mamaplus

Medicii obstetricieni explică în ce cazuri sexul în sarcină este interzis

-
//
01.09.2020

Relațiile intime din perioada gestațională sunt absolut normale, însă fiecare sacină este unică și doar medicul ginecolog-obstetrician ar putea să permită sau să interzică anumite activități, cum ar fi relațiile sexuale.

Este firesc ca atunci când discutăm despre o sarcină obținută cu mare greu, cu tratamente, inseminări artificiale, FIV, etc, medicul și viitorii părinți să fie mai prudenți decât în alte situații. În asemenea cazuri, chiar dacă nu există neapărat un motiv clar pentru care contactele sexuale să fie interzise, recomandarea ”mai bine nu” să fie cât se poate de logică.

În anumite cazuri, antecedentele medicale sau situația particulară a sarcinii sugerează un risc sporit de avort spontan. Existența unuia sau a mai multor avorturi spontane în trecut îl va face pe medic să îi interzică gravidei contactele sexuale. Se știe că orgasmul poate produce contracții ușoare la nivelul uterului, iar în cazul în care femeia suferă de uter hipercontactil, probabil va fi nevoită să uite de sex până pentru o perioadă.

Sângerări în timpul sarcinii – motiv de abstinență

Dacă femeia are sângerări spontane în perioada sarcinii, medicul îi va recomanda să evite relațiile sexuale, măcar până stabilește cauza exactă a acestor sângerări. Având în vedere variantele posibile, este destul de probabil ca interdicția să se mențină până după naștere.

Incompetența cervicală

Reprezentând o deschidere prematură a cervixului, în absența contracțiilor, incompetența cervicală impune abstinență totală. Colul închis reprezintă o barieră fizică în calea unei infecții. În momentul în care colul este întredeschis, această barieră este inexistentă. Pentru a evita o posibilă infecție vaginală, greu de tratat în timpul sarcinii sau chiar imposibil de tratat, ar fi mai bine ca gravida să se abțină de la relațiile sexuale.

Placenta praevia

Acest diagnostic reprezintă o anomalie de inserare a placentei. În mod normal, plancenta se fixează sus pe partea posterioară a uterului și se ridică odată cu creșterea acestuia în timpul sarcinii. În unele cazuri însă, placenta acoperă total sau partial cervixul. În aceste situații, nu se introduce absolut nimic intravaginal, deoarece există un risc ridicat de decolare sau dezlipire a placentei. Este un accident care poate cauza hemoragii abundente și în unele cazuri decesul pacientei.

În afară de factorii enumerați mai sus, medicul ginecolog-obstetrician poate lua în calcul și alte particularități specific sarcinii tale. Tocmai de aceea, controalele periodice sunt absolut necesare în perioada sarcinii.