Primul An Nou al micuțului tău este foarte aproape? Cu siguranță, copilașul va adormi la miezul nopții, iar mama se va alătura membrilor săi de familie la masa de sărbătoare. Dar, cu ce se pot alinta de pe masa de sărbătoare mămicile care alăptează?
Bradul luminează, toți zâmbesc ir masa abundă de bunătăți culinare. Totuși, din câte se știe, nu tot ce este gustos și frumos mai este și benefic. Iar dumneavoastră alăptați copilașul și este clar că multe produse dăunătoare, folosite tradițional la preparare bucatelor de sărbătoare, vă sunt interzise.
Ce nu au voie să mănânce mămicile care alăptează?
Pentru ca mama să nu se prea relaxeze, vom începe cu interdicțiile – esența fiecărei diete. În prima lună de viață a copilului, dieta mamei este mult mai drastică, pe măsură c copilașul crește puteți extinde, treptat, rația alimentară. Însă, există un șir de produse care sunt interzise pentru consum sub orice formă pe tot parcursul perioadei de alăptare.
Așa deci, categoric nu se poate:
- Alcool, chiar și sub forma cocktailurilor slab alcoolice (nici chiar ”hai te rog, o înghițitură de șampanie”) – nu se poate!
- Ceapă și usturoi – acestea dau un gust neplăcut laptelui matern, copilul poate pur și simplu să refuze să mănânce sân.
- Bucate gata preparate și sosuri ce conțin conservanți, coloranți artificiali, potențatori de aromă și alte produse chimice.
- Condimente pipărate și alte mirodenii specifice.
- Conserve de producție industrială.
- Varză murată și morcov marinat coreean.
- Băuturi dulci carbogazoase.
- Maioneză.
- Produse marine, icre, pește roșu.
- Soia și sos de soia, de asemenea, pește și carne care nu s-a prelucrat termic suficient (din păcate, se anulează și sushi).
- Ciuperci.
- Fructe exotice de culoare roșie și oranj.
- Ciocolată, cafea, miere.
- Multe dulciuri și copturi (cuvântul cheie ”mult” pentru că aluatul duce la sporirea gazelor și intensificarea colicilor celui mic, totuși, vă puteți permite o bucățică mică de tortă).
Dacă e să vă calmați după primele impresii lăsate de această listă, puteți face un mediu gustos și variat pentru mămicile care alăptează, astfel încât să nu vă refuzați nimic în seara de Anul Nou.
Ce se poate prepara pentru mama care alăptează
Excludeți tot ceea ce s-a menționat mai sus și puteți prepara bucate speciale pentru mămici. Să fie carne coaptă la rolă, în calitate de condimente se potrivesc de minune mărarul, pătrunjelul, busuiocul. De asemenea, puteți coace carne sau chiar o găină sub cașcaval, pentru că sorturile tari de cașcaval, în cantități mici, sunt permise mămicilor care alăptează. Încă o idee foarte bună - utilizați amestec mexican congelat din care puteți prepara ragu sau ratatouille.
În loc de maioneză, folosiți pentru salate condiment ușor și inofensiv din iaurt de floarea soarelui îmbogățit cu ierburi uscate: tarhon, mărar, busuioc sau balsam de lămâie.
De asemenea, puteți prepara puțină salată grecească, popularitatea căreia se menține mai mulți ani la rând. Doar că legumele urmează să le procurați dintr-o locație verificată deja, ele trebuie să fie de cea mai înaltă calitate, dar nu să vină din sere ”chimice”.
Lista impresionantă cu privire la interdicțiile produselor marine nu trebuie să vă descurajeze. Coaceți sub o mică cantitate de cașcaval pește de sorturi negrase:
merluciu, mintai. Din delicatesele de profil, se permite și chiar se recomandă ficatul de batog.
La desert
Pentru mămica care alăptează, deserturile sunt permise și chiar de dorit, însă, ne vom repeta – trebuie de știut limita. Pentru că abuzul de aluat și zahăr intensifică colicile micuțului. Se potrivesc ideal: bomboane, bezele, zefire, plăcintă cu mere, copturi cu brânză și diverse spume dulci.
În ceea ce ține de fructe, mamelor care alăptează li se recomandă să mănânce fructe de sezon și doar dintre acelea care cresc în regiunea în care locuiește. Așa că, în perioada sărbătorilor de iarnă, veți putea savura doar din mere și pere. De asemenea, bananele sunt considerate fructe antialergice universale. Le puteți consuma proaspete, puteți să preparați din ele deserturi: jeleuri sau salată din fructe cu smântână negrasă.
Chiar și fructele exotice categoric interzise le puteți gusta – o bucățică mică de ananas proaspăt, sau o jumătate de mandarină - vor rămâne ”neobservate” de sugar. Evident, dacă mama va mânca un kg de curmale sunt posibile consecințele neplăcute.
În schimb cu înghețata trebuie să dați dovadă de prudență. Încercați-o la gust atunci când este un pic dezghețată și în cantități foarte mici. Problema constă în faptul că produsele și băuturile consumate foarte reci pot reduce lactația.
Băuturi
Atunci când se ciocnesc bocalele la miez de noapte, mama trebuie să aibă în pahar produse benefice cum ar fi izvarul, compotul, suc natural din măr. Cu ultimul, însă, aveți grijă să nu faceți abuz: timp de o seară puteți consuma 200 – 300 de ml. De suc nedizolvat. Și, evident, puteți bea în cantități nelimitate apă minerală negazată.
Dejunul mănâncă-l singură, prânzul împarte-l cu soțul, iar cina dă-io soacrei
Principalul principiu în alimentația unei mame care alăptează, dar și a unui om care duce un mod sănătos de viață, spune: trebuie de mâncat moderat, odată se mănâncă puțin. De la masa de sărbătoare trebuie să vă ridicați dansând, dar nu…pardon…târând. Și pentru a respecta această regulă, în ultima zi a anului care
pleacă, trebuie de mâncat suficient de diversificat, astfel ca să nu acumulați tot apetitul pentru masa de sărbătoare. Preparați-vă un mic dejun complet, de asemenea, mâncați ceva neapărat la prânz și nițel la cină – mai bine cu 4 ore înainte de sărbătoare. În acest caz veți avea suficientă energie și pentru sărbătoare și pentru anul viitor.