Cercetătorii de la Imperial College, din Londra, au descoperit, printr-un nou studiu, că o cauză a pierderilor repetate de sarcină ar putea fi calitatea slabă a spermei. Aceștia au analizat calitatea spermei a 50 de bărbați ale căror partenere au pierdut minim trei sarcini consecutive, potrivit sciencedaily.com.
Studiul a fost publicat în revista ”Clinical Chemistry”. Oamenii de știință au demonstrat că sperma bărbaților ale căror partenere au pierdut mai multe sarcini a avut un nivel mai ridicat de leziuni ale ADN-ului. Aceasta descoperire ar putea ajuta la conceperea unor noi tratamente de reducere a riscului avortului spontan.
Numai în Regatul Unit pierderea de sarcină recurentă afectează unul din 50 de cupluri. Această afecțiune este definită ca pierderea consecutivă a trei sau mai multe sarcini înainte de a 20-a săptămână de sarcină.
Până de curând, se considera că problemele de sănătate ale mamei cauzează avortul spontan, cum ar fi infecțiile sau problemele imunitare. Totuși, medicii au realizat că și sănătatea spermatozoizilor ar putea juca un rol.
”Medicii își concentrează atenția doar asupra femeilor când încearcă să stabilească cauza unui avort spontan, dar nu iau în considerare și calitatea spermei”, explică Channa Jayasena, autorul principal al studiului.
Cercetarea anterioară sugerează că sperma are un rol important și în formarea placentei, care este crucială pentru furnizarea oxigenului și a nutrienților către făt.
Echipa de specialiști a analizat sperma a 50 de bărbați, iar apoi au comparat rezultatele cu cele ale voluntarilor sănătoși, ale căror partenere nu au pierdut sarcini.
Analizele finale au demonstrat că sperma bărbaților ale căror partenere au avut avorturi spontane a avut de două ori mai multe modificări de ADN, comparativ cu a bărbaților sănătoși.
Aceste leziuni ale ADN-ului ar putea fi declanșate de speciile reactive de oxigen. Există molecule formate din celule în lichidul seminal, care protejează sperma de bacterii și infecții. Cu toate acestea, dacă concentrațiile sunt foarte mari, aceste molecule pot provoca leziuni semnificative celulelor spermatozoizilor.
Bărbații care au avut probleme cu sperma au avut o creștere de patru ori mai mare a cantității de specii reactive de oxigen. În prezent, cercetătorii încearcă să descopere ce poate declanșa un nivel atât de ridicat.
”Bărbații care au participat la studiu nu au suferit de infecții care pot afecta calitatea spermei la acel moment, cum ar fi chlamydia. Totuși, este posibil ca bacteriile din urma infecțiilor anterioare să fi rămas în prostată, fiind astfel mărite nivelurile speciilor reactive de oxigen”, spune Jayasena.
Obezitatea reprezintă alt factor care poate afecta calitatea spermatozoizilor pentru că nivelurile ridicate de grăsime din organism pot declanșa o creștere a speciilor de oxigen reactiv. Prin urmare, echipa a luat în considerare și greutatea și colesterolul în cadrul studiului. Media de vârstă a bărbaților care au întâmpinat probleme a fost de 37 de ani.
”Deși studiul este unul mic, este semnificativ. Dacă ipotezele noastre vor fi confirmate și de studiile viitoare, am putea încercă să dezvoltăm tratamente care să scadă nivelurile speciilor reactive de oxigen din lichidul seminal”, concluzionează Jayasena.