mamaplus

O femeie a rămas gravidă de două ori în decurs de 3 săptămâni. Ce este „superfetația”

-
//
02.04.2021

O femeie din Anglia a rămas însărcinată în timp ce era deja însărcinată, dând naștere în cele din urmă la gemeni rari concepuți la trei săptămâni distanță. De obicei, atunci când o femeie rămâne gravidă, corpul său începe câteva procese biologice care vizează prevenirea unei sarcini concomitente, inclusiv eliberarea hormonilor pentru a opri ovulația, dar, în cazuri rare, o femeie însărcinată ar putea continua să ovuleze sau să elibereze un ovul, iar acel ovul ar putea fi apoi fertilizat de spermă și implantat în uter. Acest fenomen rar, în care două ovule fertilizate sunt implantate în uter în momente diferite, este cunoscut sub numele de „superfetație”, transmite Live Science.

În acest nou caz, gemenii au fost concepuți la trei săptămâni distanță. Mama, Rebecca Roberts, avea 39 de ani și a rămas însărcinată pentru prima dată anul trecut, după ce a urmat un tratament de fertilizare.

Când se afla în săptămâna a 12-a de sarcină, medicii au descoperit un al doilea fetus într-o ecografie. Deoarece superfetația este atât de rară, la început medicii lui Roberts nu au putut explica diferența dintre cei doi.

Medicii l-au diagnosticat pe Roberts cu superfetație și i-au spus că fetusul mai mic ar putea să nu supraviețuiască. Când Roberts era însărcinată în 33 de săptămâni, medicii au indus travaliul, deoarece unul dintre bebeluși a început să aibă probleme din cauza cordonului ombilical.

Unul dintre ei a stat într-o unitate de terapie intensivă neonatală timp de trei săptămâni, iar celălalt, 95 de zile. În prezent, bebelușii sunt acum acasă și sănătoși.

Nu este clar câte cazuri de superfetație apar. Multe cazuri pot rămâne nedetectate, deoarece fetușii sunt atât de apropiați ca vârstă și dimensiuni, încât sunt considerați a fi gemeni obișnuiți. Cele mai cunoscute cazuri de superfetație implică pacienți care au folosit tehnici de reproducere asistată, cum ar fi fertilizarea in vitro.

Totuși, fenomenul este considerat a fi extrem de rar, deoarece trebuie să aibă loc trei evenimente separate, improbabile, pentru ca acesta să se producă: ovulația (care este de obicei oprită de hormonii sarcinii), fertilizarea (care este de obicei oprită la începutul sarcinii) și implantarea (care necesită suficient spațiu pentru un alt embrion din uter, precum și hormoni care în mod normal nu ar fi eliberați odată ce cineva este deja însărcinată). Pe de altă parte, la alte mamifere superfetația, este de fapt, comună.