mamaplus

Mănânci ”cât pentru doi” în timpul sarcinii? Cum să gestionezi foamea în exces

-
//
04.02.2022

Este cât se poate de normal să ai tot felul de pofte în perioada sarcinii. Dar, câteodată simți că oricât ai mânca nu te poți sătura? Un apetit crescut în timpul sarcinii este frecvent întâlnit, în special în al doilea trimestru. În această perioadă scade semnificativ senzația de greață, iar tu ai ai nevoie de mai multe calorii pentru a hrăni bebelușul în continuă creștere. În mod clar, corpul tău lucrează ore suplimentare pentru a ajuta la creșterea micului pui de om. Deci, nu este un lucru rău dacă poftele te îndeamnă să mănânci mai mult acum. De fapt, este chiar normal.

Însă, pentru că este totuși important să rămâi într-un interval sănătos de creștere în greutate în timpul sarcinii, te poți întreba cum să menții poftele sub control. Iată câteva sfaturi asupra modului în care poți face față creșterii senzației de foame în timpul sarcinii.

De ce crește senzația de foame în timpul sarcinii?

A crea un pui de om necesită multă muncă și, prin urmare, energie suplimentară din alimente. În timpul sarcinii, corpul va crește volumul de sânge cu până la 100 (dar de obicei mai aproape de 45) de procente. De asemenea, și uterul se va dezvolta de la dimensiunea unei pere la cea a unei mingi de baschet.

Chiar dacă este posibil să nu fii conștientă de toate schimbările uimitoare care se întâmplă în interiorul tău, organismul va consuma mai multe calorii. Acest lucru va duce, inevitabil, la creșterea senzației de foame. De asemenea, modificarea hormonilor poate afecta și nivelul de foame, deoarece fluctuațiile în estrogen și progesteron determină creșterea poftei de mâncare.

Când apare acea creștere a poftei de mâncare în sarcină și cât durează?

Dacă senzația de greață ți-a pus piedici în timpul primului trimestru, pofta de mâncare poate apărea la începutul celui de-al doilea trimestru. Însă, acest lucru variază foarte mult de la femeie la femeie. Nu este neobișnuit ca apetitul să scadă chiar la sfârșitul sarcinii deoarece uterul în creștere va înghesui organele, inclusiv stomacul.

De câte calorii în plus ai nevoie în fiecare trimestru?

În funcție de circumstanțele proprii, cum ar fi greutatea pe care ai avut-o la concepție și dacă ai un singur copil sau mai mulți, medicul te poate îndruma cu privire la câte calorii suplimentare trebuie să consumi în fiecare trimestru.

Adesea auzim expresia de a „mânca pentru doi”. În realitate, creșterea nevoilor calorice este mult mai mică decât cred multe femei. Liniile directoare ne spun că nu există necesități crescute de calorii în primul trimestru. Abia în al doilea trimestru, necesarul de energie crește cu aproximativ 300 de calorii pe zi și, apoi, la aproximativ 400 de calorii pe zi, în al treilea trimestru. O creștere de 300 de calorii ar putea însemna un smoothie de fructe cu iaurt sau un sfert de cană de hummus cu o felie de pâine integrală.

Cum să gestionezi foamea în exces în timpul sarcinii?

Există modalități de a ține poftele la distanță.

  • În primul rând, focusează-te pe mese satisfăcătoare și sățioase. Pentru a face acest lucru, ar trebui să te concentrezi pe includerea a trei substanțe nutritive la fiecare masă: proteine, fibre și grăsimi sănătoase.
     
  • Alege proteine slabe, cum ar fi pui, curcan, pește, ouă, fasole și alimente din soia. Pentru a stimula aportul de fibre, include cereale integrale, fructe și legume în mesele tale. Și, pentru a obține mai multe grăsimi sănătoase, alege ulei de măsline, avocado, iaurt și nuci.
     
  • Este în regulă - chiar recomandat - să iei gustări pe tot parcursul zilei, atâta timpcât faci alegeri hrănitoare: un măr cu unt de arahide, iaurt grecesc simplu sau o salată de ton.
     
  • În cele din urmă, nu uita să rămâi hidratată! Deshidratarea poate apărea ca o senzație de foame, așa că, ține sticla de apă la îndemână și bea des. Bonus: hidratarea poate ajuta la prevenirea constipației!

Chiar dacă un apetit constant poate părea frustrant, amintește-ți că nu este pentru totdeauna. În această fereastră relativ scurtă a vieții, păstrarea atenției asupra alegerilor alimentare, planificarea în avans a meselor și gustărilor, precum și menținerea hidratării, te pot ajuta să rămâni sănătoasă.