Sute de adolescente din țara noastră devin mame în fiecare an. În multe cazuri, această experiență este trăită în afara căsătoriei. De asemenea, 10 la sută din numărul total de avorturi înregistrate în ultimul deceniu au fost efectuate minorelor și adolescentelor.
Potrivit Svetlanei Jubârcă, medic ginecolog-obstetrician, multe fete nu realizează că sunt însărcinate, până la apariția mișcărilor fetale sau ascund de părinți sarcina. De aceea, nu fac examenele medicale obligatorii și tratamentele necesare, în primele luni de sarcină. În acest caz, dacă tânăra are probleme de sănătate, pe parcursul gravidității, nașterii sau în perioada post-natală pot apărea complicații grave.
„Apar anemia, probleme de creștere intrauterina a fătului. La 15-16 ani organismul fetei crește paralel cu fătul. Bazinul nu este pregătit pentru naștere. Avem, deseori, bazin clinic strâmtat sau bazin anatomic strâmtat. La naștere apare insuficiența forțelor de contracție. Deseori, facem cezariană deoarece fătul e prea mare, sau prea mic. Se întâmplă ca după naștere să survină hemoragii. În concluzie, o fată până la 18 ani nu este pregătită fizic și psihic pentru a purta o sarcină, a naște și a crește un copilaș”, a explicat Svetlana Jubârcă.
Multe adolescente solicită întreruperea sarcinii. Dacă nu există riscuri pentru sănătatea și viață, medicii le încurajează să păstreze copilul. Ginecologul atenționează: avortul poate avea consecințe grave pentru sănătatea unei adolescente.
„Ce înseamnă un avort pentru o adolescentă? Este o problemă mare pentru sănătate. În timpul întreruperii sarcinii, în organism se produce o schimbare hormonală. Când sarcina este întreruptă cu medicamente, evităm complicațiile. Însă în urma unei intervenții chirurgicale pot apărea sterilitate, endometrite (inflamație a mucoasei uterine), infecții”, a precizat Svetlana Jubârcă.
Aproximativ 2000 de minore și adolescente au născut în anul 2018, potrivit statisticilor.