mamaplus

”A mânca pentru doi” în sarcină este un mit! Un medic explică de ce

-
//
19.08.2020

Una din cauzele apariției stresului în timpul sarcinii este apariția kilogramelor în plus.  ”Să mănânci pentru doi” în timpul sarcinii este doar un mit de pe vremea bunicii, spun specialiștii în nutriție. Tocmai de aceea, vom afla în continuare mai multe detalii despre alimentația corectă în perioada de sarcină și alte recomandări utile de la Dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice.

„Sarcina este o perioadă în care viitoarele mămici se gândesc atât la ele cât și la copilul căruia îi vor da naștere. Prin urmare, dorința fiecărei mămici este de a-i da un start cât mai bun în viață, începând cu o alimentație corectă încă din timpul sarcinii. Kilogramele în plus pot fi evitate dacă se respectă un regim alimentar echilibrat, în care sunt incluse cele 3 mese principale (mic dejun, prânz și cină), dar și 2 gustări (de dimineață și de după amiază).”, susține specialista.

mamaplus

De câte calorii avem nevoie?

Necesarul caloric în primul trimestru de sarcină creste cu doar 100 kcal/zi, în cel de al doilea trimestru avem nevoie de încă 250 kcal și abia în ultimul trimestru de sarcină/în timpul alăptatului e bine să adăugăm 500 kcal/zi pentru a susține dezvoltarea copilului.

Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, un regim alimentar echilibrat înseamnă consumul de alimente variate, de la carne, pește, cereale integrale la fructe, legume, leguminoase (boabe de fasole, mazăre, linte, năut, etc) și fructe oleaginoase.

Cum să preparăm alimentele?

Metodele de preparare folosite ar trebui să fie fiertul, înăbușitul, gătitul pe grătar, la aburi sau în cuptor; ar fi bine să se evite alimentele prăjite. Produsele lactate, carnea sau peștele au nevoie de preparare termică înainte pentru a evita orice infecție.

”Fiecare grup alimentar consumat aduce beneficii (anumite vitamine, minerale sau macronutrienți- proteine, carbohidrați sau lipide), de aceea este bine să ne gândim la ce avantaje nutriționale obținem atunci când mâncam ceva”, spune dr. Mihaela Posea.

Medicul specialist în nutriție susține că în timpul alăptării mămicile pot slabi fără prea mare efort, dacă regimul lor nu este unul bogat în calorii.

„Alăptatul este consumator de energie, prin urmare, dacă regimul alimentar nu este unul bogat în calorii (care să ne depășească necesarul caloric zilnic), cântarul o să înceapă să devină prietenul nostru”, a mai adăugat Posea.