Republica Moldova. Modificări şi inovaţii

Standardele de supraveghere a gravidelor în Republica Moldova. Modificări şi inovaţii

-
//
20.05.2016

Recent, la redacţia Mamaplus.MD a venit o scrisoare cu următorul cuprins:

„Bună ziua! Vă scrie o viitoare mămică, sunt gravidă în 19 săptămâni. M-am ciocnit de anumite modificări ale legislaţiei noaste medicale. Se pare că începând cu luna martie a acestui an, femeile însărcinate nu trebuie să facă analiza sângelui la hemoglobină, analiza urinei la proteină, iar în cazul meu, nici la anticorpii Rh-negativ până la săptămâna a 28-a. Mai bine zis, pot să o facă, dar pe cont propriu, pentru că poliţa medicală nu le mai acoperă. Această situaţie mi s-a părut cam ciudată. Să nu se facă analize la hemoglobină, proteină, anticorpi… Oare este adevărat? Aş vrea să precizez, poate voi ştiţi de ce beneficiază şi de ce nu beneficiază gravidele în baza poliţei medicale. Cred că aceasta este o problemă actuală nu doar pentru mine, ci şi pentru alte femei însărcinate. Mii de mulţumiri, Eugenia”.

Standardele de supraveghere a gravidelor în Republica Moldova. Modificări şi inovaţii

Nu am putut lăsa fără atenţie această problemă şi am decis să ne adresăm Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, pentru a vedea cum s-au modificat regulile de supraveghere a gravidelor şi care sunt cauzele acestor modificări.

Toate femeile gravide au dreptul la investigaţiile cuprinse în Programul unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală, dacă există indicaţii clinice şi trimiteri eliberate de către medicul de familie sau medicul specialist (formularul 0-27e). Programul unic este prezentat  pe site-ul CNAM – www.cnam.md.

Trebuie să menţionăm că Standardele de supraveghere a gravidelor, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 31 din 27 ianuarie 2016, prevăd o serie de investigaţii necesare pentru asigurarea unei supravegheri eficiente a evoluţiei sarcinii şi permit depistarea eventualelor probleme sau modificări care pot complica evoluţia sarcinii.

Ca rezultat al depistării unor complicaţii sau a unor modificări în cadrul investigaţiilor efectuate, medicul de familie sau medicul specialist completează o trimitere (formularul 0,27e) pentru investigaţii suplimentare.

Cât priveşte analizele la anticorpi Rh-negativi şi la hemoglobină, nu au fost efectuate nici un fel de modificări. Analiza la hemoglobină se face în continuare de 6 ori în timpul sarcinii, dacă nu au fost depistate dereglări şi patologii specifice. Analiza la anticorpi se efectuează 1 dată pe lună în caz de Rh negativ şi la fiecare 2 săptămâni în caz de Rh conflict.

Standardele de supraveghere a gravidelor în Republica Moldova. Modificări şi inovaţii

A fost aprobat, pentru prima dată, cadrul juridico-normativ care asigură dreptul femeii gravide de a-şi alege singură ginecologul-obstetrician pentru supravegherea în condiţii de ambulator în Chişinău, absolut gratuit şi indiferent de locul de trai şi domiciliu.

La fel, standardele de supraveghere a gravidelor în Moldova prevăd, pentru prima dată, screeningul biochimic prenatal pentru gravidele din grupa de risc – dublu test şi triplu test, care permit depistarea celor mai periculoase tulburări de dezvoltare a fătului.

Conform noilor reguli, a fost adăugată o nouă vizită obligatorie la medicul de familie, la 32-33 de săptămâni de sarcină. Iar testele de proteină în urină şi glucoză au devenit obligatorii, pentru că ele, în opinia medicilor, permit diagnosticarea patologiilor de sarcină.

Ordinul şi modificările pot fi consultate online aici >>>

Trebuie să menţionăm că standardele de supraveghere a gravidelor nu limitează necesitatea efectuării unor investigaţii, ci este elaborat cu scopul determinării volumului de asistenţă medicală obligatorie care trebuie asigurat gravidelor.

A pregătit Ecaterina Zadvornaia