Mișcarea are multiple beneficii: de la menținerea tonusului muscular și a greutății corporale, până la un somn mai bun și o mai bună oxigenare a sângelui. Și la o stare de spirit mai plăcută. Și gravidele și-ar dori toate aceste lucruri, numai că unele sporturi interzise în sarcină le stopează avântul. Hai, nu vă speriați, fetelor! Vă rămân accesibile plimbările și, până la o anumită vârstă a sarcinii, înotul. 

Sporturi interzise în sarcină:

Trebuie să lași la o parte obiceiurile pe care le-ai avut până acum și să fii prudentă în ceea ce privește starea ta de sănătate. Și implicit a bebelușului. Orice activitate care te expune riscului de a-ți pierde echilibrul îți este interzisă. Deocamdată. Așadar, dacă gimnastica, snowboardingul, echitația, alpinismul, surfingul și patinajul se numărau printre activitățile tale, uită de ele. Toate prezintă un risc major de a cădea pe burtă și de a-ți pune în maxim pericol bebelușul. Nu, asta nu-i lista completă. În ea mai sunt incluse și sporturi precum tenisul și ciclismul. Hai, să zicem că în primul trimestru te mai poți plimba cu bicicleta, dar cu condiția să te afli permanent în siguranță. Din al doilea trimestru, însă, nici măcar cu respectarea acestei condiții. Pune așadar bicicleta la „odihnă”.

Fără sporturi de contact!

Va trebui să eviți să faci sporturi de contact precum fotbal, volei sau judo. Nici scufundările nu sunt recomandate, din cauza riscului decompresiei care poate avea loc. Situație în care riscul de avort este ridicat. Ca și cel de a aduce pe lume un copil cu defecte. Și să nu-ți treacă prin cap cumva să te urci într-un balon cu aer cald, la înălțime. Modificarea nivelului de oxigen te pune și pe tine în pericol, și pe copilul tău nenăscut. Un alt risc care pândește atunci când faci un efort, este cel de supraîncălzire. Așa că nu e voie să te… agiți atunci când temperaturile externe sunt crescute.

Ascultă-ți corpul!

Înotul sau gimnastica acvatică se pot practica, dar cu prudență. Evită în schimb hidromasajul, sauna, yoga și pilates. Și ascultă-ți întotdeauna corpul când îți dă semnale să încetinești sau să te oprești pentru că a obosit. El este cel mai bun instructor din câți pot exista.

Nu ai fost niciodată pasionată de sport? Nu e momentul să te apuci acum, când ești însărcinată, numai pentru că ai auzit că mișcarea face bine. Asta pentru că cel mai probabil nu știi să îți dozezi efortul și poți cădea într-o extremă periculoasă.

Modificări de… program

Dacă sportul tău preferat nu este pe lista celor interzise cu desăvârșire, este posibil să mai poți continua să îl practici o vreme. Cu acordul medicului. Dar modifică ritmul și intensitatea exercițiilor. Obișnuiai să faci jogging? Ei bine, nu ai voie să alergi, ci doar să te plimbi puțin mai alert. De asemenea, scurtează și timpul alocat sportului. Pe măsură ce sarcina înaintează, acesta va fi diminuat progresiv. Economisește-ți energia împărțind seriile de exerciții în sesiuni mai scurte. Obosești dacă te plimbi alert 30 de minute fără oprire? Atunci încearcă de trei ori câte 10 minute pe parcursul unei zile. Iar dacă faci exerciții cu greutăți, alege unele mai ușoare. Cât să îți păstrezi mușchii tonifiați, dar să îți și protejezi articulațiile.