Fiecare dintre noi, de-a lungul timpului, contractează un virus care duce ulterior la o infecție. Ca o parte din mecanismul nostru de apărare, corpul produce anticorpi pentru a combate aceste infecții.
Vezi în continuare care dintre tipurile de infecții pot cauza probleme în sarcină și de ce este important să-ți anunți medicul despre semnele sau schimbările pe care le observi la tine.
Herpesul genital în sarcină
Infecția cu virusul herpes simplex (VHS) poate fi dăunător pentru nou-născut. Un tratament este disponibil în cazul în care infecția apare în timpul sarcinii. În schimb, dacă herpesul genital apare către sfârșitul sarcinii sau în timpul travaliului, medicul îți poate recomanda o operație de cezariană pentru a reduce șansele ca cel mic să se infecteze.
Pentru a preveni herpesul genital, este nevoie să folosiți prezervativul, mai ales dacă unul dintre voi suferă de această infecție și să evitați sexul oral, mai ales dacă unul dintre voi se confruntă cu herpes oral.
Infecțiile cu transmitere sexuală în sarcină
Infecția cu Chlamydia este cel mai comun tip de infecție cu transmitere sexuală. Aceste infecții, de cele mai multe ori, nu prezintă simptome, de aceea este recomandat să faci o eventuală verificare adresându-te medicului tău specialist.
Infecția cu virusul Zika
Virusul preluat în timpul sarcinii duce la malformații congenitale la făt. Înainte de a călători în zone precum America Centrală sau de Sud, Asia de Sus-Est, zona Pacificului, Caraibe etc., cere sfatul medicului.
Infecții transmise de către animale
Excrementele de pisică pot conține un parazit care se numește Toxoplasma gondii, în timp ce infecția cu acest parazit este denumită toxoplasmoza care poate fi periculoasă pentru făt.
Pentru a reduce șansele de a contracta infecția cu acest parazit, iată ce poți face:
- Încearcă să nu golești tu litiera în timpul perioadei de sarcină;
- În cazul în care nu este nimeni care să schimbe murdăria pisicii, folosește mănuși de unică folosință, în timp ce tăvița trebuie curățată zilnic și umplută cu apă fierbinte timp de cinci minute (pentru a omorî bacteriile);
- Evită contactul cu pisici care sunt bolnave;
- Mănușile de unică folosință sunt valabile și atunci când faci curat prin curte și găsești excremente de pisică;
- Spală-ți mâinile tot timpul;
- Ai grijă la igiena alimentelor (cum trebuie preparate sau depozitate etc.)
De altfel, mielul și oaia pot avea o bacterie numita Chlamydia psittaci. Evită contactul cu mieii nou-născuți sau cu mulgerea oii. Anunță-ți doctorul dacă te confrunți cu simptome asemănătoare răcelilor, după ce ai stat în preajma oilor. Porcii sunt, de asemenea, o sursă a infecției cu hepatita E. Nu există însă niciun risc de a avea infecție cu hepatita E dacă vei consuma produse din carne de porc.