Fiecare mămică este nerăbdătoare să afle sexul bebelușului cât mai devreme. Teoretic, medicul poate observa acest lucru în jurul celei de-a 16-a săptămână de graviditate, însă, în funcție de metoda folosită, poate fi mai devreme sau mai târziu.

mamaplus.md

La câte săptămâni de sarcină se poate vedea sexul bebelușului la ecograf?

Dacă aleg așa, multe femei însărcinate află sexul bebelușului pe care îl poartă în pântec, pe la jumătatea perioadei de graviditate, de obicei între a 16-a și a 20-a săptămână. Cu toate acestea, există situații în care medicul nu poate vedea clar organele genitale ale bebelușului, și nu poate spune cu exactitate dacă vor avea băiat sau fetiță.

Chiar dacă penisul sau vulva copilului încep să se formeze din a șasea săptămână de sarcină, băiețeii și fetițele arată aproape la fel la ecograf până în preajma celei de-a 14-a săptămâni de sarcină, susține Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie. Până la 18 săptămâni de sarcină, medicul are foarte multe șanse să identifice sexul fătului, dacă, evident, acesta se află într-o poziție ce permite medicului să vadă organele genitale.

La câte săptămâni se poate vedea sexul bebelușului cu ajutorul unui test de sânge?

Poți afla sexul bebelușului dacă treci printr-o testare prenatală non invazivă, o analiză de sânge care poate detecta sindromul Down și alte câteva anomalii cromozomiale, test ce se face la 10 săptămâni de sarcină. Acest test observă și bucățile de cromozomi masculini din sângele tău și astfel se poate spune dacă vei avea un băiat sau o fetiță. Acest test este destinat femeilor ce prezintă un risc mare de a avea un copil cu o disfuncție cromozomială. Cere sfatul medicului și el îți va recomanda, dacă este cazul această analiză.

La câte săptămâni se vede sexul copilului prin amniocenteză?

Alte gravide află care este sexul copilului din uter apelând la un alt test genetic precum amniocenteza. Acest test, de obicei este efectuat pentru a determina da bebelușul are o anomalie cromozomială precum sindromul Down. Amniocenteza, de obicei se efectuează între a 16 și a 20-a săptămâni de sarcină. Un alt test genetic este cel de vilus corionic (CVS) care se efectuează între a 10-a și a 13-a săptămână de sarcină și are cumva același scop ca și amniocenteza. Însă, femeilor care nu prezintă un risc de a naște un copil cu anomalii cromozomiale sau genetice, nu li se vor recomanda aceste teste deoarece sunt invazive și prezintă un risc mic de avort spontan.

Pot afla sexul bebelușului în timpul FIV?

Dacă apelezi la testarea genetică preimplantaționară în timpul fertilizării in vitro, embrionii tăi vor fi analizați pentru a se depista eventualele anomalii genetice și cromozomiale, dar și sexul. Rezultatul acestei testări este aproape 100% corect.

În SUA, de exemplu, există la farmacie teste pentru prezicerea sexului copilului, așa cum sunt cele de sarcină, test care obțin rezultate cu ajutorul sângelui sau urinei mamei. Despre ele specialiștii spun că sunt doar pentru amuzament deoarece nu au nici o bază științifică și nu sunt recunoscute de către nici o entitate medicală.

Sursa: totuldespremame.ro